ΕΛΛΑΔΑ

Greek Mafia: Το άγνωστο παρασκήνιο της δράσης των ξένων

Greek Mafia: Το άγνωστο παρασκήνιο της δράσης των ξένων

Γεύμα στους μετέπειτα δολοφόνους του και μάλιστα στα Σκούρτα της Βοιωτίας όπου έπεσε νεκρός τη Δευτέρα του Πάσχα το 2022, φαίνεται να είχε παραθέσει ο 53χρονος Γιάννης Σκαφτούρος, ένα από τα θύματα της «ρωσικής μαφίας», η οποία προχωρούσε στην εκτέλεση αλλεπάλληλων συμβολαίων θανάτου.

Αυτό προκύπτει, όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», από αναφορές ατόμων που γνώριζαν το θύμα και τις δραστηριότητές του και αποτελεί δείγμα του παρασκηνίου και των συσχετισμών στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, των προσεγγίσεων αλλά και των πολέμων των ελληνικών και ξένων ποινικών στη χώρα μας.

Γέφυρες

Ο 53χρονος φέρεται την εποχή εκείνη να επιχειρούσε να στήσει «γέφυρες» με τους συγκεκριμένους αλλοδαπούς που προχωρούσαν σε εγκληματικές επιθέσεις στα πλαίσια της διαμάχης για το λαθρεμπόριο τσιγάρων και όχι μόνο, θεωρώντας ότι ίσως έτσι να μην κινδυνεύσει.

Οι μετέπειτα δολοφόνοι του, ωστόσο, εκμεταλλεύτηκαν τις συναντήσεις για να αντλήσουν πληροφορίες και γνώση της περιοχής για την υλοποίηση του φονικού σχεδίου τους.

Την ίδια ώρα, αποκαλύπτεται ότι δύο εκ των μελών της γεωργιανής μαφίας που κατηγορούνται τώρα για συμβόλαια θανάτου με θύματα έλληνες ποινικούς ήταν γνωστά σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., που μάλιστα ανέλυαν τη δράση τους σε διεθνή αστυνομικά συνέδρια.

Επιπλέον διαπιστώνεται ότι η συγκεκριμένη συμμορία εκτελεστών είχε ξεκινήσει τη δράση της προ 14 ετών με διπλή ληστεία σε δύο υποκαταστήματα τραπεζών στη Χαλκιδική, με συνεργό έλληνα σωφρονιστικό υπάλληλο.

Αλλωστε, ένα ακόμα δείγμα της διαπλοκής στον ίδιο εγκληματικό χώρο αποτελεί η πρόσφατη βομβιστική επίθεση από άλλο σωφρονιστικό από τη Βόρεια Ελλάδα εις βάρος των εν λόγω κακοποιών από το πρώην ανατολικό μπλοκ για λογαριασμό έλληνα ποινικού που επίσης δολοφονήθηκε.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της ομάδας εκτελεστών που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής φέρονται να διατηρούσαν επαφές με έλληνες ποινικούς που έχουν μπει στο «κάδρο» των ερευνών για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021.

Κι όλα αυτά, ενώ οι διωκτικές Αρχές στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να σχηματίζουν δικογραφία βάσει της οποίας κύκλωμα δολοφόνων από την Ανατολική Ευρώπη σχετίζεται με ένοπλη επίθεση, τον Μάιο του 2022, σε πρατήριο καυσίμων ιδιοκτησίας του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Διασυνδέσεις

Οι αστυνομικοί, λοιπόν, επιχειρούν να δημιουργήσουν μια σαφή εικόνα της εγκληματικής πορείας και των διασυνδέσεων των μελών της «ρωσικής μαφίας», στην οποία αποδίδονται οι δολοφονίες των Γιάννη Σκαφτούρου, Βασίλη Ρουμπέτη και Διονύση Μουζακίτη την περίοδο 2022-2023, όπως και αρκετές ακόμη ένοπλες επιθέσεις στα πλαίσια του πολέμου για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καυσίμων.

Τμήμα της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., είχε εμπλακεί σε διπλή απόπειρα ληστείας με Καλάσνικοφ στις 12 Νοεμβρίου 2010 σε τραπεζικά υποκαταστήματα στην Αρναία Χαλκιδικής.

Στη διάρκεια της διαφυγής τους, μάλιστα, είχαν τραυματίσει δύο άτομα, ενώ ακολούθησε επεισοδιακή καταδίωξη, με τους δράστες να επιστρατεύουν μέχρι και… λωρίδες με καρφιά (τις άπλωσαν στο οδόστρωμα).

Στη συνέχεια, οι τέσσερις δράστες άφησαν το κλεμμένο ΙΧ που χρησιμοποίησαν στην περιοχή της Παλαιόχωρας και διέφυγαν με άλλα οχήματα.

Τους ειδοποιούσε

Ομως τα μέλη της ξένης εγκληματικής οργάνωσης είχαν αναπτύξει επαφή με τον προαναφερθέντα σωφρονιστικό υπάλληλο, ο οποίος τους ειδοποιούσε για αστυνομικές έρευνες εντός φυλακών, καθώς εμπλεκόμενοι στη διπλή ληστεία καταδικάστηκαν σε εννιά χρόνια κάθειρξη, ενώ άλλοι κατέφυγαν στην Αθήνα όπου ενεπλάκησαν, μεταξύ άλλων, και σε κυκλώματα διακίνησης μεταναστών.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, υπήρξε επανένωση των μελών του συγκεκριμένου κυκλώματος που είχαν σχέσεις και με κορυφαία μέλη της γεωργιανής μαφίας στην Ελλάδα.

Στο ίδιο «ρωσικό» κύκλωμα εντάχθηκαν και νεότεροι κακοποιοί με έδρα τη Θεσσαλονίκη που παλιότερα είχαν κατηγορηθεί για κλοπές και ληστείες στη Χαλκιδική.

Από αυτή την «ενοποίηση» προέκυψε ένα σχήμα ρωσόφωνων ποινικών (από Γεωργία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία κ.ο.κ.) με τη συμμετοχή ελλήνων και αλβανών ποινικών που πουλούσαν επί σειρά ετών «προστασία» σε εργοστάσια λαθραίων τσιγάρων, εξοντώνοντας παράλληλα αντιπάλους τους.

Προφυλακίστηκαν

Εν τω μεταξύ, στη φυλακή οδηγήθηκαν με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα ο 39χρονος και ο 21χρονος που κατηγορούνται για εμπλοκή σε δολοφονίες της αποκαλούμενης «Greek Mafia».

Ενας ακόμη 21χρονος ο οποίος απολογήθηκε αφέθηκε ελεύθερος, με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα καθώς το κατηγορητήριο γι’ αυτόν περιελάμβανε μόνο πλημμελήματα.

Και οι τρεις αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top