ΥΓΕΙΑ

Πώς δεν θα πάρετε κιλά τις γιορτές: Πέντε απλοί τρόποι να το αποφύγετε και να εξοικονομήσετε χρήματα

Πώς δεν θα πάρετε κιλά τις γιορτές: Πέντε απλοί τρόποι να το αποφύγετε και να εξοικονομήσετε χρήματα

Η πρόκληση της υγιεινής διατροφής και την τήρησης των στόχων που σχετίζονται με το βάρος εντείνονται, όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.

Οι -σχεδόν καθημερινές- συναθροίσεις των ημερών μπορεί εύκολα να μάς βάλουν στον πειρασμό να ενδώσουμε σε διατροφικές επιλογές πλούσιες σε θερμίδες αλλά και στην κατανάλωση αλκοόλ. Αυτός είναι και ο λόγος που, οι περισσότεροι, παίρνουμε βάρος τα Χριστούγεννα, το οποίο και πασχίζουμε να χάσουμε για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Επιπλέον, τα Χριστούγεννα του 2023, πολλοί είναι ήδη πιεσμένοι από την κρίση του κόστους ζωής, η οποία και ωθεί ολοένα και περισσότερους να αναθεωρήσουν τις διατροφικές τους επιλογές. Υπάρχουν, ευτυχώς, απλές και επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις για την εορταστική περίοδο, που θα μάς βοηθήσουν να γιορτάσουμε με τα παραδοσιακά φαγητά που αγαπάμε, χωρίς να επηρεαστούν οι διατροφικές μας συνήθειες, το βάρος ή η τσέπη μας.

Πριν το πάρτι ή την έξοδο καταναλώστε υγιεινά σνακ
Αντί στο πάρτι να πέσετε σε finger food και γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, καταναλώστε ένα υγιεινό σνακ πριν βγείτε έξω. Έρευνες δείχνουν ότι, τα υγιεινά σνακ, όταν είναι προσεκτικά επιλεγμένα, μπορούν να επηρεάσουν την αίσθηση κορεσμού, μειώνοντας ενδεχομένως τις θερμίδες που καταναλώνετε στη συνέχεια. Την ισχυρότερη επίδραση έχουν σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, καθώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου να χωνευτούν, ικανοποιώντας το αίσθημα πείνας μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μία χούφτα ξηροί καρποί, ένα γιαούρτι ή μία μερίδα χούμους με μπαστουνάκια λαχανικών πριν την έξοδο, θα βοηθήσουν να μην βγείτε (πολύ) εκτός προγράμματος.

Πείτε «όχι» στα ποτά με χαμηλούς υδατάνθρακες και καταναλώστε με μέτρο τα αγαπημένα σας
Παρά τις υποσχέσεις του μάρκετινγκ, τα αλκοολούχα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, δεν είναι προτιμότερη επιλογή για την υγεία μας καθώς, πολλά από αυτά, περιέχουν παρόμοια ποσότητα υδατανθράκων με τις κανονικές επιλογές, ωστόσο στη σκέψη ότι αποτελούν καλύτερη επιλογή, μπορεί να μάς παρασύρουν να τα καταναλώσουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα. Με την επόμενη παραγγελία σας, σκεφτείτε την ποσότητα αλκοόλ που πρόκειται να καταναλώσετε και όψι τους υδατάνθρακες. Βεβαιωθείτε ότι, ανάμεσα στα ποτά σας, πίνετε πολύ νερό, προκειμένου να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Μην τσιγκουνευτείτε τα υγιεινά τρόφιμα την ημέρα των Χριστουγέννων – στην πραγματικότητα, είναι φθηνότερα
Υπάρχει η αντίληψη ότι, η υγιεινή διατροφή, είναι πιο ακριβή, σύμφωνα με μελέτες, ωστόσο, αυτή είναι λανθασμένη. Αφήστε στην άκρη τα προκατασκευασμένα, επεξεργασμένα τρόφιμα και αντικαταστήστε τα με πιο υγιεινές επιλογές.

Προγραμματίστε τα ψώνια σας με πειθαρχία
Πριν πάτε στο σούπερ μάρκετ για να προμηθευτείτε τα απαραίτητα για το τραπέζι των γιορτών, δημιουργήστε ένα λεπτομερές σχέδιο – μενού αλλά και τη λίστα αγορών σας. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε τα ντουλάπια και το ψυγείο σας για πράγματα που, πιθανώς, έχετε ήδη. Τα ψώνια με μία λίστα στο χέρι σημαίνουν αποφυγή των παρορμητικών αγορών και αγορά μόνο των πραγμάτων που πραγματικά χρειάζεστε. Ελέγξτε τις τιμές των πάντων. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να συγκρίνετε το κόστος μεταξύ των τροφίμων είναι η τιμή του κιλού τους.

Τις ημέρες των γιορτών, μην παραλείπετε το πρωινό σας
Όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό να παραλείψουμε ή να καταναλώσουμε ένα μικρό πρωινό το πρωί των Χριστουγέννων, προκειμένου να «φυλάξουμε» θερμίδες για αργότερα. Το σχέδιο θα αποτύχει, ωστόσο, αν καθίσουμε στο τραπέζι πεινασμένοι για να ανακαλύψουμε ότι, οι θερμίδες που καταναλώσαμε, είναι πολύ περισσότερες από αυτές που είχαμε «φυλάξει». Ένα πρωινό χαμηλό σε θερμίδες οδηγεί σε αυξημένο αίσθημα πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ΠΗΓΗ: Έθνος

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top