ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προειδοποιεί ο Δικηγορικός Σύλλογος για Ενιαία Εποπτική Αρχή – Υλοποίησή της θα αποτελεί υπονόμευση του Κράτους Δικαίου

Προειδοποιεί ο Δικηγορικός Σύλλογος για Ενιαία Εποπτική Αρχή – Υλοποίησή της θα αποτελεί υπονόμευση του Κράτους Δικαίου

Ανακοίνωση καταπέλτη κατά της υλοποίησης της απόφασης του Υποπυργικού Συμβουλίου για σύσταση Ενιαίας Εποτικής Αρ΄χης εξέφωσε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ).

Αυτούσια η ανακοίνωση

Η παρούσα ανακοίνωση εκδίδεται σε συνέχεια των σημερινών δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών αναφορικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση Ενιαίας Εποπτικής Αρχής για εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών.

1. Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) θεωρεί απαράδεκτη τη, χωρίς αποτελεσματική προηγούμενη διαβούλευση, λήψη απόφασης για σύσταση ενιαίας εποπτικής αρχής των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών.

2. Τυχόν υλοποίηση της απόφασης θα αποτελεί, για τους λόγους που εξηγούνται κατωτέρω, μια ακόμη ενέργεια υπονόμευσης του κράτους δικαίου, όπως έγινε σε αρκετές άλλες περιπτώσεις με πρόσφατο παράδειγμα τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το θέμα της διασφάλισης του δημοσιογραφικού απορρήτου και των σχετικών θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

3. Θεωρούμε ότι η εν λόγω απόφαση, αντιβαίνει βασικές πρόνοιες Δικαίου, περιλαμβανομένου του σεβασμού του Δικηγορικού Επαγγελματικού Απορρήτου όπως έχει διασφαλιστεί με πρόσφατες αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την απόφαση ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 2022 στην Υπόθεση C-694/20 Orde van Vlaamse Balies, IG, Belgian Association of Tax Lawyers, CD, JU v. Vlaamse Regering, καθώς και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περιλαμβανομένης της απόφασης της 6ης Δεκεμβρίου 2012 στην Υπόθεση Michaud v. France (12323/11).

4. Οι εν συγκεκριμένες αποφάσεις αναλύθηκαν εκτεταμένα από τους ίδιους τους Ευρωπαίους Δικηγόρους που χειρίστηκαν την Υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Συνέδριο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ημερομηνίας 16 Ιανουαρίου 2024, στο οποίο το Υπουργείο Οικονομικών κλήθηκε να παραστεί αλλά δεν συμμετείχε. Περισσότερα εδώ.

5. Επομένως, η τυχόν επίκληση ευρωπαϊκών πρακτικών για τη λήψη της πιο πάνω απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι αβάσιμη.

6. Μετά λύπης μας παρατηρούμε ότι η εν λόγω απόφαση λαμβάνεται σε μια προσπάθεια συσκότισης και συγκάλυψης των αδυναμιών που παρουσιάζουν όργανα της Εκτελεστικής Εξουσίας σε θέματα εφαρμογής κυρώσεων, και κυρίως η Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων (ΜΕΚ), ως επίσης προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών τους.

7. Ο ΠΔΣ θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για εφαρμογή της Αρχής του Κράτους Δικαίου, περιλαμβανομένης της πιστής τήρησης των αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα προβεί σε ενημέρωση όλων των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργάνων.

8. Πέραν των πιο πάνω, παρατηρούμε επίσης ότι πτυχές της σημερινής απόφασης συνιστούν έκδηλα έκνομο και δυσανάλογο περιορισμό της υφιστάμενης παροχής διοικητικών υπηρεσιών από δικηγόρους, η οποία ρυθμίζεται ήδη, από το 2012, από τον Νόμο περί Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών. Ο ΠΔΣ εκφράζει την έντονη διαφωνία του στο ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου στον αριθμό εταιρειών που θα δύναται να εξυπηρετούν οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών, κάτι το οποίο τονίζουμε ότι επιχειρήθηκε να υιοθετηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και δεν προωθήθηκε Τέτοιες αποφάσεις θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση του τομέα παροχής υπηρεσιών, ενός τομέα ο οποίος αποτελεί σημαντικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας, κάτι που φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται το Υπουργείο Οικονομικών προωθώντας τις προαναφερόμενες θέσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το εργατικό δυναμικό σε αριθμούς: Η ανεργία, η απασχόληση και οι τομείς με τους περισσότερους απασχολούμενους - Δείτε στοιχεία

Ανεξέλεγκτη η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων: Τι ισχύει με την πώληση τους - Εισήγηση για «tobacco shops»

Η Σαουδική Αραβία ονομάζει πρεσβευτή στη Συρία, για πρώτη φορά από το 2012

Ετοιμαστείτε για «κοκτέιλ» βροχών και σκόνης - Αναλυτικά η πρόγνωση μέχρι την Πέμπτη

Πανηγυρισμοί για τον Παναθηναϊκό και συγχαρητήρια από παντού - Βγήκαν στους δρόμους οι οπαδοί του ΠΑΟ - Βίντεο και φωτογραφίεςΠώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Πώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Ενώ διανύουμε τα τελευταία λίγα μέτρα πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, στα κομματικά επιτελεία αιωρείται ένας μεγάλος προβληματισμός για τις επιλογές τις οποίες θα κάνουν οι ψηφοφόροι, στην κάλπη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top