ΔΙΕΘΝΗ

Σταδιακή απελευθέρωση ομήρων: Αφέθηκαν δύο Ισραηλινές και αναμένονται άλλοι 8 – Ακολουθεί η απελευθέρωση 30 Παλαιστινίων

Σταδιακή απελευθέρωση ομήρων: Αφέθηκαν δύο Ισραηλινές και αναμένονται άλλοι 8 – Ακολουθεί η απελευθέρωση 30 Παλαιστινίων

Eν αναμονή της απόφασης για νέα εκεχειρία στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, με την απελευθέρωση των ομήρων να συνεχίζεται και σήμερα. Συνολικά τις τελευταίες έξι μέρες 75 ισραηλινοί και 24 ξένοι υπήκοοι έχουν απελευθερωθεί από τη Χαμάς ενώ 210 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν δοθεί ως ανταλλαγή από το Ισραήλ. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν ακόμη 143 όμηροι.

Πριν από μερικές ώρες απελευθερώθηκαν δύο Ισραηλινές που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς. Πρόκειται για την Mia schem, 21 ετών, που έχει και γαλλική υπηκοότητα και την Amit Susanna 40 ετών. Αναμένεται να απελευθερωθούν άλλοι 8 και στη ακολουθεί η απελευθέρωση 30 Παλαιστινίων. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προσπάθειες Αιγύπτου και Κατάρ για να συνεχιστεί η κατάπαυσης του πυρός.

Την ίδια στιγμή η φονική επίθεση της Χαμάς στην Ιερουσαλήμ, με απολογισμό τρεις νεκρούς δυναμιτίζει την ήδη εύθραυστη εκεχειρία. Λίγες ώρες πριν δυο Παλαιστίνιοι, ηλικίας 8 και 14 ετών, είχαν χάσει τη ζωή τους στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης από επιδρομή του Ισραηλινού στρατού. Την ίδια ώρα, ο Νετανιάχου τονίζει πως θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την επίτευξη των στόχων του, με τον Μπάιντεν να διαμηνύει ότι δεν θέλει νέους αιματηρούς βομβαρδισμούς.

Φονική επίθεση στην Ιερουσαλήμ – Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη

Δύο άνδρες βγαίνουν από αυτοκίνητο και αρχίζουν να πυροβολούν αδιακρίτως κατά του πλήθους. Στρατιώτες εκτός υπηρεσία ανοίγουν πυρ και τους σκοτώνουν.

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση στην Ιερουσαλήμ, την ώρα που ο ακροδεξιός εταίρος στην κυβέρνηση Νετανιάχου καλούσε και πάλι τους ισραηλινούς να πάρουν τα όπλα.

Αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι δεν πρέπει να δείξουμε αδυναμία και να μιλάμε στη Χαμάς μόνο με το δάχτυλο στη σκανδάλη, μέσα από τον πόλεμο, λέει ο Μπεν Γκβίρ, Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.

Λίγη ώρα μετά αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε φυλάκιο του στρατού στον καταυλισμό Μπεκαότ της Δυτικής Όχθης. Οι δύο επιθέσεις έρχονται ένα 24ωρο μετά το θάνατο δύο παιδιών 9 και 15 ετών από ισραηλινά πυρά.

Η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα, καθώς η 24ωρη παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα επιτεύχθηκε στο νήμα της διορίας.

Κατά την έκτη μέρα άλλοι 12 ισραηλινοί και 4 Ταϊλανδοί αφέθηκαν ελεύθεροι. Στο βίντεο της Χαμάς, οι όμηροι φαίνεται να χαμογελούν ενώ τους αποχαιρετούν.

145 όμηροι παραμένουν στα χέρια της Χαμάς σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, οι 134 είναι πολίτες του Ισραήλ. Συγγενείς που περιμένουν με αγωνία, κάνουν έκκληση για την απελευθέρωσή τους.

Από τους πρώτους ομήρους που είχαν απελευθερωθεί εν μέσω του πολέμου από τη Χαμάς, η 85χρονη Γιοσεβέντ Λιφσίτζ, περιέγραψε τη συνάντησή της – ενώ ήταν αιχμάλωτη – με τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, τον άνθρωπο που σύμφωνα με το Ισραήλ οργάνωσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Μεταξύ των 30 Παλαιστινίων που αποφυλακίστηκαν ήταν και η Αχέντ Ταμίμι. Πλήθος κόσμου επιφύλαξε υποδοχή ηρωίδας στην 22χρονη, σύμβολο αντίστασης για το χαστούκι σε Ισραηλινό στρατιώτη.

Αμερικανικές πιέσεις και σαφές μήνυμα Μπάιντεν

Με στόχο τις πιέσεις για παράταση της εκεχειρίας ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε Τελ Αβίβ και Ραμάλα για συναντήσεις με την κυβέρνηση Νετανιάχου και τον Μαχμούντ Αμπάς.

Σύμφωνα με το CNN η Ουάσιγκτον πιέζει για τη μεταφορά των αμάχων στη βόρεια Γάζα, αν η επίθεση του Ισραήλ επεκταθεί στο νότο. Με τον Τζο Μπάιντεν να έχει διαμηνύσει ότι δεν θέλει νέους αιματηρούς βομβαρδισμούς. Μάλιστα, οι νέες αιχμηρές δηλώσεις του Πέδρο Σάντσεθ επί του θέματος, προκάλεσαν νέα ένταση στις σχέσεις με το Τελ Αβίβ, το οποίο κάλεσε τον ισπανό πρέσβη για εξηγήσεις. Στη Γάζα ο κόσμος αναζητά μία εικονική κανονικότητα στην παραλία πριν ξεκινήσει ξανά ο πόλεμος.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Επ. Λεμεσού - Προχώρησε με ανάκληση προσωπικού η Πυροσβεστική - Δείτε βίντεο

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top