ΥΓΕΙΑ

«Σταματήστε το scrolling»: Ψυχολόγος προειδοποιεί τους ανθρώπους για σοβαρή πάθηση στον εγκέφαλο

«Σταματήστε το scrolling»: Ψυχολόγος προειδοποιεί τους ανθρώπους για σοβαρή πάθηση στον εγκέφαλο

Ένας ψυχολόγος προειδοποίησε τους χρήστες των κινητών τηλεφώνων για το ενδεχόμενο να αποκτήσουν έναν «εγκέφαλο ποπ κορν», μετά από ατελείωτο skrolling.

Αυτό μπορεί να φαίνεται τετριμμένο - αλλά αν αισθάνεστε ανήμποροί να αντισταθείτε στις ατελείωτες πληροφορίες και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε σε μια μόνο εργασία ή σκέψη, τότε μπορεί να έχετε «μυαλό ποπ κορν».

«Ο εγκέφαλος ποπ κορν αναφέρεται στην τάση της προσοχής και της συγκέντρωσής μας να μεταπηδά γρήγορα από το ένα πράγμα στο άλλο, όπως όταν σκάει ο κόκκος του καλαμποκιού», δήλωσε ο κλινικός ψυχολόγος Dr. Daniel Glazer στο Metro UK την περασμένη εβδομάδα.

Το "Popcorn brain" δεν είναι καινούργιο - ο όρος επινοήθηκε το 2011 από τον ερευνητή David Levy του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον - αλλά οι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας μοιράζονται νέους τρόπους για την καταπολέμηση του φαινομένου καθώς η ζωή μας γίνεται όλο και πιο ψηφιακή.

Η ψυχολόγος Dannielle Haig δήλωσε στο Glamour UK την περασμένη εβδομάδα ότι η το υπερβολικό scrolling καθώς και η περιήγηση σε νέες αναρτήσεις, ειδοποιήσεις, και διαφημίσεις προκαλεί μια μικρή απελευθέρωση ντοπαμίνης.

«Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συνεχής απαίτηση ντοπαμίνης καθώς και η ταχεία εναλλαγή μεταξύ των εργασιών μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα ψυχικής ανησυχίας ή ότι ο εγκέφαλος «χοροπηδάει», καθώς αγωνίζεται να διατηρήσει την προσοχή», εξήγησε ο Haig.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Irvine διαπίστωσε ότι η μέση διάρκεια προσοχής σε οποιαδήποτε οθόνη πριν από τη μετάβαση σε κάτι άλλο μειώθηκε από 2,5 λεπτά το 2004 σε 75 δευτερόλεπτα το 2012 και 47 δευτερόλεπτα σήμερα.

Η συνεχής ψηφιακή διέγερση φαίνεται να επηρεάζει την απόδοση του εγκεφάλου. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι νευρικές οδοί στον εγκέφαλο «επαναδρομολογούνται ή προσαρμόζονται για να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις της πολυδιεργασίας και της ταχείας επεξεργασίας πληροφοριών», λέει ο Haig.

Προειδοποιεί ότι ο «εγκέφαλος του ποπ κορν» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητα, ενώ αυξάνει το άγχος και το ενδεχόμενο επαγγελματικής εξουθένωσης.

Πηγή: gazzetta.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιώνΑυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top