ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ενέργειας για Chevron: Στόχος είναι το «win-win» - Βιώσιμο το πλαφόν του Φωτοβολταϊκά για όλους

Υπ. Ενέργειας για Chevron: Στόχος είναι το «win-win» - Βιώσιμο το πλαφόν του Φωτοβολταϊκά για όλους

Αναμένουμε εξελίξεις τις επόμενες μέρες και στόχος είναι η κοινή συνισταμένη, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, σε σχέση με τις συζητήσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αμερικανικής Chevron, της διαχειρίστριας εταιρείας του «Αφροδίτη», αναφορικά με την επίλυση της διαφοράς που σημειώθηκε μεταξύ των δύο πλευρών για το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ενόψει της σημερινής λήξης του χρονοδιαγράμματος, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι τα δύο μέρη προσπαθούν να εξεύρουν μια «κοινή συνισταμένη που να αποτελεί νίκη για όλους» (win – win).

Ερωτηθείς αν σήμερα αναμένετο να απαντήσει η κυβέρνηση στην κοινοπραξία, ο κ. Παπαναστασίου υπενθύμισε ότι στις 5 Νοεμβρίου είχε δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα στην εταιρεία για 15 μέρες δηλαδή σήμερα στις 20 Νοεμβρίου.

«Έχει τοποθετηθεί (η εταιρεία), ήταν 15 μέρες οπότε ουσιαστικά η 20η Νοεμβρίου είναι η ημέρα κατά την οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί η εταιρεία και σε αυτό το στάδιο υπήρξαν διαβουλεύσεις, μπορώ να σας πω αυτές τις 15 μέρες, αλλά δεν έχουμε κάτι το οποίο να είναι ανακοινώσιμο σήμερα», είπε.

Σε σχόλιο ότι το χρονοδιάγραμμα λήγει στις 11:40 σήμερα, ο Υπουργός Εμπορίου είπε πως δεν πρέπει να θεωρηθούν οι συζητήσεις ως «τελεσίγραφα».

«Υπάρχει μία διαβούλευση», συνέχισε, «η οποία διαβούλευση θα πρέπει να δει το τι επιδιώκει η Κυπριακή Δημοκρατία, τι επιδιώκει η κοινοπραξία, εκ μέρους της οποίας μιλά η διαχειρίστρια εταιρεία που είναι η Chevron, και ουσιαστικά τα δύο μέρη προσπαθούν να εξεύρουν μία κοινή συνισταμένη, η οποία θα είναι μια κατάσταση win -win».

Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι «σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, να μου επιτρέψετε να περιορίσουμε την τοποθέτηση και να αναμένουμε εξελίξεις τις επόμενες μέρες».

Βιώσιμο το πλαφόν του «Φωτοβολταϊκά για όλους», λέει ο Υπ. Ενέργειας

Ο καθορισμός της οροφής στην τιμή των φωτοβολταϊκών συστημάτων για το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους» δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας στις εταιρείες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, συμπληρώνοντας ότι το πλαφόν του σχεδίου είναι υψηλότερο από την αντίστοιχη τιμή που ισχύει στο εξωτερικό.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι Υπουργείο διαφωνεί με τις ανησυχίες αυτές, για να προσθέσει ότι θα προγραμματιστεί συνάντηση με τον Σύνδεσμο.

«Εμείς διαφωνούμε, διότι έχουμε συγκρίνει, έχουμε πάρει τιμές από την αγορά για το συγκεκριμένο σύστημα, με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές, με τις συγκεκριμένες εγγυήσεις», ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο εκδήλωσης για την έναρξη της Εβδομάδας Βιομηχανίας.

Όπως είπε, το πλαφόν είναι βιώσιμο. Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί εγκαταστάτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με εκείνη την οροφή στην τιμή.

«Οπόταν να το αφήσουμε να λειτουργήσει και να μην δημιουργούμε φοβίες είτε στον κόσμο είτε για το ίδιο το σχέδιο», είπε.

Ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε επίσης πως υπάρχει πολύ ενδιαφέρον και από εγκαταστάτες από το εξωτερικό.

Λέγοντας πως αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, η τιμή του κιλοβάτ για τέτοια φωτοβολταϊκά συστήματα είναι γύρω στα €900, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι «εμείς το έχουμε θέσει προκαταρτικά στο €1.325, οπόταν δίνουμε αρκετό περιθώριο για να είναι βιώσιμο για όλους τους εγκαταστάτες, ακόμη και για τους μικρούς».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι θα υπάρξει μια διαβούλευση κατόπιν αιτήματος του Συνδέσμου.

«Βεβαίως θα τους δούμε, όμως, σας λέω ότι το €1.325 δίνει αρκετό περιθώριο για να υπάρξουν θέματα ρευστότητας στους εγκαταστάτες», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top