ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Περιορισμένες οι μειώσεις των επιτοκίων το 2024

Fitch: Περιορισμένες οι μειώσεις των επιτοκίων το 2024

Η στροφή στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων, από τις Κεντρικές Τράπεζες, παγκοσμίως, το 2024 θα είναι γεωγραφικά εκτεταμένη, αλλά οι μειώσεις δεν θα γίνουν με τον επιθετικο τρόπο που έγιναν οι αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς θα είναι περιορισμένες, τονίζει ο Fitch Ratings.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, τα επιτόκια στο τέλος του τρέχοντος έτους θα συνεχίσουν να βρίσκονται πολύ πάνω από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν από την πανδημία COVID-19.

Μετά την πρόσφατη μείωση του πληθωρισμού και τα ήπια σχόλια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), ο Fitch δεν αναμένει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, την ΕΚΤ ή την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) και σημειώνει πως κάθε μια Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2024.

Όπως αναφέρει ο Fitch Ratings στο τελευταίο της «Economics Dashboard», η αλλαγή στην κατεύθυνση των επιτοκίων θα είναι ευρεία, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες σε 19 από τις 20 οικονομίες που περιλαμβάνονται στο «Global Economic Outlook» του οίκου, αναμένεται να προβούν σε μειώσεις των επιτοκίων την τρέχουσα χρονιά, με εξαίρεση την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Ο Fitch αναφέρει ότι το γεωγραφικό εύρος της μείωσης των επιτοκίων θα είναι εντυπωσιακό, αλλά το μέγεθος και η ταχύτητά μείωσης τους θα είναι περιορισμένη, σε σχέση με τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων που παρατηρήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τα επιτόκια να διατηρηθούν πολύ πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η άνοδος των επιτοκίων στον πρόσφατο κύκλο σύσφιξης ήταν εξαιρετικά ταχεία για τα ιστορικά δεδομένα, με τη Fed και την BOE να αυξάνουν τα επιτόκια κατά 525 μ.β. και 515 μ.β., αντίστοιχα, από το κατώτατο σημείο που έφθασαν το 2021, και την ΕΚΤ κατά 450 μ.β..

«Αναμένουμε σωρευτικές μειώσεις από τη Fed, την BOE και την ΕΚΤ μόνο κατά 200 μ.β., 175 μ.β. και 150 μ.β., αντίστοιχα, μέχρι το τέλος του 2025», αναφέρει, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν αναμένει μειώσεις των επιτοκίων από πλευράς Fed πριν από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2024.

Ο Fitch αναμένει βραδύτερο ρυθμό μείωσης των επιτοκίων σε σχέση με τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες επί του παρόντος αναμένουν περίπου 150 μ.β. μειώσεις από τη Fed και την ΕΚΤ και περίπου κατά 115 μ.β. από την BOE μέχρι το τέλος του 2024.

Αυτό αντανακλά την άποψή μας ότι ο επίμονος πληθωρισμός των μισθών και οι τιμές των υπηρεσιών θα κάνουν τις Κεντρικές Τράπεζες «επιφυλακτικές ως προς την πολύ γρήγορη μείωση των επιτοκίων», καταλήγει ο οίκος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής (24/5) παρά την Κοινότητα Παραμάλι της Επαρχίας Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top