ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Γεωργίας: «Μέσα από την εκπαίδευση ο δρόμος προς βιώσιμο μέλλον»

Υπ. Γεωργίας: «Μέσα από την εκπαίδευση ο δρόμος προς βιώσιμο μέλλον»

Ο δρόμος προς ένα βιώσιμο μέλλον περνάει μέσα από την εκπαίδευση και την ενεργή συμμετοχή των παιδιών και των νέων σε τέτοιες πρωτοβουλίες, είπε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, σε χαιρετισμό της στον τελικό και στην τελετή βράβευσης του προγράμματος «mind REset» του οργανισμού Junior Achievement Κύπρου, τον οποίο μεταδίδει το ΓΤΠ.

Σημείωσε ότι το πρόγραμμα προωθεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της περιβαλλοντικής επιχειρηματικότητας στα παιδιά, και η εκδήλωση αναδεικνύει και βραβεύει το επιχειρηματικό πνεύμα και τη δημιουργικότητα της νέας γενιάς.

«Για κάθε τι που θέλουμε να πετύχουμε ή να αλλάξουμε, πρέπει να ξεκινάμε από τη νέα γενιά, από τα παιδιά. Αν θέλουμε να αποκτήσουμε ως χώρα και ως κοινωνία θετική στάση απέναντι στο περιβάλλον και να υιοθετήσουμε τις αρχές της κυκλικής οικονομίας σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπουμε σήμερα εδώ, μαθητές και μαθήτριες να ενστερνίζονται τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και να καινοτομούν στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής επιχειρηματικότητας», πρόσθεσε.

Η κ. Παναγιώτου ευχαρίστησε τον οργανισμό Junior Achievement Cyprus και την Εκτελεστική του Διευθύντρια, Αντιγόνη Κωμοδίκη, για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του προγράμματος, που τρέχει φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά, αλλά και τον στρατηγικό της εταίρο, τη Lidl Κύπρου, που στηρίζει το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται δωρεάν σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία σε όλη την Κύπρο, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

«Η θεσμική συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και η στήριξη που παρέχει στο πρόγραμμα αποτελούν απόδειξη της πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να στηρίξει κάθε προσπάθεια που καλλιεργεί την περιβαλλοντική συνείδηση και την προώθηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Εξάλλου, δράσεις που προάγουν την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης αποτελούν προτεραιότητα του προγράμματος διακυβέρνησης», συμπλήρωσε.

Η Υπουργός Γεωργίας ανέφερε, παράλληλα, ότι η συμμετοχή σε βιωματικά προγράμματα, όπως αυτά που διοργανώνει το Junior Achievement Cyprus, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την ενδυνάμωση των νεότερων γενιών, παρέχοντάς τους τα εφόδια και την έμπνευση να γίνουν πρωτοπόροι στην προστασία του πλανήτη μας.

«Αποτελεί πεποίθησή μου ότι ο δρόμος προς ένα βιώσιμο μέλλον περνάει μέσα από την εκπαίδευση και την ενεργή συμμετοχή των παιδιών και των νέων σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Γι’ αυτό και δεν θα μπορούσα παρά να στηρίξω τη σημερινή προσπάθεια», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι η μετάβαση στο κυκλικό μοντέλο οικονομίας και η προώθηση των αρχών της αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, η οποία προωθείται μέσω της ενίσχυσης και υλοποίησης του εθνικού σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία, αλλά και με άλλες πολιτικές και μέτρα, όπως τα μέτρα «Πληρώνω όσο Πετώ» και «Διαλογή στην Πηγή», τα οποία αναμένεται να εφαρμοστούν σε παγκύπρια βάση σύντομα, καθώς και με το πρόγραμμα «Zero Waste to Landfill» (Μηδενικά απορρίμματα στις χωματερές) που εξυπηρετεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας προωθώντας βιώσιμες πρακτικές όπως η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση και η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων.

Το πρόγραμμα, συνέχισε η κ. Παναγιώτου, είχε εξαγγελθεί τον Απρίλιο του 2023, ως μια κοινή πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη και του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, για μετατροπή του Προεδρικού Μεγάρου σε Κτήριο Μηδενικών Απορριμμάτων στις χωματερές.

«Το πρόγραμμα έχει τώρα μεταφερθεί στο Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι, με τελικό στόχο τη μετατροπή όλων των κτηρίων των Υπουργείων και Υφυπουργείων σε κτήρια μηδενικών απορριμμάτων. Με χαρά και ικανοποίηση διαπιστώνω, επίσης, ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει αρχίσει να μεταφέρεται και στα σχολεία, καθιστώντας τις σχολικές μονάδες που έχουν ξεκινήσει να το υλοποιούν πρωτοπόρες στη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων τους. Και είμαι σίγουρη ότι θα ακολουθήσουν και άλλα σχολεία», σημείωσε.

Ανέφερε, ακόμα, ότι πάνω από 345 μαθητές και μαθήτριες, ηλικίας 10 - 14ων ετών, έχουν εργαστεί για να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, αποδεικνύοντας ότι διαθέτουν το όραμα και τη δημιουργικότητα να οδηγήσουν σε θετικές αλλαγές.

«Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για τη δημιουργικότητα και την εργατικότητά σας. Μπράβο σας, που έχετε το θάρρος να κάνετε «reset» στον τρόπο σκέψης σας και τη δύναμη να μεταμορφώνετε τις ιδέες σας σε πράξεις, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας», κατέληξε η Υπουργός Γεωργίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top