ΥΓΕΙΑ

Σχέσεις: Αποφεύγετε τον έρωτα από επιλογή ή απλώς δεν μπορείτε; Μια ψυχοθεραπεύτρια δίνει απαντήσεις

Σχέσεις: Αποφεύγετε τον έρωτα από επιλογή ή απλώς δεν μπορείτε; Μια ψυχοθεραπεύτρια δίνει απαντήσεις

Το παιχνίδι του έρωτα δεν είναι για όλους, θα μπορούσαν να ισχυριστούν όσοι και όσες δεν δείχνουν ενδιαφέρον για αυτό το δύσκολο πεδίο των ανθρώπινων σχέσεων, έστω και αν σειρά ερευνών έχουν συνδέσει τη συντροφικότητα με πολλαπλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία, όπως ο μικρότερος κίνδυνος κατάθλιψης και άγχους, προστασία από τα αισθήματα μοναξιάς, μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή και ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρόκειται άραγε για πρόφαση ή είναι συνειδητή στάση ζωής; Μήπως πάλι ευθύνονται βαθύτερα ψυχολογικά αίτια; Προτού καταλήξετε στο ότι ο έρωτας απλώς δεν είναι στη φύση σας, διαβάστε όσα έχει να πει η Sheri Jacobson, παλαίμαχος ψυχοθεραπεύτρια της Βρετανικής Ένωσης Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, για 7 ανασταλτικούς παράγοντες από την ψυχική σφαίρα.

1. Ο φόβος της οικειότητας

Νιώθετε ότι η σχέση αρχίζει να σας πνίγει, σας προκαλεί δυσφορία και άλλα αρνητικά συναισθήματα που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε εντάσεις ή και τον χωρισμό; Σας έχουν αναφέρει ότι είστε απροσπέλαστοι και δεν δίνετε χώρο για να εξελιχθεί μια σχέση; Ίσως υπαίτιος να είναι ο φόβος της οικειότητας, ένα αίσθημα που καθιστά αδύνατη την εμπιστοσύνη προς τους άλλους και δεν σας αφήνει να αποκαλύψετε την ευάλωτη πλευρά τους εαυτού σας και τις αδυναμίες σας.

2. Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Σκέψεις ότι είστε ανεπαρκείς ή ακατάλληλοι, πως κάτι λάθος συμβαίνει με εσάς και σας καθιστά μη επιλέξιμους για τον έρωτα, υποδεικνύουν ζητήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Σύμφωνα με την ειδικό, πρόκειται για κάτι φυσιολογικό αν είναι περιστασιακό, ανησυχητικό όμως όταν γίνεται μονιμότητα. Το αίσθημα κατωτερότητας κάνει τον έρωτα επικίνδυνη απειλή: ή θα τρέξετε μακριά του, ή θα εμπλακείτε σε σχέσεις με τοξικούς ανθρώπους που εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση.

3. Συναισθηματική εξάρτηση

Η συναισθηματική εξάρτηση περιγράφει τη συνεχή ανάγκη για προσοχή από τον σύντροφο, που θα πρέπει να έχει τον ρόλο κηδεμόνα στη σχέση αλλά τη ζωής σας. Πολύ συχνά, η πηγή του κακού για άτομα που δε γνωρίζουν λέξεις όπως «ανεξαρτησία» και «αυτονομία» εντοπίζεται στα παιδικά χρόνια και τοξικές φράσεις των γονιών.

4. Φόβος της εγκατάλειψης

Ο συνεχής φόβος πως ο σύντροφος θα σας απατήσει ή εγκαταλείψει, πηγάζει επίσης από εμπειρίες της παιδικής ηλικίας. Άτομα που ένιωσαν αδιαφορία ή έλλειψη στοργής από τους γονείς τους, ακόμα και αν υπήρχαν λόγοι που ως ενήλικες μπορούν να κατανοήσουν -ένα διαζύγιο ή ένας θάνατος φερ’ ειπείν-, αδυνατούν να εμπιστευτούν τους άλλους και άρα κλείνουν την πόρτα στον έρωτα.

5. Συνεξάρτηση

Όταν έχουν χαθεί τα όρια μεταξύ των επιθυμιών του κάθε συντρόφου, ζείτε για να ικανοποιείτε τον άλλον πιστεύοντας πως αυτό είναι η αγάπη, αδυνατώντας παράλληλα να φροντίσετε για τα δικά σας «θέλω», η συνεξάρτηση είναι ο όρος που περιγράφει την κατάστασή σας και σας αποτρέπει από τη δημιουργία μιας υγιούς σχέσης.

6. Ζητήματα προσκόλλησης

Τρομάζετε στην ιδέα πως πρέπει να εκφράσετε τις συναισθηματικές ανάγκες σας και συμπεριφέρεστε χειριστικά απέναντι στο άτομο που σας αρέσει; Οι σχέσεις σάς προκαλούν φόβο και άγχος; Σας είναι αδύνατο να εμπιστευτείτε τους άλλους; Σύμφωνα με τη θεωρία της προσκόλλησης, προϋπόθεση για να εξελιχθούμε σε έναν συναισθηματικά σταθερό ενήλικα ικανό να εμπιστευτεί και δημιουργήσει δυνατές σχέσεις, είναι οι ισχυροί δεσμοί εμπιστοσύνης με τους γονείς στην πρώιμη παιδική ηλικία.

7. Τελειοθηρία

Η πιθανότητα να ερωτευτείτε απομακρύνεται όσο επιμένετε να κυνηγάτε το ιδανικό και τέλειο. Η τελειοθηρία ή τελειομανία όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε, θα αποκλείσει πιθανόν κάθε υποψήφιο σύντροφο και θα έχει επιπλέον επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και κοινωνική ζωή σας όπως κατάθλιψη, αίσθημα του «μη ανήκειν» και κοινωνική απομόνωση, σύμφωνα με μελέτες.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Η πυρκαγιά στην περιοχή του Φαρμακά έχει οριοθετηθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης, εκφράζοντας αισιοδοξία πως με την ενεργοποίηση των πτητικών μέσων με το πρώτο φως της ημέρας η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το μεσημέρι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top