ΔΙΕΘΝΗ

Πράγα: Βρέθηκε στο σπίτι του μακελάρη το όπλο της δολοφονίας πατέρα και κόρης – Εντοπίστηκε και αυτοσχέδια βόμβα

Πράγα: Βρέθηκε στο σπίτι του μακελάρη το όπλο της δολοφονίας πατέρα και κόρης – Εντοπίστηκε και αυτοσχέδια βόμβα

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες έρχονται στο φως για τη φρικτή μαζική δολοφονία που δεν έχει συγκλονίσει μόνο την Τσεχία αλλά και όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν το δολοφονικό αμόκ του 24χρονου, ο οποίος σκότωσε 14 ανθρώπους στο πανεπιστήμιο του Καρόλου και τραυμάτισε άλλους 24. Ημέρα πένθους για την Τσεχία, ενώ άγνωστα είναι για την ώρα τα κίνητρά του μακελάρη. Ο 24χρονος λίγες μέρες νωρίτερα είχε προαναγγείλει το έγκλημά του με ανάρτηση στο Telegram, ενώ επιβεβαιώνεται ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία ενός πατέρα και του μωρού του.

Οι Αρχές πιστεύουν ο δράστης των μαζικών πυροβολισμών σκότωσε τον ίδιο του τον πατέρα νωρίτερα μέσα στην ημέρα, καθώς και έναν άλλο άνδρα και τη δύο μηνών κόρη του στις 15 Δεκεμβρίου. Η τσεχική αστυνομία, που ερευνά το σπίτι του, επιβεβαίωσε ότι ένα όπλο που βρέθηκε στο κατάλυμα χρησιμοποιήθηκε για να πυροβολήσει τον πατέρα και το μωρό του, γράφει η Daily Mail.

Η έρευνα για αυτές τις δολοφονίες, που είχαν συγκλονίσει την Πράγα, είχε σταματήσει αφού η αστυνομία δεν είχε βρει κανένα όπλο, παρά το ότι χτένιζε το δάσος για να βρει στοιχεία για ώρες. Η ανατριχιαστική διπλή δολοφονία θεωρείται τώρα ότι ήταν μια «πορεία» προς τη σφαγή που διέπραξε χθες, όταν στόχευσε φοιτητές και τουρίστες από το μπαλκόνι του πανεπιστημίου.

Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του, η αστυνομία βρήκε επίσης μια αυτοσχέδια βόμβα στο κελάρι καθώς και το νεκρό σώμα του πατέρα του. Αστυνομική πηγή είπε στη La Stampa ότι η αυτοσχέδια βόμβα αποτελούνταν από «κύλινδρο, πυρομαχικά, πυροτεχνικό υλικό και χημικές ουσίες». «Το κελάρι έμοιαζε με καταφύγιο. Το μπουκάλι ήταν μεγάλο, είχε πολλά καλώδια συνδεδεμένα σε αυτό, που οδηγούσαν σε άλλο εξοπλισμό. Κατά τη γνώμη μου, περιείχε ένα σύστημα που θα προκαλούσε έκρηξη», είπε πηγή κοντά στην έρευνα.

Περισσότερες λεπτομέρειες προκύπτουν επίσης για τον δράστη, με όσους τον γνώριζαν να τον περιγράφουν ως έναν εσωστρεφή «σπασίκλα» που γοητευόταν από τα όπλα και μισούσε τον κόσμο. Ο δράστης, ο οποίος ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, είχε ολοκληρώσει την προπτυχιακή του διατριβή για την Πολωνική ιστορία του 19ου αιώνα.

Η αστυνομία δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πιθανό κίνητρο των πυροβολισμών. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ερευνητές δεν υποπτεύονται σύνδεση με κάποια εξτρεμιστική ιδεολογία ή ομάδα. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι ο δράστης έδρασε μόνος του. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο δράστης κατείχε νόμιμα πολλά όπλα και ότι ήταν βαριά οπλισμένος κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Φέρεται να είχε εμπνευστεί από παρόμοια επίθεση που είχε πραγματοποιήσει μια 14χρονη στη Ρωσία. “Επιτρέψτε μου να συστηθώ, το όνομά μου είναι David. Θέλω να προχωρήσω σε ένοπλη επίθεση σε σχολείο και ίσως σε αυτοκτονία, η Alina Afanaskina με έχει βοηθήσει πάρα πολύ“, ανέφερε μεταξύ άλλων σε μήνυμά του στο Telegram.

Φρούριο η Πράγα – Σύλληψη νεαρού εν δυνάμει μιμητή

Οι κάτοικοι εντωμεταξύ αντιμετωπίζουν τους χειρότερους μαζικούς πυροβολισμούς της χώρας στην καρδιά της ιστορικής πρωτεύουσας. Προηγουμένως, οι χειρότεροι μαζικοί πυροβολισμοί στη χώρα ήταν το 2015, όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ στη νοτιοανατολική πόλη Uhersky Brod, σκοτώνοντας οκτώ άτομα προτού αυτοπυροβοληθεί θανάσιμα.

Η αστυνομία δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει ενισχύσει την ασφάλεια στα σχολεία και σε άλλους “πιθανούς στόχους” – συνήθως δημόσιες εγκαταστάσεις που είναι δύσκολο να ασφαλιστούν – σε ένα προληπτικό μέτρο τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιανουαρίου. Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων δήλωσαν επίσης ότι συνεργάζονται με τις αστυνομικές αρχές για την αύξηση της ασφάλειας των πανεπιστημιουπόλεων.

Άλλωστε, η Αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο που παραδέχτηκε ότι «εμπνεύστηκε» από τον δράστη της μαζικής επίθεσης στην Πράγα και «ήθελε να αγοράσει ένα όπλο και επίσης να σκοτώσει».

«Στις έντεκα και μισή χθες, ο άνδρας μας είπε ότι εμπνεύστηκε από τον δράστη, ότι ήθελε να αγοράσει ένα όπλο και επίσης να σκοτώσει», έγραψε η τσεχική αστυνομία σε ανάρτηση στο X. «Μετά από λίγες ώρες, αναγνωρίστηκε και παρακάτω είναι ένα βίντεο της σύλληψής του. Οι ενέργειες είναι ακόμη σε εξέλιξη, μέχρι στιγμής χαρακτηρίζονται ως διάδοση μηνύματος συναγερμού.”

Θρήνος στην Πράγα

Οι πενθούντες συγκεντρώθηκαν σε μικρές ομάδες, πολλοί με δάκρυα ή εμφανώς σοκαρισμένοι, για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα των πυροβολισμών στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας.

Όλα τα φώτα ήταν αναμμένα μέσα στη σχολή το πρωί της Παρασκευής, ενώ αστυνομικοί φρουροί εξακολουθούσαν να βρίσκονται έξω από το κτήριο που είχε αποκλειστεί με αστυνομική ταινία.

Απέναντι στο ιστορικό κέντρο της Πράγας, όχι μακριά από την εμβληματική γέφυρα του Καρόλου του 14ου αιώνα, δεκάδες κεριά άναψαν κυρίως νεαροί πενθούντες στην κοντινή μεγάλη πλατεία.

“Ήρθα να αποτίσω φόρο τιμής στους νεκρούς φοιτητές, ειδικά επειδή αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί στον καθένα“, δήλωσε στο AFP ο φοιτητής του τεχνικού πανεπιστημίου Αντονίν Βολάβκα αφού άναψε το κερί του.

Μαρτυρίες που κόβουν την ανάσα

Τον τρόμο έζησαν εκατοντάδες άνθρωποι που βρέθηκαν κοντά στο σημείο που έγινε το μακελειό στο κέντρο της Πράγας. Ανάμεσα σε αυτούς και δεκάδες Έλληνες, οι οποίοι μίλησαν στην ΕΡΤ, αλλά και ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Πρωτεύουσας της Τσεχίας, Κωνσταντίνος Τσίβος.

“Απορήσαμε την ώρα του μαθήματος γιατί ακούσαμε πάρα πολλές σειρήνες και φασαρίες στους διαδρόμους. Ωστόσο συνεχίστηκε το μάθημα και κατάλαβα τι είχε γίνει όταν κοίταξα το email και είδα μια ειδοποίηση από τη γραμματεία της σχολής που έλεγε ότι πρέπει να κλειδωθούμε, ότι πρέπει να σβήσουμε τα φώτα και να παραμείνουμε κλεισμένοι στις αίθουσες” τόνισε ο κ. Τσιβός. “Σκεφτόμαστε ποια θα είναι η επόμενη ημέρα. Πως θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε μάθημα σε ένα κτήριο που 15 φοιτητές μας έχασαν τη ζωή τους” πρόσθεσε.

Πολλοί Έλληνες αλλά και ξένοι τουρίστες βρίσκονταν κοντά στο πανεπιστήμιο που έγινε η σφαγή στην Πράγα. Άκουσαν τους πυροβολισμούς, είδαν να κυκλοφορούν δεκάδες περιπολικά και ασθενοφόρα.

“Είδαμε όλο το περιστατικό πανοραμικά. Αμέσως ο κόσμος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος, αρχίσαμε να ακούμε τσιρίδες, ασθενοφόρα, φάνηκε ότι κάτι σοβαρό είχε συμβεί. Δεν είχαμε καταλάβει ακριβώς τι είχε γίνει. Λίγο πριν είχαμε περάσει ακριβώς από το σημείο που έγινε το περιστατικό” είπε ο Αντώνης Αγγελίδης στην ΕΡΤ.

“Έτυχε να περνάμε και από την πλατεία όπου έγινε το σκηνικό και είμασταν από τους τυχερούς γιατί αποφασίσαμε να μην μείνουμε εκεί και να προχωρήσουμε και μετά από μισή ώρα ακούσαμε την αναστάτωση και μάθαμε ότι έγινε αυτό το σκηνικό. Ακούγαμε σειρήνες, ακούγαμε περιπολικά. Υπήρχε μια παγωμάρα για 1-2 λεπτά και μετά είδαμε κόσμο να έρχεται προς την κατεύθυνσή μας. Τότε ξεκινήσαμε και εμείς σιγά σιγά να πηγαίνουμε προς τα πίσω για να αποφύγουμε. Σήμερα είναι όλα άδεια. Οι δρόμοι καμία σχέση με το τι θα περίμενε κανείς και υπάρχει αστυνομία παντού. Τα περιπολικά στο κέντρο βρίσκονται παντού, σε κάθε γωνιά της πόλης” δήλωσε ο φοιτητής του Πανεπιστημίου, Γιάννης Δίκαιος.

Η κινητοποίηση ήταν άμεση ωστε οι ελληνικές αρχές να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπήρχαν Έλληνες ανάμεσα στα θύματα. Ως ένδειξη πένθους οι σημαίες στις Πρεσβείες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυματίζουν μεσίστιες.

Πηγή: ΕΡΤ, Associated Press, Daily Mail

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top