ΔΙΕΘΝΗ

Αντόνιο Γκουτέρες: Ανεξάρτητη επιτροπή θα εξετάσει τις κατηγορίες του Ισραήλ για υπηρεσία του ΟΗΕ

Αντόνιο Γκουτέρες: Ανεξάρτητη επιτροπή θα εξετάσει τις κατηγορίες του Ισραήλ για υπηρεσία του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής που θα αξιολογήσει τις ισραηλινές κατηγορίες ότι μέλη της υπηρεσίας του διεθνούς οργανισμού για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι εργασίες αυτής της επιτροπής θα είναι παράλληλες με την έρευνα που διεξάγει το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων του διεθνούς οργανισμού για τα 12 μέλη της UNRWA που κατηγορούνται για συνεργασία με τη Χαμάς, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται σε 2-3 εβδομάδες.

Επικεφαλής της επιτροπής θα είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά και θα καταθέσει μια προκαταρκτική έκθεση στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών τον επόμενο μήνα, ενώ τον Απρίλιο θα παρουσιάσει δημόσια την τελική της έκθεση. Στο έργο της θα συνδράμουν ανεξάρτητοι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ραούλ Βάλενμπεργκ της Σουηδίας, το Ινστιτούτο Κρίστιαν Μίκελσεν της Νορβηγίας και το Ινστιτούτο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Δανίας.

Οι ειδικοί θα εξετάσουν αν οι μηχανισμοί της UNRWA διασφαλίζουν την ουδετερότητα και θα απαντήσουν στους ισχυρισμούς ότι έχει παραβιαστεί αυτή η αρχή. Εάν το θεωρήσουν απαραίτητο, θα προχωρήσουν σε συστάσεις για τη βελτίωση ή ενίσχυση αυτών των μηχανισμών.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε ότι οι κατηγορίες του Ισραήλ διατυπώθηκαν σε μια στιγμή που τα 13.000 περίπου μέλη της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, όπως είναι ο επίσημος τίτλος της UNRWA, εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, προσπαθώντας να βοηθήσουν τους περισσότερους από δύο εκατομμύρια εγκλωβισμένους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται εκτοπισμένοι από τις οικίες τους λόγω των συνεχών ισραηλινών βομβαρδισμών. «Η συνεργασία των ισραηλινών αρχών, οι οποίες διατύπωσαν τις κατηγορίες, θα είναι κομβική για την επιτυχία της έρευνας», πρόσθεσε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Οι κατηγορίες του Ισραήλ είχαν σαν αποτέλεσμα 18 χώρες συνολικά να ανακοινώσουν ότι αναστέλλουν τη χρηματοδότησή τους προς την ανθρωπιστική οργάνωση του ΟΗΕ, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να μην μπορεί πλέον να εκπληρώσει την αποστολή της, παρά μόνο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στον Κόλπο για χρηματοδότηση

Μπροστά σε αυτή τη δυσοίωνη προοπτική, όχι μόνο για τους κατοίκους της Γάζας, αλλά και για Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τη Συρία και το Λίβανο, αφού η οργάνωση προσφέρει υγειονομικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε πρόσφυγες σε όλες αυτές τις χώρες, ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρίνι έχει οργανώσει αυτήν την εβδομάδα μια περιοδεία σε τρεις χώρες του Περσικού Κόλπου με σκοπό να πετύχει από αυτές περαιτέρω χρηματοδότηση για τη συνέχιση του έργου της υπηρεσίας.

Χθες, ο κ. Λαζαρίνι συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Σεΐχ Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, στον οποίο τόνισε την προσφορά της υπηρεσίας στη Γάζα και υπενθύμισε το ρόλο της για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Κατάρ και το Κουβέιτ. Οι δύο χώρες, το 2022 είχαν συμβάλλει στη χρηματοδότηση της υπηρεσίας με 10,5 και 12 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα, ενώ τα ΗΑΕ δεν εμφανιζόταν καν στη λίστα.

Πηγές: Reuters, Al Jazeera, EFE

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Με πρωταρχικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του κόμματος, ο ΔΗΣΥ βάζει πλώρη για τις Ευρωεκλογές με στόχο την πρωτιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top