ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεντρικός ο ρόλος της Κύπρου στη νέα αμερικανική πρωτοβουλία για Γάζα λέει ο Λευκός Οίκος

Κεντρικός ο ρόλος της Κύπρου στη νέα αμερικανική πρωτοβουλία για Γάζα λέει ο Λευκός Οίκος

Στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στη δημιουργία του θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην εμπόλεμη Γάζα αναφέρθηκε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός σχεδιασμός στηρίζεται πάνω στην «Πρωτοβουλία Αμάλθεια» που είχε προτείνει η Κύπρος. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προβλέπει να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της Λάρνακας για τη μεταφόρτωση της βοήθειας, η οποία θα ελέγχεται από Ισραηλινούς αξιωματούχους. Στη συνέχεια, το υλικό θα μεταφέρεται με πλοία σε πλωτή πλατφόρμα που θα κατασκευαστεί από τον αμερικανικό στρατό στην ακτή της Γάζας.

Αναφερόμενος σε αυτή τη νέα πρωτοβουλία, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι «οι αρχικές αποστολές θα γίνουν μέσω Κύπρου, με τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού και ενός συνασπισμού εταίρων και συμμάχων. Αυτή η νέα σημαντική πρωτοβουλία θα πάρει αρκετές εβδομάδες για να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί. Οι δυνάμεις που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση αυτής της αποστολής είτε βρίσκονται ήδη στην περιοχή είτε θα αρχίσουν να μετακινούνται εκεί σύντομα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους στενούς μας εταίρους και συμμάχους στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής για να οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό χωρών που θα συνεισφέρουν δυνατότητες και χρηματοδότηση σε αυτή την πρωτοβουλία».

Ερωτώμενος σχετικά με τους κινδύνους ασφαλείας που ενδέχεται να προκύψουν από αυτή τη νέα πρωτοβουλία, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε την πολύ στενή συνεργασία και συντονισμό που υπήρξε μεταξύ της αμερικανικής πλευράς, της Κύπρου και του Ισραήλ.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να δηλώσω ότι συνεργαστήκαμε πολύ στενά με τους Ισραηλινούς για την ανάπτυξη αυτής της πρωτοβουλίας, και ότι οι Ισραηλινοί έχουν συνεργαστεί πολύ στενά με τους Κύπριους εδώ και μήνες για να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό στο λιμάνι της Λάρνακας που θα είναι απαραίτητος. Και θα συνεργαστούμε στενά και θα διευθετήσουμε τις λεπτομέρειες μαζί τους όσον αφορά ορισμένα από τα ερωτήματα ασφαλείας που θέσατε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον ΝικόλαοΟ ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top