LIKE ONLINE

Πέντε σημάδια που δείχνουν πως φοβάστε την οικειότητα

Πέντε σημάδια που δείχνουν πως φοβάστε την οικειότητα

Είχατε ποτέ αναρρωτηθεί ότι μπορεί να σαμποτάρετε οι ίδιες τις σχέσεις σας και έτσι αυτές να λήγουν άδοξα;

Σκεφτείτε το σενάριο: Αρχίζετε να βγαίνετε με ένα άτομο που σας ενδιαφέρει. Τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν πολύ καλά. Ταιριάζετε, το σεξ είναι ωραίο και υπάρχει σωστή επικοινωνία. Περνάτε χρόνο μαζί, έχετε κοινά ενδιαφέροντα και φτάνει η ώρα να κάνετε τη συζήτηση για το πού βαδίζετε και αν πρέπει να ονομάσετε όλο αυτό που έχετε «σχέση». Και τότε εσείς «παγώνετε». Γίνεστε πιο ψυχρή, δεν θέλετε να απαντάτε σε μηνύματα και νιώθετε μεγάλη πίεση, με αποτέλεσμα όλο αυτό που είχε ξεκινήσει να φτάνει στο τέλος του.

Αν κάτι από τα παραπάνω σας ακούγεται οικείο τότε είναι πολύ πιθανό να σας κατακλύζει ο φόβος της οικειότητας ή αλλιώς της δέσμευσης. Ο φόβος αυτός απέναντι στις σχέσεις μπορεί να προκληθεί από παλαιότερα τραύματα εγκατάλειψης, διαταραχές άγχους, αλλά και προβλήματα στην παιδική ηλικία. Σύμφωνα με την Alison Gomez, εγκεκριμένη σύμβουλο σχέσεων και γάμου, τα παιδικά τραύματα μπορούν πολύ εύκολα να προκαλέσουν προβλήματα στις ενήλικες σχέσεις μας.

«Αν κάποιος έχει μεγαλώσει πιστεύοντας πως η έκφραση συναισθημάτων είναι και έκφραση αδυναμίας δύσκολα θα επιστρέψει στον εαυτό του να εκφραστεί. Για να καταφέρει κάποιος να είναι πιο τρυφερός, πρέπει να υπάρξει αίσθημα ασφάλειας. Αν κάθε έκφραση συναισθήματος δέχεται ως απάντηση την τιμωρία ή την πρόκληση ντροπής, τότε το παιδί δεν θα ξαναμιλήσει για ό,τι προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις – και συνήθως αυτά που προκαλούν άβολες αντιδράσεις είναι τα συναισθήματα».

Για να καταφέρετε να τον αντιμετωπίσετε πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε τα σημάδια του. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα πέντε πιο συνηθισμένα:

Αποκρύπτετε τα πραγματικά σας συναισθήματα

«Αντί να μοιράζεστε με τον άλλο ό,τι σας στεναχωρεί ή σας προβληματίζει και είναι πολύ σοβαρό παραμένετε σιωπηλές ή υιοθετείτε αμυντικές συμπεριφορές. Αυτό σας φαίνεται απόλυτα λογικό, καθώς έτσι δεν δημιουργούνται υψηλές προσδοκίες. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είστε για χρόνια μαζί με έναν άνθρωπο, αλλά να μην έχετε δείξει ποτέ τον πραγματικό σας εαυτό», λέει η σύμβουλος σχέσεων.

Κάνετε το ίδιο και με τα σοβαρά προβλήματα της ζωής σας

Όπως και με τα συναισθήματα, έτσι ακριβώς κρύβετε και τα σοβαρά προβλήματα της ζωής σας. Η Alison Gomez λέει: «Δεν μοιράζεστε με το ταίρι σας πληροφορίες ή όλες τις πληροφορίες για κάτι που συνέβη στη δουλειά, την οικογένειά σας, ακόμα και την ίδια τη σχέση και σας στεναχώρησε ή σας προβλημάτισε. Οτιδήποτε ξεπερνά τα τείχη που έχει δημιουργήσει φαντάζει μόνο δικό σας και δεν αφορά κανέναν. Μιλάτε μόνο για όσα είναι απαραίτητα, επειδή το ένστικτό σας σας “κρατά πίσω”, για να παραμείνετε ασφαλής».

Τα ρίσκα δεν ταιριάζουν στα ερωτικά σας

Στο ιστορικό σας υπάρχουν σχέσεις με μικρή διάρκεια και ασταθείς; Μάλλον υπάρχει λόγος γι΄ αυτό. «Ένας άνθρωπος που φοβάται τη δέσμευση και την οικειότητα δυσκολεύεται πολύ να είναι ο πραγματικός εαυτός του σε μια σχέση. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να επιλέγει να φλερτάρει συχνά και να δημιουργεί σχέσεις της μίας εβδομάδας ή του μήνα, μόνο και μόνο για να μην αναγκαστεί αργότερα να δεσμευτεί σοβαρά. Ακόμα κι αν κάποια στιγμή στη ζωή του επενδύσει σε μια σχέση με μεγαλύτερη διάρκεια, αυτή θα είναι ψυχρή και απόμακρη από πλευράς του», σημειώνει η ειδικός.

Οι κοινωνικοί σας δεσμοί είναι ελάχιστοι… έως ανύπαρκτοι

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε φίλους ή ότι δεν είστε αγαπητή, αλλά ένας άνθρωπος που δυσκολεύετε με την οικειότητα στα ερωτικά θα δυσκολεύεται και στις υπόλοιπες διασυνδέσεις στη ζωή του. «Η οικειότητα δεν έχει να κάνει μόνο με το σεξ ή τον ερωτικό σύντροφο. Πρόκειται για μια σύνδεση σε πνευματικό επίπεδο και οι άνθρωποι που φοβούνται την οικειότητα κρατούν σε απόσταση ακόμα και τους φίλους τους».

Στα δύσκολα μένετε μόνη

«Κλείνεστε στον εαυτό σας όταν τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα ή δύσκολα και δεν μοιράζεστε με κανέναν (ούτε με τους φίλους ή τους συγγενείς) το τι μπορεί να συμβαίνει». Δεν είναι κατακριτέο να θέλετε να περνάτε χρόνο με τις σκέψεις και τον εαυτό σας, αλλά σίγουρα το να μιλήσετε με έναν άνθρωπο που αγαπάτε και εμπιστεύεστε για κάτι πιο βαθύ δεν θα σας βγει σε κακό.

 ΠΗΓΗ: marieclaire

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στη Λεμεσό: Σοβαρός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης - Θα επιχειρούν ολονύχτια δυνάμεις πυρόσβεσης

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top