ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτά τα Σχέδια θα «τρέξει» το 2024 η ΑνΑΔ – Ποιο το κόστος και πόσοι θα επωφεληθούν

Αυτά τα Σχέδια θα «τρέξει» το 2024 η ΑνΑΔ – Ποιο το κόστος και πόσοι θα επωφεληθούν

Με ελλειμματικό, αλλά σημαντικά αυξημένο προϋπολογισμό, θα πορευθεί το 2024 η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), η οποία προγραμματίζει μία σειρά από Σχέδια αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και από τα οποία αναμένεται να επωφεληθούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, καθώς και άνεργοι.

Σύμφωνα με σημείωμα που συνοδεύει τον προϋπολογισμό της Αρχής για το 2024, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή για εξέταση και ψήφιση, τα έσοδα της ΑνΑΔ προβλέπεται να ανέλθουν στα 54,5 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με 45,24 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ τα έξοδα αναμένεται να φθάσουν τα 56 εκατ. ευρώ σε σχέση με 35,6 εκατ. ευρώ φέτος.

Σημειώνεται ότι, το προβλεπόμενο έλλειμμα, το οποίο ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από τα πλεονάσματα του Ταμείου Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, τα οποία στο τέλος του 2023 αναμένεται να ανέλθουν στα 105 εκατ. ευρώ.

Τα Σχέδια

Όσον αφορά τα Σχέδια της Αρχής, τα οποία θα υλοποιηθούν το 2024, στο σημείωμα αναφέρεται ότι με βάση τα αποτελέσματα των μελετών της ΑνΑΔ, τις διαγραφόμενες προοπτικές για το 2024, τα αποτελέσματα των προηγούμενων χρόνων και τις προβλεπόμενες ανάγκες για την επιχορήγηση των προγραμμάτων κατάρτισης, πλην εκείνων που καλύπτουν τα Συγχρηματοδοτούμενα Έργα, κατά τη διάρκεια του 2024 προτείνεται η διάθεση ποσού 31,6 εκατ. ευρώ έναντι 67.125 συμμετοχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Αρχή, σε Προγράμματα Αρχικής Κατάρτισης αναμένεται να διατεθεί ποσό 11 εκατ. ευρώ και από αυτά θα επωφεληθούν συνολικά 1.525 πρόσωπα, μέσω των Σχεδίων Στελέχωσης Επιχειρήσεων με Απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (1.325 πρόσωπα) και των Προγραμμάτων Κατάρτισης Ανέργων (200 πρόσωπα).

Τα Σχέδια Στελέχωσης Επιχειρήσεων με Απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αποσκοπούν στη βελτίωση της οργάνωσης και διεύθυνσης των επιχειρήσεων και οργανισμών μέσα από τη στελέχωσή τους και την κατάρτιση νέων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και παράλληλα η ομαλή ένταξη των νέων αποφοίτων σε κατάλληλες θέσεις εργασίας.

Την ίδια ώρα, τα Προγράμματα Κατάρτισης Ανέργων στοχεύουν στην παραχώρηση ευκαιριών κατάρτισης στους ανέργους για απόκτηση, εμπλουτισμό ή/και αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους, σύμφωνα με τις ανάγκες που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας, για διεύρυνση των προοπτικών για επανένταξη και την καλύτερη δυνατή ενσωμάτωσή τους στην απασχόληση, καθώς και για ικανοποίηση των προσδοκιών τους για μία νέα επαγγελματική σταδιοδρομία.

Μονοεπιχειρησιακά και Πολυεπιχειρησιακά Προγράμματα

Τα υπόλοιπα 20,5 εκατ. ευρώ που περιέλαβε στον προϋπολογισμό της η ΑνΑΔ, αναμένεται να αξιοποιηθούν για εφαρμογή διαφόρων Προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Κατάρτισης, τα οποία διαχειρίζονται σε Μονοεπιχειρησιακά (9,1 εκατ. ευρώ) και σε Πολυεπιχειρησιακά (11,4 εκατ. ευρώ).

Από τα Μονοεπιχειρησιακά Προγράμματα αναμένεται να επωφεληθούν 42.350 άτομα, ενώ τα Πολυεπιχειρησιακά 23.250 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τα Μονοεπιχειρησιακά Προγράμματα διαχωρίζονται σε επτά κατηγορίες:
• Μονοεπιχειρησιακά στην Κύπρο με προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα επωφεληθούν 37.000 άτομα.
• Μονοεπιχειρησιακά στην Κύπρο (Κρατικές Ενισχύσεις) με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ, από τα οποία θα επωφεληθούν 4.000 άτομα.
• Μονοεπιχειρησιακά στο εξωτερικό με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ, από τα οποία θα επωφεληθούν 200 άτομα
• Μονοεπιχειρησιακά στο εξωτερικό (Κρατικές Ενισχύσεις) με προϋπολογισμό 20.000 ευρώ, από τα οποία θα επωφεληθούν 20 άτομα.
• Κατάρτιση Μακροχρόνια Ανέργων σε Επιχειρήσεις/Οργανισμούς με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. Από το Πρόγραμμα αναμένεται να επωφεληθούν 110 άτομα.
• Κατάρτιση Μακροχρόνια Ανέργων σε Επιχειρήσεις/Οργανισμούς (Κρατικές Ενισχύσεις) με προϋπολογισμό 50.000 ευρώ. Από το Πρόγραμμα αναμένεται να επωφεληθούν 20 άτομα.
• Εναλλακτικές Μορφές Μάθησης με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ, από τις οποίες αναμένεται να επωφεληθούν 1.000 άτομα.

Τα Πολυεπιχειρηματικά Προγράμματα Συνεχόμενης Κατάρτισης, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
• Πολυεπιχειρηματικά-Συνήθη με προϋπολογισμό 6,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία αναμένεται να επωφεληθούν 16.500 άτομα.
• Πολυεπιχειρησιακά-Ζωτικής Σημασίας με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ, από τα οποία αναμένεται να επωφεληθούν 2.600 άτομα.
• Συνδικαλιστικών Στελεχών με προϋπολογισμό 750.000 ευρώ, από τα οποία αναμένεται να επωφεληθούν 4.150 άτομα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ με Σούνακ - Αναγνώρισε την προσφορά της Κύπρου για τη Γάζα το Ηνωμένο Βασίλειο

Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ με Σούνακ - Αναγνώρισε την προσφορά της Κύπρου για τη Γάζα το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Πρόεδρος της 🇨🇾 Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top