ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε συμφωνία έφτασαν ΚΔ - Chevron για «Αφροδίτη» - «Αμοιβαίου συμφέροντος» το ντιλ

Σε συμφωνία έφτασαν ΚΔ - Chevron για «Αφροδίτη» - «Αμοιβαίου συμφέροντος» το ντιλ

Μετά από σειρά παρατάσεων, Κυπριακή Δημοκρατία και Chevron, έφτασαν σε συμφωνία.

Το γεγονός επιβεβαίωσε στο ThemaOnline καλά ενημερωμένη κυβερνητική πηγή.

Για τη συμφωνία έγραψε και το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP).

Η συμφωνία αφορά τον τρόπο ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Αφροδίτη, του πρώτου που ανακαλύφθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ όπως δήλωσε αξιωματούχος την Παρασκευή. Το κοίτασμα εκτιμάται ότι περιέχει 4,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου.

Η συμφωνία είναι «αμοιβαία επωφελής» τόσο για την Κύπρο όσο και για την εταιρεία, δήλωσε ο Κύπριος αξιωματούχος στο Associated Press, αλλά δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να συζητήσει δημόσια τη συμφωνία.

Η Chevron ήθελε να στείλει το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο μέσω αγωγού, αλλά η Κύπρος προτίμησε να το επεξεργαστεί σε πλωτή εγκατάσταση παραγωγής γιατί θα ήταν πιο επωφελές από οικονομική άποψη για την κυπριακή κυβέρνηση και θα πρόσφερε μεγαλύτερη ευελιξία στον εφοδιασμό άλλων αγορών.

Η συμφωνία τερματίζει τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις που σταμάτησαν την ανάπτυξη του κοιτάσματος για χρόνια και τώρα ανοίγει το δρόμο για την εξόρυξη του υδρογονάνθρακα μετά από δώδεκα χρόνια από την ανακάλυψη του κοιτάσματος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Νοεμβρίου, ο Κρίσταν Σβέντσεν, επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού για την Κύπρο, είχε δηλώσει πως η Chevron διαβλέπει συνέργειες μεταξύ του κυπριακού φυσικού αερίου και άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας:
 
«Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έλαβε σήμερα επιστολή από τη Chevron, διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», με αναφορά στα σημεία της επιστολής του Υπουργείου, ημερομηνίας 20 Νοεμβρίου 2023. Στην επιστολή της η Chevron επιβεβαιώνει την ευθυγράμμιση των μερών ως προς το ευρύτερο πλαίσιο για εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Ως εκ τούτου, με τη συναντίληψη που έχει πλέον επιτευχθεί, τα μέρη εντατικοποιούμε τις συζητήσεις μας τις επόμενες εβδομάδες, στη βάση του συμφωνημένου Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής, για αμοιβαία επωφελή εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στο Αφροδίτη.»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top