ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργός Ενέργειας: Βέλτιστες τροποποιήσεις στο σχέδιο ενέργειας ΑΠΕ ενέκρινε το Υπουργικό

Υπουργός Ενέργειας: Βέλτιστες τροποποιήσεις στο σχέδιο ενέργειας ΑΠΕ ενέκρινε το Υπουργικό

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα μία τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος στήριξης για το σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για ιδίαν κατανάλωση. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, πρόκειται για μία βελτίωση της εφαρμογής του σχεδίου το οποίο είχε εγκριθεί την 1η Απριλίου του 2023.

"Σήμερα γίνονται αυτές οι βέλτιστες τροποποιήσεις ώστε να μπορεί το σχέδιο να είναι πιο αποδοτικό" είπε και εξήγησε ότι είναι αρκετές οι τεχνικές τροποποιήσεις που έχουν γίνει και ανέφερε ένα παράδειγμα συμψηφισμού λογαριασμών.

"Θα αναφέρω μόνο μία από τις τροποποιήσεις, την οποία είναι πολύ εύκολο να αντιληφθεί κάποιος ο οποίος δεν έχει τεχνική γνώση. Π.χ. στον συμψηφισμό λογαριασμών και στον εικονικό συμψηφισμό λογαριασμών [αυτοί] μπορούν να συνδυαστούν πλέον μεταξύ τους. Να πούμε ένα παράδειγμα, μία επιχείρηση η οποία έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα στην οροφή της επιχείρησης, να μπορεί η παραγωγή του συγκεκριμένου συστήματος να συμψηφίζεται με μία παραγωγή άλλου συστήματος δηλαδή σε εικονική μορφή το οποίο βρίσκεται σε άλλη περιοχή".

Συνέχισε λέγοντας ότι "αυτές είναι κάποιες τροποποιήσεις στις οποίες περάσαμε σήμερα και έχει εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο για να μπορέσει αυτό το σχέδιο να λειτουργεί πιο αποδοτικά με κάποιο βέλτιστο τρόπο ο οποίος ουσιαστικά θα δώσει περισσότερη παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για ιδίαν κατανάλωση".

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αιτήσεις, ο Υπουργός είπε ότι έχουν λάβει μέχρι σήμερα 5.200 αιτήσεις οι οποίες, όπως είπε θα περάσουν από μία αξιολόγηση που θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα, "ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε να εγκρίνουμε τις αιτήσεις και να δίνεται η προκαταρκτική έγκριση για προχωρούν οι αιτήσεις".

Είναι, ανέφερε, ένα φιλόδοξο σχέδιο "το οποίο έχει πάρει μία μορφή μίας χιονοστιβάδας προς την καλή ουσιαστικά μεριά της χιονοστιβάδας που λέει ότι ο κόσμος το αγάπησε, το εκμεταλλεύεται και ουσιαστικά παίρνουμε αυτή τη στιγμή πάρα πολλές αιτήσεις".

Σημείωσε ότι οι αιτήσεις έχουν πλησιάσει τον αρχικό αριθμό που έθεσε το Υπουργείο δηλαδή τις 6.000 αιτήσεις και πρόσθεσε ότι "θα πρέπει μέσα στις επόμενες μέρες να εξεύρουμε τους πόρους εκείνους για να μπορέσουμε να δώσουμε ακόμα περισσότερες αιτήσεις στον κόσμο και εννοείται ο σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε όσο περισσότερο κεφάλαιο μπορούμε μέσα από αυτό το "Φωτοβολταϊκά για όλους" διότι φαίνεται ότι ο κόσμος επιμένει να παίρνει αυτή την κατηγορία η οποία δεν θέτει κεφάλαιο εξ ιδίων".

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει νέα προκήρυξη, ο Υπουργός απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι "ναι, θα πρέπει διότι είναι και μία από τις δεσμεύσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, διότι εφόσον υπάρχει ανάγκη για αυτό το σχέδιο θα πρέπει να μπουν και άλλα κεφάλαια στο Ταμείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας, διότι το σχέδιο έχει κάποιους περιορισμούς, κάποια κριτήρια που αφορούν στην ισχύ του συστήματος αλλά και την ετήσια παραγωγή".

Θα πρέπει, πρόσθεσε, "να αλλάξουμε κάποια πράγματα διότι φαίνεται ότι χρειάζεται λίγο περισσότερη ισχύ το σύστημα. Πιθανόν να χρειάζεται και μία αύξηση στην ετήσια παραγωγή διότι υπάρχουν και μέτριες και μικρού μεγέθους κατοικίες οι οποίες καταναλώνουν ελαφρώς περισσότερα, οπότε ναι θα πρέπει να τοποθετηθεί κεφάλαιο για μία νέα προκήρυξη του σχεδίου της κατηγορίας Α3 που είναι κάτω από το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής ενέργειας".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top