ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Δικαιοσύνης για μέτρα: «Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε η Κύπρος έχει μαγικό ραβδί καταστολής της βίας και του εγκλήματος»

Υπ. Δικαιοσύνης για μέτρα: «Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε η Κύπρος έχει μαγικό ραβδί καταστολής της βίας και του εγκλήματος»

Τα μέτρα που λήφθηκαν για την καταπολέμηση του οργανωμένου και σοβαρού εγκλήματος, αλλά και για την βία στα γήπεδα, σχολίασε σε δηλώσεις του ο Υπ. Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν επίσημα από την Αστυνομία, αφού το όλο θέμα έτυχε επεξεργασίας σε σχέση με την άμεση εφαρμογή τους, σημείωσε. Δεν είναι πρωτόγνωρα ή πρωτάκουστα μέτρα, ίσως οι περισσότεροι τα ανέμεναν, είπε, «απλά το σοβαρό ζήτημα ήταν η ενδυνάμωση, η ενίσχυση αυτών των μέτρων, προκειμένου να έχουν άμεση εφαρμογή. Κι όταν λέμε άμεση εφαρμογή, εννοούμε άμεση».

Αυτό ήταν το ζήτημα που συζητείτο αυτές τις μέρες, ανέφερε ο Υπουργός και σημείωσε ότι τα μέτρα λήφθηκαν, αφού η Αστυνομία ενημέρωσε επιχειρησιακά για τις δυνατότητές της, κάτι που έγινε σήμερα το πρωί, και κατόπιν ανακοινώθηκαν τα μέτρα επισήμως.  

Στην ερώτηση εάν τα μέτρα αυτά έπρεπε να ληφθούν καιρό πριν, όταν άρχισε να φαίνεται η έξαρση της εγκληματικότητας, ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι τα μέτρα αυτά υπήρχαν, ίσχυαν, αλλά με την έξαρση που έχει παρατηρηθεί «το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε και να ενδυναμώσουμε τα υφιστάμενα μέτρα, κάτι που οφείλω να σας πω ισχύει παγκοσμίως». Ακόμα και στην Ελλάδα, μετά την πρόσφατη έξαρση του εγκλήματος, σημείωσε.

Δύο είναι οι μέθοδοι που ισχύουν ανά το παγκόσμιο, η πρόληψη και η καταστολή, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Στο κομμάτι της πρόληψης, είπε, υπάρχει η ενδυνάμωση και ενίσχυση του τμήματος πληροφοριών και στο κομμάτι της καταστολής, η ενίσχυση και ενδυνάμωση των περιπολιών σε μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα. «Αυτά θα γίνουν εμφανή, θα τα δείτε άμεσα και προχωρούμε».

Επανέλαβε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε η Κύπρος θα εφεύρει το μαγικό ραβδί άμεσης καταστολής της βίας και του εγκλήματος. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν μέσα στα πλαίσια των επιχειρησιακών, άμεσων δυνατοτήτων της Αστυνομίας».

Κληθείς να πει «τι σημαίνει το άμεσα» κι αν εννοεί από αύριο, ο Μιχάλης Χαρτσιώτης απάντησε «από απόψε».

Στην ερώτηση εάν η Αστυνομία έχει αριθμητικά τη δύναμη για να προβεί σε αυτές τις ενισχύσεις, ο Υπουργός είπε ότι τα «θέματα αυτά δεν προσφέρονται για δημόσια συζήτηση. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουν αποτελέσματα προκειμένου να μειωθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η έξαρση, αλλά είναι παράκληση, λεπτομέριες και επιμέρους ζητήματα δεν προσφέρονται για δημόσια συζήτηση».

Ερωτηθείς αν θα ζητηθεί γνώμη ή εκπαίδευση ξένων εμπειρογνωμόνων, δεν θέλησε να μπει σε επιμέρους λεπτομερείς – όπως είπε – λέγοντας ότι «τα μέτρα δεν είναι αυτά και μόνο που έχουμε ανακοινώσει, υπάρχει σωρεία μέτρων που όμως για λόγους δημόσιας ασφάλειας και τάξης, αυτή τη στιγμή δεν είναι προς ανακοίνωση».

Ερωτηθείς πώς θα ελέγχουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «υπάρχουν τρόποι ελέγχου. Σε αυτό να είστε σίγουροι».

Στην παρατήρηση ότι αρκετοί συνδέουν την έξαρση της εγκληματικότητας με τη διαφθορά στην Αστυνομία και τι μέτρα θα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι η δέσμη των μέτρων, όπως έχει ανακοινωθεί, «κι αυτών που δεν μπορούν να ανακοινωθούν, συμπεριλαμβάνουν όλο το φάσμα των στοιχείων που αφορά την εγκληματικότητα και την οπαδική βία».

Για την οπαδική βία και το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από τους προκατόχους του, ο Υπουργός είπε ότι στην ανακοίνωση των μέτρων περιλαμβάνονται και οι τροποποιήσεις του νομοσχεδίου, που στάλθηκε με δική του πρωτοβουλία 17 Ιανουαρίου στη Βουλή, όπου περιλαμβάνονται και μέτρα που ήδη η Αστυνομία ανέλαβε την εφαρμογή τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, ανακοίνωσε την εφαρμογή των πιο κάτω μέτρων για την καταπολέμηση του οργανωμένου και σοβαρού εγκλήματος, με άμεση ισχύ.

1. Ενίσχυση του αριθμού των μελών της Αστυνομίας που εργάζονται στην πρώτη γραμμή.

2. Ενίσχυση της αστυνόμευσης με την ανάπτυξη πεζών και μηχανοκίνητων  περιπόλων στις πόλεις και προάστεια συμπεριλαμβανομένων και στατικών ελέγχων.

3. Ενίσχυση της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφορίων της Αστυνομίας.

4.Ενίσχυση της Υποδιεύθυνσης Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος.

5.Εντατικοποίηση των οικονομικών ερευνών για εντοπισμό και κατάσχεση εσόδων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

Διευκρινίζεται ότι αποφασίστηκε η λήψη πρόσθετων μέτρων τα οποία για λόγους ασφάλειας και διασφάλισης της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας, δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν.

Σε ότι αφορά την οπαδική βία αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

1. Ενίσχυση των μέτρων αστυνόμευσης των αγώνων και διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων όλων των εισερχομένων στους αθλητικούς χώρους από την Αστυνομία. Προς τούτο η Αστυνομία θα έχει την δυνατότητα σε συγκεκριμένους αγώνες να καθορίζει τον χρόνο προσέλευσης των φιλάθλων.

2.Εξέτασητης λειτουργίας των Συνδέσμων Φιλάθλων παγκύπρια και έκδοση διαταγμάτων κλεισίματος εκεί και όπου απαιτείται

3.Στις περιπτώσεις όπου προκύπτει θέμα ασφαλούς διεξαγωγής ή συνέχισης του αγώνα, η Αστυνομία θα εφαρμόζει τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και θα εισηγείται την μη διεξαγωγή ή την διακοπή του.

Πρόσθετα με τα πιο πάνω, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στις 17.1.2024 κατέθεσε στην Βουλή των Αντιπροσώπων τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας προκείμενου να ψηφιστεί το συντομότερο, η οποία μεταξύ άλλων προνοεί τα ακόλουθα:

(α) εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε κάθε αθλητικό χώρο που χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή αγώνα Α΄ κατηγορίας ανεξαρτήτου χωρητικότητας.

(β) παροχή στην Αστυνομία της δυνατότητας να διενεργεί ελέγχους αλκοτέστ και νάρκοτεστ σε φιλάθλους για την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για την απαγόρευση εισόδου σε αθλητικούς χώρους όσους τελούν σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών.

(γ) αύξηση μέχρι και δέκα χρόνια της διάρκειας του διατάγματος αποκλεισμού από τους αθλητικούς χώρους που το Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει.

(δ) ενίσχυση του ελέγχου κάρτας φιλάθλου στους αθλητικούς χώρους με την εμπλοκή της Αστυνομίας στους σχετικούς ελέγχους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής (24/5) παρά την Κοινότητα Παραμάλι της Επαρχίας Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top