ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση ΔΣ ΚΕΒΕ με Υπουργό Εργασίας - Στο επίκεντρο της συζήτησης Κατώτατος, ΑΤΑ και ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό

Συνάντηση ΔΣ ΚΕΒΕ με Υπουργό Εργασίας - Στο επίκεντρο της συζήτησης Κατώτατος, ΑΤΑ και ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό

Συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου πραγματοποίησαν σήμερα 9 Ιανουαρίου 2024 τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς οι σοβαρές ελλείψεις του εργατικού δυναμικού στην Κύπρο και η Στρατηγική απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών, ιδιαίτερα της μεγάλης καθυστέρησης, που παρατηρείται στην έγκριση των αιτήσεων που υποβάλουν οι εργοδότες, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να υπολειτουργούν.

Συζητήθηκε επίσης η διαφωνία του ΚΕΒΕ στη θέση που προβάλλεται για επέκταση των συλλογικών συμβάσεων ώστε να καλύπτει το 80% των επιχειρήσεων. Η θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΚΕΒΕ ζήτησε την κατάργηση των περιορισμένων κλάδων και επαγγελμάτων στους οποίους μπορούν να εργοδοτηθούν φοιτητές. Σκοπός είναι οι φοιτητές να μπορούν να εργάζονται χωρίς περιορισμούς σε όλα τα επαγγέλματα όπως συμβαίνει και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Το ΚΕΒΕ τόνισε τη διαχρονική του θέση ότι επιβάλλεται η νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες αφού μόνο με αυτό το μέτρο θα συμμορφώνονται όλοι και θα τηρούν τα εργασιακά θέσμια έτσι ώστε να σταματήσουν να υπονομεύουν την οικονομία και να επισωρεύουν προβλήματα στο σύνολο του λαού.

Επιπρόσθετα, έγινε συζήτηση για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό. Το ΚΕΒΕ μετέφερε στον Υπουργό την διαφωνία του με τον καθορισμό ωριαίου κατώτατου μισθού. Ο καθορισμός του ωριαίου κόστους εργασίας θα πρέπει να μείνει ως έχει σήμερα δηλ. σύμφωνα με το ωράριο εργασίας που επικρατεί στην κάθε επιχείρηση ξεχωριστά όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. που εφαρμόζουν με νόμο τον κατώτατο μισθό.

Τα μέλη του ΔΣ ανέπτυξαν επίσης τη θέση του ΚΕΒΕ για αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος υπολογισμού της Α.Τ.Α με ένα νέο σύγχρονο σύστημα παραχώρησης αυξήσεων που θα λαμβάνει υπόψιν, δείκτες, όπως την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα στην εργασία και την μεγέθυνση του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.

Τέλος, έγινε συζήτηση για την πρόταση του Υπουργού για κατάργηση του 12% στις βασικές συντάξεις και το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης της Τηλεργασίας.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων απάντησε σε ερωτήσεις των μελών του ΔΣ και διαβεβαίωσε τα μέλη ότι η εποικοδομητική και στενή συνεργασία με το ΚΕΒΕ θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Βρέξιμο, νεροπίστολα και νερόφουσκες: Η «γέννηση» του κατακλυσμού και τα έθιμα στην ΚύπροΑπειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Μπορεί τα ΜΜΕ στο Λίβανο να αναφέρουν ότι ο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν απείλησε την Κύπρο αλλά την προειδοποίησε , ωστόσο αναλυτές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα χαρτογραφώντας το ενδεχόμενο υλοποίησης όσων δήλωσε, αναφέροντας τέσσερις πιθανούς στόχους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top