ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβεβαίωσε ο ΠτΔ: «Η Kυβέρνηση αρωγός στην ενδυνάμωση του Αθλητισμού»

Διαβεβαίωσε ο ΠτΔ: «Η Kυβέρνηση αρωγός στην ενδυνάμωση του Αθλητισμού»

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα είναι αρωγός, πάντα εντός των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, σε κάθε προσπάθεια για την αναβάθμιση και ενδυνάμωση του Αθλητισμού στην Πάφο και τη χώρα μας ευρύτερα έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοστουλίδης.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τα 70χρονα δράσης και προσφοράς του Αθλητικού Πολιτιστικού Ομίλου Πάφου (ΑΠΟΠ) που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο Πάφου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η σημασία και η αξία της δράσης οργανωμένων συνόλων μπορεί να αποτιμηθεί ορθά και αντικειμενικά όταν λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες μέσα στις οποίες συστήνονται και αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους, οι σκοποί και οι στόχοι των ιδρυτών τους, το περιβάλλον μέσα στο οποίο δρουν, τα μέσα και οι δυνατότητες που διαθέτουν και οι ανάγκες και οι προσδοκίες της κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιούνται.

Αξιοποιώντας την παρουσία της Αντιπροέδρου του ΚΟΑ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως εκείνο που έχουμε ως υποχρέωση να κάνουμε ως Πολιτεία είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για τους αθλητές μας είτε βρίσκονται στην Πάφο είτε στη Λευκωσία είτε στο πιο απομακρυσμένο χωριό να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην άθληση, έτσι ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις.

Εκτίμησε επίσης πως πρέπει να γίνει μια οικονομική συνεισφορά από πλευράς του ΚΟΑ, σημειώνοντας πως δεν γνωρίζει τις οικονομικές δυνατότητες του ούτε παρεμβαίνει, αλλά ύστερα από ενημέρωση που έτυχε ότι η χορηγία για τον ΑΠΟΠ είναι περίπου 18 χιλιάδες ευρώ, με προϋπολογισμό 200 χιλιάδων ευρώ, επεσήμανε πως «δεν μπορούμε να φύγουμε χωρίς να συνεισφέρουμε τουλάχιστον 15 χιλιάδες ευρώ από τον ΚΟΑ».

Βρίσκομαι στο βήμα αυτό είπε ο ΠτΔ «με ένα μίγμα αισθημάτων και κινήτρων που ορίζουν και όσα θέλω να πω απόψε με την ευκαιρία μιας εκδήλωσης, που η σημασία της υπερβαίνει τα όρια της πόλης μας: Το ηθικό χρέος, το καθήκον της Πολιτείας να αναγνωρίζει και να τιμά τα οργανωμένα σύνολα που στη μακρόχρονη πορεία τους συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Πολιτισμού και του Αθλητισμού στη χώρα μας».

Πρόσθεσε πως η 70χρονη πορεία του ΑΠΟΠ, ως Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου Πάφου από το 1953 μέχρι το 2000 και ως Αθλητικού Πολιτιστικού Ομίλου Πάφου από το 2000 μέχρι σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας της πόλης.

Στην περίπτωση του ΑΠΟΠ συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης, οι πρωτεργάτες της ίδρυσής του το 1953, κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας, φιλοδοξούσαν όπως το Σωματείο διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάπτυξη του κλασσικού αθλητισμού και του αναδυόμενου τότε αθλήματος του ποδοσφαίρου, καθώς και ουσιαστικό ρόλο στην πολιτιστική κίνηση της τότε πολίχνης της Πάφου με αισθητό θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία της.

Είμαστε, όπως είπε, λίγα μόλις χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Πάφος διάγει το δέκατο χρόνο δημαρχίας του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου με απτά δείγματα αναμόρφωσης και πνευματικής – πολιτιστικής ακμής, η εκπαίδευση και ο αθλητισμός είναι σημαντικοί πόλοι της ζωής της πόλης και η πολιτική ζύμωση έντονη στην τοπική κοινωνία. Η βρετανική αποικιοκρατική διοίκηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να ελέγχει τα πάντα, επιδιώκοντας την αποτροπή της ενδυνάμωσης της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων της Κύπρου και του πόθου και αγώνα για Αυτοδιάθεση - Ένωση, συμπλήρωσε.

Στα 50 σχεδόν χρόνια της πορείας του μέχρι το 2000, ο ΑΠΟΠ έβαλε, όπως είπε ο ΠτΔ, την Πάφο στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Κύπρου, με την ομάδα του να αγωνίζεται στην Α΄ Κατηγορία για 19 περιόδους και καταγράφοντας αξιόλογες για τα δεδομένα της εποχής επιδόσεις: 5 φορές κατέκτησε το πρωτάθλημα Β΄ Κατηγορίας και 4 φορές προκρίθηκε στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου.

Θυμήθηκε μάλιστα πολύ χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε πως μια από αυτές τις φορές, ήταν στο Παφιακό όπου ο ΑΠΟΠ προκρίθηκε απέναντι στον Πεζοπορικό με τερματοφύλακα τον Αλαφογιάννη.

Ήταν σημείωσε, «μια από τις πιο ιστορικές στιγμές που εγώ μεγαλώνοντας θυμάμαι στην ιστορία του ΑΠΟΠ. Στο Ιακώβειο Στάδιο – γνωστό ευρύτερα ως Στάδιο Γ.Σ.Κ. – από το 1953 μέχρι το 1982 και στο Παφιακό Στάδιο κατά τα υπόλοιπα χρόνια, η ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΠΟΠ προσέφερε σε γενεές Παφίων στιγμές συγκίνησης, ευφορίας και απογοήτευσης – αυτά είναι τα σύμφυτα στοιχεία του ποδοσφαίρου - ενώ παράλληλα έδινε ένα πολύ αξιόλογο "παρών" στο χώρο του κλασσικού αθλητισμού στην πόλη μας».

Πρόσθεσε πως ως ενεργό κύτταρο της κοινωνίας, ο ΑΠΟΠ δεν μπορούσε να μη συνδεθεί με τους αγώνες του κυπριακού Ελληνισμού για αποτίναξη του αποικιακού ζυγού, για την αντιμετώπιση της τουρκοανταρσίας του 1963 – 1964, για την προάσπιση της Δημοκρατίας κατά το προδοτικό πραξικόπημα του 1974 και την απόκρουση της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

Είναι για αυτό τον λόγο τόνισε, που 9 μέλη και αθλητές του σωματείου προσέφεραν τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος προς την πατρίδα, κοσμώντας την Ιστορία του με υπέροχα και αειθαλή πρότυπα ηρωισμού, γενναιότητας και φιλοπατρίας, οι Ευγόρας Παλληκαρίδης, Παύλος Μιχαηλάς, Ανδρέας Τσέλεπος, Φειδίας Στόκκος, Δημήτριος Μαυρογένης, Σωτήρης Παπαλαζάρου, Κωστάκης Πενταλιώτης, Γεώργιος Μ. Σάββα και Πανίκος Παστίδης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακολούθως πως το 2000 αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του ΑΠΟΠ αλλά και στην πορεία του Αθλητισμού στην Πάφο καθώς μέσα από μια υπέρβαση που η σημασία της έχει παμπάφια εμβέλεια με προεκτάσεις πέραν του αθλητικού χώρου, ο ΑΠΟΠ και ο Ευαγόρας, τα δύο μεγάλα και αντίπαλα ποδοσφαιρικά σωματεία της Πάφου, ένωσαν δυνάμεις και έτσι γεννήθηκε η «Αθλητική Ένωση Πάφος».

Είπε ακόμη πως ήταν οι δύο επικεφαλής των σωματείων, οι Ηλίας Ηλιάδης (ΑΠΟΠ) και Αβέρωφ Νεοφύτου (Ευαγόρας) που τόλμησαν να προχωρήσουν με κάτι που όλοι συζητούσαν αλλά κανείς δεν τολμούσε να υλοποιήσει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως είναι σημαντικό να τονίσουν τη σημασία της συνένωσης δυνάμεων και δυνατοτήτων από τα οργανωμένα σύνολα και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο δημόσιο βίο για χάρη του κοινού συμφέροντος, δηλαδή αυτής της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών που οφείλουμε να υπηρετούμε.

Μπορούμε κάτω από την ίδια οργανωτική στέγη και ομπρέλα να διατηρούμε τα επιμέρους πιστεύω, τις ιδιαιτερότητες και τις ευαισθησίες μας, έχοντας ως ενοποιό στοιχείο τους υπέρτερους κοινούς σκοπούς και στόχους. Και αυτό ακριβώς έγινε στην πόλη μας το 2000, συμπλήρωσε.

Από το 2000 ο Αθλητικός Πολιτιστικός Όμιλος Πάφου πλέον, το Σωματείο ξεκίνησε συνέχισε, να καταγράφει μια νέα σελίδα στα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και της Επαρχίας, η οποία συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι σήμερα.

Στον τομέα του αθλητισμού, ο οποίος αποτελεί τον κορμό, τον κινητήριο άξονα της δράσης και του έργου του Σωματείου στα 25 σχεδόν αυτά χρόνια, κυριαρχεί η καλαθοσφαίριση. Ο προσανατολισμός του νέου Σωματείου από τα πρώτα ήδη χρόνια της δραστηριοποίησής του προς την ανάπτυξη του αθλήματος αυτού στις τάξεις ατόμων και των δύο φύλων από ένα μεγάλο ηλικιακά φάσμα, 6 έως 18 χρόνων, δεν αποτελεί μόνο ένα στρατηγικό σκοπό του Σωματείου, όπως είπε, αλλά μια μακράς πνοής και βάθους επένδυση για τον Αθλητισμό και την κοινωνία της Πάφου.

Το έργο που επιτέλεσε στα χρόνια αυτά η Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης και οι άλλοι βραχίονες του Σωματείου για τη διάδοση, την ανάπτυξη και την ανάδειξη της καλαθοσφαίρισης μέσω διαφόρων διοργανώσεων και δράσεων, περιλαμβανομένων τουρνουά διεθνούς εμβέλειας, δεν αποτελεί τίτλο τιμής μόνο για το Σωματείο, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, αλλά και για την πόλη της Πάφου και τη χώρα μας. Οι επιδόσεις των ομάδων του Σωματείου στα πρωταθλήματα και σε άλλες διοργανώσεις της Κύπρου, αλλά και η συμμετοχή μελών του Σωματείου σε εθνικές ομάδες που διακρίθηκαν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είναι οι καρποί μιας επίμοχθης και αξιέπαινης προσπάθειας διαφόρων συντελεστών και, την ίδια ώρα, απτές αποδείξεις των δυνατοτήτων και των ευοίωνων προοπτικών που έχει το Σωματείο και ο τομέας της καλαθοσφαίρισης στη χώρα μας, με αποκορύφωμα τη διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ στην Κύπρο το 2025, συμπλήρωσε.

Διαβεβαίωσε επίσης πως από πλευράς Πολιτείας θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να είναι το Ευρωμπάσκετ μια πετυχημένη διοργάνωση.

Ακολούθως ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την περηφάνια του για το γεγονός ότι ο Αθλητισμός στην Πάφο ανθίζει, τα τελευταία χρόνια, δηλώνοντας πως αυτό φαίνεται και από την παρουσία των σωματείων, των σχολείων, και των αθλητών στα διάφορα πρωταθλήματα.

Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, για παράδειγμα είπε, που δεν είναι καθόλου τυχαία η κατάκτηση του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Λυκείων στην Πετόσφαιρα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το Α’ Λύκειο Πάφου, όπως επίσης και η κατάκτηση του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Λυκείων στη Χειροσφαίριση από ένα σχολείο της Πάφου που πριν λίγα χρόνια κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί κάτι τέτοιο.

Είπε ακόμη πως η συμπλήρωση πριν από λίγους μήνες 70 χρόνων από την ίδρυση του ΑΠΟΠ δικαιολογημένα αποτελεί αφορμή για επετειακό εορτασμό και απόδοση επαίνου για το συνολικό έργο και την προσφορά του Σωματείου κατά τη μακρόχρονη πορεία του.

Είμαι παρών σε αυτή την επετειακή εκδήλωση και συμμερίζομαι τη χαρά και την υπερηφάνεια της διοίκησης και των μελών του Σωματείου, αφού, μάλιστα, συνέχισε, «ως νέος υπήρξα για αρκετά χρόνια μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΑΠΟΠ, με προπονητή μας το Σαββάκη Στυλιανού. Ζήσαμε σημαντικές στιγμές αλλά το πιο σπουδαίο δεν ήταν μόνο η προπόνηση, ήταν τα μαθήματα ζωής που μάθαμε από ανθρώπους όπως ο κ. Στυλιανού και τον ευχαριστώ θερμά».

Την ίδια στιγμή σημείωσε πως ως άνθρωπος που έχει βιώσει και αντιλαμβάνεται πολύ καλά τη σημασία και την αξία του Αθλητισμού, επιθυμεί να αξιοποιήσει την αποψινή ευκαιρία για να μεταφέρει το μήνυμα ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ίδιος προσωπικά ιεραρχούν τον Αθλητισμό ψηλά στις προτεραιότητές τους επειδή πιστεύουν πραγματικά ότι διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στην πλήρη και σωστή διαπαιδαγώγηση και ανάπτυξη των παιδιών, των εφήβων και των νέων τους .

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η σύζευξη Αθλητισμού – Πολιτισμού, εδραζόμενη στις αρχές της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και στα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αποτελεί διαχρονικά κορυφαία προτεραιότητα και πολιτική των κρατών και των κοινωνιών που επενδύουν στο δίπτυχο μόρφωση – άθληση, εμπνεόμενες από την αειθαλή αλήθεια που περικλείει η φράση «Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ».

Απευθυνόμενος ακολούθως στην Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΠΟΠ, Αννίτα Ταλιώτου, εξέφρασε προς την ίδια και τα άλλα μέλη της Διοίκησης του Σωματείου τις ευχαριστίες του για την τιμητική πρόσκληση να συμμετέχει στην αποψινή εκδήλωση. Ευχήθηκε τέλος όπως η πορεία του Σωματείου γίνει ακόμα πιο γόνιμη για να σφραγίσει το παρόν, αλλά πιο σημαντικά, το μέλλον της Πόλης και Επαρχίας μας.

Η πρόεδρος του ΑΠΟΠ Αννίτα Ταλιώτου σημείωσε πως πέρα από τις αθλητικές του δραστηριότητες, ο ΑΠΟΠ έχει πραγματοποιήσει πολλές δράσεις με κοινωνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, αναδεικνύοντας την πολυδιάστατη προσφορά του στην κοινωνία. Εκδηλώσεις όπως εκπαιδευτικά σεμινάρια, κοινωνικές συγκεντρώσεις και πολιτιστικά φεστιβάλ έχουν στεφθεί με επιτυχία, ενισχύοντας τον κοινωνικό ιστό της πόλης.

Ο ΑΠΟΠ έχει διαδραματίσει συνέχισε, ενεργό ρόλο σε σημαντικές κοινωνικές και εθνικές εκδηλώσεις, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που αντανακλούν την ευαισθησία και την αφοσίωσή του στα κοινά ιδεώδη. Η συμβολή του στην προώθηση της παιδείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την υποστήριξη κοινωνικών ομάδων είναι αξιοσημείωτη.

Με ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία, ο ΑΠΟΠ έχει αναπτύξει προγράμματα και ακαδημίες που στοχεύουν στην ανάπτυξη αθλητικών ταλέντων και στην προαγωγή των αρχών του ομαδικού πνεύματος, της συνεργασίας και του ευ αγωνίζεσθαι, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση χαρακτήρων και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνείδησης των νέων.

Πρόσθεσε πως καθώς ο ΑΠΟΠ συμπληρώνει 70 χρόνια ζωής και δράσης, οι προοπτικές και τα σχέδια για το μέλλον είναι πιο φιλόδοξα από ποτέ. Στόχος μας είπε, είναι, «η περαιτέρω ανάπτυξη των αθλητικών μας τμημάτων, η ενίσχυση των υποδομών και η επέκταση των κοινωνικών και πολιτιστικών μας δράσεων, πάντα με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες που έχουν καθοδηγήσει την πορεία μας». Επεσήμανε επίσης πως η συνεχιζόμενη στήριξη από την τοπική κοινωνία και τους χορηγούς είναι καθοριστική για την επίτευξη των στόχων τους .

Ο Γιώργος Κουτσίδης Α’ Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου σε χαιρετισμό του ανέφερε πως το Σωματείο του ΑΠΟΠ αναδείχθηκε ως ένας από τους σπουδαιότερους φορείς που κατέχει περίοπτη θέση στους άοκνους σκαπανείς του αθλητισμού, της κοινωνίας και του πολιτισμού της Πάφου.

Μετά την ενοποίηση του ΑΠΟΠ με τον Ευαγόρα και τη δημιουργία της ΑΕΠ, συνέχισε, ο ΑΠΟΠ διατηρήθηκε ως αθλητικό και πολιτιστικό σωματείο και μετονομάστηκε σε Αθλητικός Πολιτιστικός Όμιλος Πάφου, διοργανώνοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στη συνέχεια, δημιούργησε με μεγάλη επιτυχία τμήματα καλαθοσφαίρισης για διάφορες ηλικίες με συμμετοχή, σε πολλές διοργανώσεις της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας Ανδρέας Μουζουρίδης ανέφερε πως ο ΑΠΟΠ Πάφου έχει ταχτεί εδώ και επτά δεκαετίες ως γνήσιος ενισχυτής του ηθικού εξοπλισμού των νέων μέσα από τα αθλητικά ιδανικά που υπηρετεί στην πόλη μας. Είναι φίλος και συνεργάτης, όπως είπε, κοντά σε φίλους και ανθρώπους που στηρίζουν και αγαπούν το άθλημα της καλαθόσφαιρας. Είπε ακόμη πως η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης στήριξε με πλάνο και όραμα μοντέρνα αναπτυξιακά προγράμματα βάση στις μικρές ηλικίες και σωματεία σαν τον ΑΠΟΠ, σημείωσε αποτέλεσαν όχι μόνο στήριγμα της όλης προσπάθειας αλλά και ουσιαστική συνεισφορά

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος μεταξύ άλλων ανέφερε πως με την δράση του στα ποδοσφαιρικά δρώμενα και στον κλασσικό αθλητισμό ο ΑΠΟΠ λειτούργησε για 70 χρόνια σαν κυψέλη προαγωγής του ευ αγωνίζεσθαι και ισορροπημένης ψυχοσωματικής ανάπτυξης αρκετών εκατοντάδων παιδιών εφήβων και νέων αυτής της πόλης αλλά και της επαρχίας Πάφου. Ο κ. Φαίδωνος είπε πως η ΤΑ, τα οργανωμένα σύνολα και οι απλοί πολίτες έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στην ανάπτυξη του υγιούς αθλητισμού στη χώρα μας.

Η εκδήλωση περιλάμβανε αφιέρωμα στον Γιώργο Στενιώτη. Για τον Γιώργο Στενιώτη μίλησε ο Γιώργος Κόκου. Ο κ. Κόκκου ανέφερε πως ο Γιώργος Στενιώτης από μόνος του αποτελεί την ζωντανή ιστορία του Σωματείου. Διετέλεσε μέλος σε όλα τα ΔΣ της ομάδας και έχει επιδείξει τεράστια και διαχρονική προσφορά στο Σωματείο και γενικότερα στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό της Πάφου, συμπλήρωσε.

Ακολούθησε βιντεοπροβολή για τα εβδομήντα χρόνια δράσης και προσφοράς του ΑΠΟΠ, μια ιστορική αναδρομή για την ίδρυση και δράση του από το 1953 – 2024 καθώς και επίδοση τιμητικών ενθυμίων.

Η εκδήλωση στην οποία παρέστη και η αδερφή του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ολοκληρώθηκε με φωτογράφηση των παλαίμαχων του ΑΠΟΠ.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΗΜΑ)

 


Τοποθεσία:Πάφος, Κύπρος
Θέματα:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο ξανά προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κα τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top