Στα ύψη οι τιμές του κακάο – «Θύμα» της ακρίβειας τα... σοκολατένια πασχαλινά αυγά

Στα ύψη οι τιμές του κακάο – «Θύμα» της ακρίβειας τα... σοκολατένια πασχαλινά αυγά

Οι τιμές του κακάο έχουν σκαρφαλώσει πάνω από ένα ρεκόρ που σημειώθηκε πριν από σχεδόν μισό αιώνα, κοστίζοντας αρκετά χρήματα στους σοκολατοποιούς, τους αρτοποιούς και τους λάτρεις της σοκολάτας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από τρεις μήνες, με αποτέλεσμα οι σοκολατοβιομηχανίες να πασχίζουν να εξασφαλίσουν προμήθειες και το κόστος των προϊόντων τους να αυξάνεται για τον τελικό καταναλωτή.

Νέο ρεκόρ

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πιο ενεργό συμβόλαιο στη Νέα Υόρκη ενισχύθηκε στα 8.394 δολάρια ανά μετρικό τόνο, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί. Οι καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική έχουν πληγεί από ασθένειες και μια σειρά ακραίων καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα η παγκόσμια αγορά να οδεύει προς μία τρίτη συνεχόμενη χρονιά ελλείμματος.

Τα εργοστάσια επεξεργασίας του κακάο στην Δ. Αφρική αντιμετωπίζουν διακοπές της λειτουργίας τους και οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί για τις εισαγωγές στην Ευρώπη ενισχύουν τα εμπόδια στην προμήθεια της πρώτης ύλης.

Η τιμή στα πασχαλινά αυγά

Τέλος, η τιμή των πασχαλινών αυγών θα είναι υψηλότερη φέτος, επειδή το κόστος των κόκκων κακάο, του κύριου συστατικού της σοκολάτας, έχει αυξηθεί πολύ. Το ράλι του κακάο επιταχύνεται λίγο πριν από το Πάσχα, μια γιορτή που σε πολλές αγορές έχει συνδεθεί με την κατανάλωση σοκολάτας.

Ενώ οι παραγωγοί αγοράζουν το κακάο μήνες νωρίτερα, το ράλι αρχίζει να φαίνεται και στις τιμές στο ράφι, με ορισμένες σοκολάτες να γίνονται πιο ακριβές, μικρότερες ή να γεμίζουν με άλλες γεύσεις για να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην τιμή.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

15 χρόνια από την τραγωδία στο Μαρί – ΠτΔ: «Συγγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας για τα λάθη που οδήγησαν στην έκρηξη»

15 χρόνια από την τραγωδία στο Μαρί – ΠτΔ: «Συγγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας για τα λάθη που οδήγησαν στην έκρηξη»

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, μια τραγωδία που σημάδεψε βαθιά την Κύπρο και κόστισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος. Κατά το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τίμησε τη μνήμη τους, υπογραμμίζοντας το χρέος της Πολιτείας να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών και ζητώντας συγγνώμη για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία.

BEST OF TOTHEMAONLINE