ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα κάνεις πλούσιο, οικονομικό ή φτωχό χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Που κυμαίνονται οι τιμές - Δείτε πίνακες

Θα κάνεις πλούσιο, οικονομικό ή φτωχό χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Που κυμαίνονται οι τιμές - Δείτε πίνακες

Το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για φέτος θα κυμανθεί κοντά στα περσινά επίπεδα με κάποιες διαφορές, είπε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης εκφράζοντας ικανοποίηση διότι όπως σημείωσε, οι τιμές δεν διαφοροποιήθηκαν προς τα πάνω όσο αναμενόταν.

«Γενικά είμαστε ευχαριστημένοι γιατί αναμέναμε υψηλότερο κόστος φέτος στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι», σημείωσε.

Όπως επεσήμανε, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών προέβη σε έρευνα στην αγορά και πήρε τιμές από υπεραγορές στις 8 Δεκεμβρίου, στις 15 Δεκεμβρίου και στις 20 Δεκεμβρίου.

Τα σημεία πώλησης απ’ όπου λήφθηκαν οι τιμές, ήταν οι τέσσερεις μεγαλύτερες υπεραγορές στη Λευκωσία και τρεις μικρότερες υπεραγορές. Σημειώνεται ότι η έρευνα κάλυψε μόνο τη Λευκωσία και περιλάμβανε συνολικά 35 είδη τροφίμων και ποτών. Ο κατάλογος των τροφίμων είναι ο ίδιος που χρησιμοποιήθηκε και για τα προηγούμενα χρόνια. Αφορά τρόφιμα και ποτά, όπως ψωμί, μελομακάρουνα, κέικ χριστουγεννιάτικο, κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό, αρνίσιο κρέας, ντομάτες, αγγουράκια, κρεμμύδια, πατάτες, μπύρες, κρασί, αναψυκτικά κ. ά..

Σκοπός της έρευνας, ανέφερε ο κ. Δρουσιώτης, ήταν να διαπιστωθεί το κόστος ενός χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2023 και όχι για σκοπούς σύγκρισης μεταξύ των διαφόρων σημείων πώλησης. Επιπρόσθετα, η έρευνα άρχισε νωρίς για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι τιμές διαφοροποιούνται όσο πλησιάζει η μέρα των Χριστουγέννων και αν κάποιες προσφορές προϊόντων που υπήρχαν στην αρχή της έρευνας, θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν και μέχρι τα Χριστούγεννα, είπε.

Η έρευνα επεξεργάστηκε τα στοιχεία με σκοπό τον υπολογισμό του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού τόσο για 4 άτομα, όσο και για 6 άτομα για τις κατηγορίες «πλούσιο τραπέζι», «οικονομικό τραπέζι» και «τραπέζι για τα ασθενέστερα οικονομικά εισοδήματα».

Στο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού λήφθηκαν υπόψη και οι αναγκαίες ποσότητες κάθε είδους που συνήθως χρειάζεται μια τετραμελής και μια εξαμελής οικογένεια. Ένα επιπρόσθετο κόστος 5% στο σύνολο του κόστους προστέθηκε για τα διάφορα συμπληρωματικά είδη που χρειάζονται στο τραπέζι, όπως, νερό, λεμόνια, άλας, λάδι, ξύδι, χαρτοπετσέτες, ρεύμα και υγραέριο.

Όπως είπε ο κ. Δρουσιώτης, η μείωση στην τιμή του αρνίσιου κρέατος οφείλεται στον ανταγωνισμό τιμών μεταξύ των υπεραγορών. Αισθητές μειώσεις στις τιμές είχαν τα λαχανικά, αγγουράκια, πατάτες και κυπριακά μήλα. Αυξήσεις παρατηρήθηκαν στις ντομάτες και κλεμεντίνες. Στις μπύρες και στα αναψυκτικά υπήρχαν προσφορές μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου.

Βασικά στοιχεία και συμπεράσματα της έρευνας

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, το συνολικό κόστος ενός «πλούσιου» τραπεζιού περιλαμβάνει 35 είδη. Για μια τετραμελή οικογένεια στη Λευκωσία το κόστος υπολογίζεται στα 187 ευρώ και για την εξαμελή οικογένεια 271 ευρώ.

Το συνολικό κόστος ενός «οικονομικού» τραπεζιού περιλαμβάνει τα 19 από τα 35 είδη. Για μια τετραμελή οικογένεια στη Λευκωσία υπολογίζεται στα 102 ευρώ και για την εξαμελή οικογένεια 132 ευρώ.

Το συνολικό κόστος ενός τραπεζιού για τα ασθενέστερα οικονομικά εισοδήματα περιλαμβάνει τα 11 από τα 35 είδη. Για μια τετραμελή οικογένεια στη Λευκωσία υπολογίζεται στα 25 ευρώ και για την εξαμελή οικογένεια 38 ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Δρουσιώτης στο ΚΥΠΕ, σε σύγκριση με τις περσινές τιμές το «πλούσιο» τραπέζι είναι κατά 21 ευρώ πιο ακριβό, το «οικονομικό» κατά 6 ευρώ πιο ακριβό και για τα χαμηλά εισοδήματα οι τιμές είναι ίδιες με τις περσινές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, παρατηρήθηκαν αυξομειώσεις σε αριθμό προϊόντων της έρευνας από τις 8 Δεκεμβρίου μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου που διήρκεσε η έρευνα.

Αριθμός ειδών που περιελάμβανε η έρευνα προσφέρονταν σε τιμές προσφοράς. Η πλειοψηφία των προσφορών διατηρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας.

Στην έρευνα, τέλος, σημειώνεται πως οι μόνες τιμές που αναμένεται ότι πιθανόν θα διαφοροποιηθούν μέχρι τα Χριστούγεννα είναι οι τιμές των λαχανικών, αν και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει αισθητή διαφοροποίηση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top