ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Τέλος» στους πιστοποιούντες υπάλληλους: Αναλαμβάνουν «δράση» τα ΚΕΠ - «Δεν δεχόμαστε να είμαστε οι τελευταίοι»

«Τέλος» στους πιστοποιούντες υπάλληλους: Αναλαμβάνουν «δράση» τα ΚΕΠ - «Δεν δεχόμαστε να είμαστε οι τελευταίοι»

Στην σταδιακή κατάργηση του οδηγείται το επάγγελμα των πιστοποιούντων υπαλλήλων, αφού το έργο τους πλέον θα επιτελείται από τα ΚΕΠ και τα ΚΕΠΟ, όπως αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι», ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πιστοποιούντων Υπαλλήλων Λευκωσίας, Φίλιππος Γιαπατός ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν τους σεβάστηκε αφού «χωρίς διαβούλευση έκοψε και έραψε στα δικά του μέτρα».

«Όπως το διαβάζουμε εμείς θα πάει αίτημα στη Βουλή για αλλαγή της νομοθεσίας όπως οι πιστοποιούντες υπάλληλοι που είναι στις θέσεις τους αυτή την στιγμή, να είναι οι τελευταίοι μέχρι να φύγουν στα 65 τους», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιαπατός, η Βουλή δεν πρόκειται να δεχτεί αυτό το αίτημα.

«Δεν το δεχόμαστε εμείς να είμαστε οι τελευταίοι. Δεν είμαστε μόνο εμείς, είναι και οι δικηγόροι, οι ελεγκτές, οι λογιστές κτλ. Είπαμε από την αρχή ότι εμείς είμαστε αυτοί που προσφέρουμε υπηρεσίες 24ωρες το 24ωρο. Ποιος θα πάει νοσοκομείο ή αν ένας πελάτης έρθει από εξωτερικό Σάββατο για να υπογράψει έγγραφα;», διερωτήθηκε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό το αποφασίζω, κάνω και παρουσιάζω είναι φασιστικό».

Καταληκτικά, ο κ. Γιαπατός ανέφερε ότι θα κατατεθεί αίτημα από τον Σύνδεσμο Πιστοποιούντων Υπαλλήλων στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, όπως εξετάσει άμεσα το θέμα γιατί «πρέπει οι αυθαιρεσίες του Υπουργού Εσωτερικών και του Υπουργείου Εσωτερικών να σταματήσουν».

Δείτε όσα ανέφερε στο απόσπασμα παρακάτω:

Τι προνοεί η απόφαση που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο

Την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για ανάθεση των πιστοποιήσεων υπογραφών και σφραγίδων στα ΚΕΠ και στα ΚΕΠΟ, καθώς και στα κυβερνητικά τμήματα που έχουν μεγάλο όγκο πιστοποιήσεων, ενέκρινε την Τετάρτη (21/2) το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, ο διορισμός των 200 περίπου υφιστάμενων πιστοποιούντων υπαλλήλων εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την αφυπηρέτησή τους, χωρίς ωστόσο να δίνεται η δυνατότητα νέων διορισμών.

Συγκεκριμένα, προσθέτει, ο περί Πιστοποιούντων Υπαλλήλων Νόμος του 2012 αντικαθίσταται από τον περί Πιστοποίησης της Γνησιότητας της Υπογραφής Νόμο του 2023, στον οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται πρόνοιες όπως ότι εκχωρείται η αρμοδιότητα μεγάλου όγκου πιστοποιήσεων στα ΚΕΠ και τα ΚΕΠΟ που λειτουργούν σε σημεία στα αστικά κέντρα και σε Κοινότητες, παγκύπρια, εφαρμόζεται η ηλεκτρονική καταγραφή των πιστοποιήσεων, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα για ιχνηλάτηση, με απώτερο στόχο τη μείωση της πιθανότητας παράνομων πράξεων, καθορίζονται με έγκριση του Υπουργού Εσωτερικών δημόσιοι λειτουργοί Τμημάτων/Υπηρεσιών με μεγάλες ανάγκες πιστοποιήσεων αρμοδιοτήτων για να ενεργούν ως πιστοποιούντες υπάλληλοι και δίνονται εργαλεία στο Υπουργείο Εσωτερικών για έλεγχο της νομιμότητας των εργασιών των υφιστάμενων πιστοποιούντων υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και δυνατότητα διερευνήσεων, ανάκλησης διορισμού, κοκ.

Αναφέρεται ότι η αντικατάσταση της νομοθεσίας καθορίζει ασφαλιστικές δικλείδες για περιορισμό των παρατυπιών και των παράνομων ενεργειών από πιστοποιούντες υπαλλήλους (π.χ. πλαστές πιστοποιήσεις με αποτέλεσμα οικειοποίησης ξένων περιουσιών, θέματα σύγκρουσης συμφέροντος με άτομα που διατηρούν γραφεία προσφοράς υπηρεσιών, κοκ).

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση και ψήφιση.

Νέες χρεώσεις για πιστοποίηση υπογραφών/σφραγίδων

Εξάλλου, με Γνωστοποίηση του Υπουργού Εσωτερικών (σελ. 9-10) που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας την Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024, καθορίζονται οι νέες χρεώσεις για πιστοποίηση υπογραφών ή/και σφραγίδων από πιστοποιούντες υπαλλήλους. Σύμφωνα με τη Γνωστοποίηση, οι χρεώσεις γίνονται πλέον βάσει του αριθμού των σελίδων του εγγράφου και όχι του αριθμού των υπογραφόντων, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα, οι χρεώσεις κατά μέγιστον και ανεξαρτήτως των επαναλήψεων που τίθεται η ίδια υπογραφή/σφραγίδα σε ολόκληρο το έγγραφο, καθορίζονται ως ακολούθως: μέχρι 2 σελίδες: €5, από 3 έως 10 σελίδες: €10, από 11 έως 100 σελίδες: €25 και από 101 σελίδες και άνω: €40

Για κάθε επιπλέον υπογράφοντα ή/και σφραγίδα, για όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις, προστίθεται το ποσό των €2 κατά μέγιστον για ολόκληρο το έγγραφο. Για παράδειγμα, για ένα έγγραφο πέντε σελίδων που υπογράφεται από τέσσερα πρόσωπα, ο πιστοποιών υπάλληλος δύναται να λάβει για ολόκληρο το έγγραφο ποσό μέχρι €16.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που πολίτης καλέσει πιστοποιούντα υπάλληλο για να πιστοποιήσει υπογραφή/σφραγίδα σε τοποθεσία άλλη από το γραφείο του, τότε ο πιστοποιών υπάλληλος δύναται να ζητήσει να αποζημιωθεί από τον πολίτη για το πραγματικό κόστος μετάβασής του, νοουμένου ότι έχει ενημερώσει εκ των προτέρων τον πολίτη για την επιπλέον χρέωση που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα €10.

Αναφέρεται επίσης ότι οι πιστοποιούντες υπάλληλοι μπορούν να προβαίνουν σε πιστοποίηση υπογραφών ιδιωτικού εγγράφου που θα σταλεί στο εξωτερικό. Τα έγγραφα θα παραπέμπονται για πιστοποίηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ή στα ΚΕΠ/ΚΕΠΟ, αφού προηγουμένως ο πιστοποιών υπάλληλος προσέλθει στην οικεία Επαρχιακή Διοίκηση για πιστοποίηση της δικής του υπογραφής.

Ο πιστοποιών υπάλληλος δύναται να χρεώσει κατά μέγιστον το ποσό των €2/έγγραφο, εάν το έγγραφο θα περάσει από τη διαδικασία apostille και ο ίδιος θα μεταβεί στον Έπαρχο για πιστοποίηση της δικής του υπογραφής/σφραγίδας, καταλήγει το Υπουργείο Εσωτερικών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ισραήλ: Δείτε τη στιγμή της αναχαίτισης των ιρανικών drone πάνω από το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ - Απίστευτα βίντεο

Ναρκωτικά σε ντουλάπι δεσμοφύλακα - Διευκρινίσεις Φυλακών για το δημοσίευμα

14 Απριλίου 2019: Όταν ο Νικόλας Μεταξάς σοκάρει την Κύπρο- Η ιστορία του πρώτου «Serial Killer» του νησιού

Ο νεαρός Αθηνόδωρος που αγαπά και προσπαθεί για την διατήρηση της κυπριακής παράδοσης – Όσα ασχολείται και πως φούντωσε η αγάπη από τα παιδικά χρόνια

Κύπρια τραγουδίστρια εξομολογείται: «Λέω να πάω και για δεύτερο παιδί»

Ισραήλ: Αεράμυνα από ατσάλι - Αυτά είναι τα συστήματα ασφαλείας που αναχαίτισαν την επίθεση του Ιράν - Βίντεο

Ισραήλ VS Ιράν: Ποια χώρα έχει τον πιο ισχυρό στρατόLIVE: Ισραήλ: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για νέο μέτωπο» - Ιράν: «Ενημερώσαμε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις μας θα είναι περιορισμένες»

LIVE: Ισραήλ: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για νέο μέτωπο» - Ιράν: «Ενημερώσαμε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις μας θα είναι περιορισμένες»

Ώρα μηδέν για την Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ. Το 99% των 300 πυραύλων και drone αναχαιτίστηκαν, την στιγμή που ο εκπρόσωπος των IDF είπε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα νέο μέτωπο». Από πλευράς του, το Ιράν είχε ανακοινωσει πως ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις θα είναι περιορισμένες. Δείτε ζωντανά όλες τις εξελίξεις: 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top