ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κανονικά έγιναν όλες οι πτήσεις σήμερα από Ελλάδα προς Κύπρο - Κρίθηκε παράνομη η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Κανονικά έγιναν όλες οι πτήσεις σήμερα από Ελλάδα προς Κύπρο - Κρίθηκε παράνομη η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Κανονικά θα διεξαχθούν οι πτήσεις την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, καθώς έπειτα από την προσφυγή της διοίκησης της ΥΠΑ στη δικαιοσύνη, η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και της ΕΝΗΜΑΕΚ/ΥΠΑ, που συμμετείχαν στη γενική πανελλαδική απεργία, κρίθηκε παράνομη το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από εκπρόσωπο την Hermes Airports δεν προέκυψε τελικά η οποιαδήποτε ακύρωση πτήσεις από και προς την Ελλάδα.

Λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών στην 24ωρη πανελλαδική απεργία οι εταιρείες AEGEAN και Olympic Air εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ενημέρωναν το επιβατικό κοινό ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα ακύρωσης πτήσεων.

Η AEGEAN και η Olympic Air ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι σε συνέχεια απόφασης των αρμόδιων αρχών η παροχή υπηρεσιών ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας δε θα ανασταλεί την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, οπότε το σύνολο των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκεφθούν το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:

Για την AEGEAN:

801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

Για την Olympic Air:

801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)

Η ανακοίνωση της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

Η ΕΕΕΚΕ σεβόμενη τη δικαστική απόφαση του πρωτοδικείου αποσύρει το κάλεσμα στα μέλη της για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ της 28ης Φεβρουαρίου.

Αλγεινή εντύπωση δημιουργεί, ωστόσο, η επιλογή της ηγεσίας της ΥΠΑ και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην απεργία αυτή, απεργία που συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών.

Η κυβέρνηση δείχνοντας πρωτοφανή αναλγησία, προσέφυγε προκειμένου να απαγορεύσει στους συναδέλφους να συμμετάσχουν σε μία τόσο σημαντική απεργιακή κινητοποίηση, την ώρα που υφίστανται κρίσιμα προβλήματα στον χώρο των αερομεταφορών, ενώ μόλις πριν από λίγο καιρό
ακούστηκε μέσα στη Βουλή η έκκληση να αποφευχθούν «αεροπορικά» Τέμπη. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι ουσιαστικά έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα της απεργίας από τον κλάδο μας, παρά την απόλυτη συμμόρφωση της Ένωσής μας στις προϋποθέσεις που επιτάσσει ο Ν. 4808/2021 σχετικά με την απεργία.

Η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα, νευραλγικός τομέας των μεταφορών και του τουρισμού, έχει πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από την έλλειψη σύγχρονων και αξιόπιστων συστημάτων. Εδώ και δυο δεκαετίες, πέρα από κάποιες αναβαθμίσεις, δεν έχει γίνει αντικατάσταση κανενός από τα κρίσιμα συστήματα, αφήνοντας τους Ελεγκτές να εργάζονται με γερασμένο και ξεπερασμένο τεχνολογικά εξοπλισμό, ο οποίος δεν έχει τον απαιτούμενο βαθμό διαθεσιμότητας. Παράλληλα στερούνται σύγχρονων εργαλείων που επιτρέπουν την αποδοτικότερη διαχείριση του ολοένα αυξανόμενου όγκου της εναέριας κυκλοφορίας, ενώ ταυτόχρονα σύρεται η χώρα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη τήρηση και
εφαρμογή των απαιτήσεων του ενωσιακού δικαίου.

Η μακροχρόνια απουσία προμήθειας κρίσιμων συστημάτων, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και την τελμάτωση των εν εξελίξει διαδικασιών προμήθειας, δημιουργούν ανησυχία στους Ελεγκτές, οι οποίοι καθημερινά εργάζονται υπερβάλλοντας εαυτούς για να αντιμετωπίσουν τη χρόνια αδυναμία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας να τους παράσχει τα απαραίτητα εργαλεία της δουλειάς τους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα εγκατεστημένα περισσότερα από τέσσερα (4) διαφορετικά συστήματα επικοινωνιών, από τα οποία το νεότερο είναι 23 ετών. Τα υφιστάμενα συστήματα ραντάρ είναι εξίσου παρωχημένα, χωρίς τη δυνατότητα εύρεσης ανταλλακτικών. Εν μέσω αυτής της κατάστασης το σύστημα της Προσέγγισης Αθηνών και του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Αθηνών και Μακεδονίας έχει καταγεγραμμένες δυο ολικές απώλειες της απεικόνισης ραντάρ σε διάστημα μερικών ετών και πολλές ακόμα απώλειες μικρότερης
κλίμακας.

Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζονται και στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τη Ρόδο και την Κέρκυρα. Σε αντίθεση με την ντροπιαστική αυτή για τη χώρα μας εικόνα, οι γειτονικές βαλκανικές χώρες βρίσκονται έτη φωτός μπροστά από άποψη τεχνολογικού εξοπλισμού.

Ο επί χρόνια κατακερματισμός των προμηθειών συστημάτων που έχουν μεγάλο βαθμό αλληλεξάρτησης και οι επιπλοκές που προκύπτουν από την εκτέλεση τόσου μεγάλου αριθμού δημόσιων προμηθειών για τόσο μεγάλα ποσά, έχουν οδηγήσει την προμήθεια του εξοπλισμού σε ένα τέλμα, από το οποίο αν δεν εξέλθουμε άμεσα, ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στον ολοένα αυξανόμενο όγκο κυκλοφορίας και θα καταρρεύσει. Χαρακτηριστικό είναι, ότι ακόμα και αν οι σχετικές συμβάσεις υπογράφονταν σήμερα, ο χρόνος παράδοσης, μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τους 24 ή σε περιπτώσεις και τους 36 μήνες.

Επιπρόσθετα, οι Πύργοι Ελέγχου σε όλα σχεδόν τα περιφερειακά αεροδρόμια χρήζουν αναβάθμισης, αφού οι χώροι που διαθέτουν είναι περιορισμένοι και δεν μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας. Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά δομικά προβλήματα λόγω παλαιότητας και φυσικών φαινομένων, ενώ εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης, που επιφυλασσόμαστε να δημοσιεύσουμε σε δεύτερο χρόνο, αντικρίζει κάποιος στο εσωτερικό τους.

Επίσης η πρόσβαση στους Πύργους Θεσσαλονίκης και Ρόδου γίνεται μέσα από την πίστα των αεροσκαφών, απαιτώντας από τους εργαζομένους να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να προσέλθουν και να αποχωρήσουν από την εργασία τους και μάλιστα μέσα σε ένα περιβάλλον επικίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα. Υπάρχουν περιστατικά ατυχημάτων στα οποία έχουν εμπλακεί Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας κατά την διαδρομή τους μέσα από την πίστα των αεροσκαφών.

Πηγή: news247.gr

Το χρόνιο ζήτημα του προσωπικού τονίζεται εμφατικά σε κάθε ευκαιρία, καθώς το ποσοστό υποστελέχωσης του κλάδου μας αγγίζει αυτή τη στιγμή μεσοσταθμικά το 20%, ενώ στο ΚΕΠΑΘΜ που αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα παροχής ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, φτάνει στο 40%.

Μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού και σε πολλά αεροδρόμια νησιών μας, που με υπερπροσπάθεια κάθε τουριστική σεζόν, μέσω συνεχών εθελοντικών αποσπάσεων συναδέλφων, έχουμε καταφέρει να μην κλείσουν και να εξυπηρετείται το επιβατικό κοινό. Ακόμα και αν σήμερα γινόντουσαν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, θα χρειάζονταν 2-5 έτη προκειμένου οι νέοι συνάδελφοι να είναι επιχειρησιακά αξιοποιήσιμοι.Οι εκπαιδεύσεις επαφίονται στο φιλότιμο των συναδέλφων εκπαιδευτών στα ρεπό τους, χωρίς καν να τους παρέχεται η αποζημίωση εκπαιδευτή όπως συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, την ίδια στιγμή που χώρες όπως η Τουρκία χρησιμοποιούν για τις εκπαιδεύσεις τους τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Eurocontrol.

Χαρακτηριστικό της λυπηρής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ΥΠΑ είναι ότι ακόμα και βασικά αναλώσιμα απαραίτητα για την εργασία του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας δεν παρέχονται από την Υπηρεσία και αγοράζονται από τους συναδέλφους, ενώ ακόμη και στοιχειώδη θέματα υγιεινής όπως τακτικές απολυμάνσεις/απεντομώσεις δεν προβλέπονται.

Βρισκόμαστε μόλις μερικές εβδομάδες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, και ενώ θα έπρεπε να έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων εξαιρετικά κρίσιμων προβλημάτων, η ΥΠΑ είναι ουσιαστικά ακέφαλη, με ευθύνη του Υπουργείου, το οποίο ενώ έχει ζητήσει την παραίτηση της νυν διοίκησης της εδώ και έξι μήνες, ακόμα προσπαθεί ανεπιτυχώς να διορίσει νέα διοίκηση.

Τα προαναφερθέντα ζητήματα, έχουν επικοινωνηθεί γραπτά, αναλυτικά και επίσημα στην
τρέχουσα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ήδη από τον πρώτο μήνα ανάληψης των καθηκόντων της, μαζί με προτεινόμενες λύσεις.

Το Υπουργείο, το οποίο διαχρονικά επιλέγει την αδράνεια απέναντι σε όλα τα κρίσιμα προβλήματα, φρόντισε με περισσό ζήλο να προχωρήσει το έργο των remote towers, το οποίο είναι αχρείαστο, επικίνδυνο, και πρακτικά μη εφαρμόσιμο (όπως έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο δελτίο τύπου μας) , με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, κατασπαταλώντας κονδύλια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν την αεροναυτιλία. Ένα χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών, όχι μόνο τίποτα δεν έχει αλλάξει, όχι μόνο τα προβλήματα γιγαντώνονται, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει καν η ελπίδα επίλυσης τους στο άμεσο μέλλον.

Η τουριστική περίοδος αρχίζει πολύ σύντομα και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος για ακόμη μία φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σε ένα κλίμα βαθιάς απογοήτευσης και προβληματισμού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Είχε απελαθεί από την Κύπρο και την βρήκαν να εργάζεται σε ξενοδοχείο - Παρουσίασε πλαστό έγγραφο

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεοLIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top