Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση στο χαρτί υγείας, μείωση στα φρέσκα ψάρια τον Οκτώβριο - Δείτε τις τιμές προϊόντων

Αύξηση στο χαρτί υγείας, μείωση στα φρέσκα ψάρια τον Οκτώβριο - Δείτε τις τιμές προϊόντων

Αύξηση 17,4% σημείωσε τον Οκτώβριο η τιμή του χαρτιού υγείας, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ενώ την ίδια περίοδο η τιμή του φρέσκου ψαριού μειώθηκε επίσης κατά 17,4%.

Στο Παρατηρητήριο Τιμών Βασικών Καταναλωτικών Αγαθών της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή για το μήνα Οκτώβριο, φαίνεται ότι σε επίπεδο δείκτη τιμών, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 28 κατηγορίες κατέγραψαν μείωση, εκ των οποίων 14 κατηγορίες σε ποσοστό πέραν του 1%.

Τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν τα φρέσκα ψάρια και μαλάκια κατά 17,4% και τα λαχανικά/χόρτα κατά 13,4%, ακολουθούμενα από τα ζυμαρικά κατά 4,1%, τα κατεψυγμένα ψάρια και κρέατα σε ποσοστό 3,8% και 3,5% αντίστοιχα, το εμφιαλωμένο νερό κατά 1,8%, το αλεύρι κατά 1,6% και η ζάχαρη κατά 1%. 

Αύξηση παρουσίασαν 17 κατηγορίες, με σημαντικότερες το χαρτί υγείας κατά 17,4%, τα κατεψυγμένα μαλάκια και οστρακοειδή κατά 4%, τα μαλακτικά ρούχων κατά 3,1%, τον κύλινδρο υγραερίου κατά 2,7%, το φρέσκο κρέας κατά 1,7%, τα κατεψυγμένα ψάρια πανέ/προψημένα κατά 1,7% και τον κυπριακό καφέ κατά 1,5%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, ο πληθωρισμός, παρά την αυξητική πορεία των προηγούμενων μηνών, συγκρατήθηκε σημαντικά τον Οκτώβριο φθάνοντας το 3,5% έναντι 4% τον Σεπτέμβριο και 2,6% τον Αύγουστο.

«Πέραν της μείωσης στο κόστος ενέργειας, σημαντικό παράγοντα της συγκράτησης αποτελεί και η συγκρατημένη αύξηση του πληθωρισμού στον τομέα των τροφίμων (και ειδικότερα των γεωργικών προϊόντων), ο οποίος ανήλθε την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου στο 8,74% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και έναντι 9,13% κατά τους πρώτους 9 μήνες του έτους», αναφέρει.

Μεγάλη διαφορά από υπεραγορά σε υπεραγορά

Μεγάλη διακύμανση των τιμών παρατηρείται από υπεραγορά σε υπεραγορά, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η Υπηρεσία έχει προβεί στις 15 Νοεμβρίου, στην καταγραφή τιμών 56 κοινών και πολύ σημαντικών για το νοικοκυριό προϊόντων σε 3 μεγάλες υπεραγορές της Λευκωσίας.

Όπως αναφέρει, η διαφορά στην αξία του ακριβότερου καλαθιού από το φθηνότερο ανέρχεται σε 10% ή €255,73 έναντι 232,74 με το μεσαίο καλάθι να κυμαίνεται στα €247,44.

Όφελος από μηδενικό ΦΠΑ

Επιπλέον, η  Υπηρεσία αναφέρει ότι το όφελος στον καταναλωτή από την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε 9 προϊόντα από την 1η Νοεμβρίου ανέρχεται €5,74 σε σύνολο αγορών αξίας €60 ανάλογα με την υπεραγορά.

Η Υπηρεσία αναφέρει ότι συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, καταγράφοντας τιμές τόσο των 9 κατηγοριών προϊόντων που εγκρίθηκαν σε πρώτη φάση όσο και των δύο κατηγοριών για τα οποία το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου, σε εννέα διαφορετικές υπεραγορές σε 58 σημεία πώλησης Παγκύπρια.

«Η σημερινή αποτίμηση από την εφαρμογή του μέτρου με βάση και τα πορίσματα των ελέγχων είναι ότι αυτό συνεχίζει να έχει θετική επίδραση στις τιμές και τον πληθωρισμό εφόσον σε ποσοστό περίπου 77% των προϊόντων οι τιμές έχουν παραμείνει στα επίπεδα της 5ης Μαΐου (και 1ης Νοεμβρίου για καφέ και ζάχαρη) που εφαρμόστηκε το μέτρο του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ.  Ειδικά για τη ζάχαρη και τον καφέ η συμμόρφωση είναι επίσης καθολική με τα ποσοστά να ανέρχονται στο 100% και 85% αντίστοιχα», αναφέρει.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του Παρατηρητηρίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

ΠτΔ για Νεκρή Ζώνη: Υπάρχουν αποφάσεις αν δεν αποκατασταθεί η κατάσταση στον Άγιο Δομέτιο

Ποια η κατάσταση υγείας της μητέρας και της κόρης που νοσηλεύονται με δάγκειο πυρετό – Είναι τελικά μεταδοτικός;

Φυσικό αέριο: Βλέπουμε συνέργειες στην περιοχή της Κύπρου, λέει η Chevron - «Υπάρχουν σημαντικοί πόροι που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί»

Park & Ride: Επεκτείνεται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Νέα δρομολόγια σε Λευκωσία και σκέψεις για επιβολή κομίστρου

Λογαριασμοί ρεύματος: Αισθητή η μείωση – Ποιο το ποσό και μέχρι πότε θα είναι σε ισχύ η επιδότηση

Υφυπουργείο Μετανάστευσης: Κάλεσμα Κυβέρνησης προς Βουλή για ψήφιση το συντομότερο - «Θα έχει ουσιαστικά και πρακτικά οφέλη»ΠτΔ για Νεκρή Ζώνη: Υπάρχουν αποφάσεις αν δεν αποκατασταθεί η κατάσταση στον Άγιο Δομέτιο

ΠτΔ για Νεκρή Ζώνη: Υπάρχουν αποφάσεις αν δεν αποκατασταθεί η κατάσταση στον Άγιο Δομέτιο

Τα Ηνωμένα Έθνη μάς έχουν ενημερώσει ότι θα αποκατασταθεί η κατάσταση πραγμάτων στη νεκρή ζώνη, στον Άγιο Δομέτιο, ωστόσο, αν δεν αποκατασταθεί έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν, αλλά δεν θα τις δημοσιοποιήσουμε, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top