ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές στην Τουρκία: Καθαρό προβάδισμα Ιμάμογλου στα πρώτα αποτελέσματα – Πονοκέφαλος για Ερντογάν

Εκλογές στην Τουρκία: Καθαρό προβάδισμα Ιμάμογλου στα πρώτα αποτελέσματα – Πονοκέφαλος για Ερντογάν

Προβάδισμα της αντιπολίτευσης στους τρεις μεγάλους δήμους δείχνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα στις τουρκικές δημοτικές εκλογές που εξελίσσονται σε θρίαμβο για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.

Στην Κωνσταντινούπολη ο Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται του υποψηφίου του κόμματος του Ερντογάν Μουράτ Κουρούμ. Στην Άγκυρα ο Μανσούρ Γιαβάς του Τουργκούτ Αλτινόκ και στην Σμύρνη ο Τζεμίλ Τουγάι του Χαμζά Νταζ.

Το κόμμα του Ερντογάν φαίνεται μάλιστα να χάνει τη δύναμή του και σε εθνικό επίπεδο, αφού σύμφωνα με τις ψήφους που πήραν τα κόμματα στις δημοτικές έρχεται δεύτερο πίσω από το Ρεπουμπλικανικό.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Εκρέμ Ιμάμογλου με τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης που τον δείχνουν να προηγείται. Δεν αξιώνει απλώς την επανεκλογή του. Διεκδικεί να είναι αυτός ο οποίος θα εμπεδωθεί στο εκλογικό ακροατήριο ως ο πολιτικός που την επόμενη ημέρα θα αμφισβητήσει την παντοδυναμία του Τούρκου προέδρου.

Παράλληλα ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος του CHP, κήρυξε τη νίκη του σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν ότι προηγείται του αντιπάλου του από το κυβερνών Κόμμα ΑΚ κατά σχεδόν 20%.

Ιμάμογλου VS Κουρούμ: Σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων

Το εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει απόψε από την ψήφο περισσότερων από 10 εκατομμυρίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης θα διαμορφώσει τις πολιτικές συνθήκες στο εσωτερικό της Τουρκίας για τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για μια τοπική αναμέτρηση, με πολύ ευρύτερα χαρακτηριστικά, καθώς από την μία πλευρά έχουμε τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήδη από την ίδια ημέρα της περσινής εκλογής του είχε θέσει ρητά τον επόμενο στόχο του: «Ξανά την Κωνσταντινούπολη». Διότι αν επικρατήσει, πέρα από την κυριαρχία στο πεδίο των συμβόλων, όχι απλώς νομιμοποιεί ξανά, αλλά πολλαπλασιάζει την ισχύ της εξουσίας του, τονίζει ο απεσταλμένος του ΕΡΤNews.gr, Πιέρρος Τζανετάκος.

Από την άλλη πλευρά ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος δεν αξιώνει απλώς την επανεκλογή του, διεκδικεί να είναι αυτός ο οποίος θα εμπεδωθεί στο εκλογικό ακροατήριο ως ο πολιτικός που την επόμενη ημέρα θα αμφισβητήσει την παντοδυναμία του Τούρκου προέδρου. Μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους, με τον Ερντογάν να συνεχίζει να πολιτεύεται με πυξίδα την ταυτότητα, τη θρησκεία, αυτό το ιδιότυπο κράμα ισλαμισμού και εθνικισμού, όπως το γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια και τον Ιμάμογλου, έναν πολιτικό με επικοινωνιακό χάρισμα, να μην κινείται με γνώμονα την πόλωση, να υπόσχεται κοινωνική δικαιοσύνη, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και στήριξη των φτωχών στρωμάτων που πλήττονται από την οικονομική πολιτική του ΑΚΡ.

Θα είναι ένα μεγάλο άλμα του κ. Ιμάμογλου, καθώς μια πιθανή νίκη του θα σημαίνει ότι μπόρεσε να κινητοποιήσει διαφορετικά ακροατήρια, πέρα από τον στενό κεμαλικό πυρήνα του CHP.

Αξίζει να σταθεί κανείς στην ψήφο των νέων καθώς είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που σήμερα ψήφισαν για πρώτη φορά, στοιχείο που αναδεικνύει και τη δημογραφική έκρηξη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία και την οποία την αντιλαμβάνεται κανείς αν κυκλοφορήσει στο δρόμο της Πόλης. Ο Ιμάμογλου θέλει να δημιουργήσει μια νέα βάση ψηφοφόρων που στο εγγύς μέλλον θα λειτουργήσει ως αντίβαρο των εκατομμυρίων φανατικών υποστηρικτών του προέδρου Ερντογάν.

Το προφίλ των δύο μονομάχων

Ο 53χρονος Εκρέμ Ιμάμογλου είναι αυτοδιοικητικός καριέρας, ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης που έσπασε την κυριαρχία του κόμματος του Ερτνογάν το 2019. Είναι κεμαλιστής, μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και βασικός πολιτικός αντίπαλος του Τούρκου προέδρου, ο μόνος που κατάφερε να τον κερδίσει σε εκλογές. Ο Μουράτ Κουρούμ, είναι νέος μεν σε ηλικία 48 ετών αλλά… παλιός στην ερντογανική προεδρική «αυλή».

Ο 48χρονος πολιτικός μηχανικός Μουράτ Κουρούμ ανέλαβε τη βαριά ευθύνη να είναι ο «στρατηγός» του Ερντογάν στη μάχη της Κωνσταντινούπολης. Θεωρείται το πουλέν του Τούρκου προέδρου. Ο Μουράτ Κουρούμ ήταν υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας από τον Ιούλιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2023 στην κυβέρνηση Ερντογάν, πριν από τις περυσινές εθνικές εκλογές.

Προηγουμένως, επί σειρά ετών υπηρέτησε από διάφορες επιτελικές θέσεις στην κρατική Διεύθυνση Κοινωνικής Στέγης (ΤΟΚΙ), ενώ πιστώθηκε στο ενεργητικό του το πρόγραμμα ανοικοδόμησης των περιοχών της ανατολικής Τουρκίας που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου πέρυσι.

Η εμπειρία του αυτή αποτελεί και το συγκριτικό του πλεονέκτημα για την αντισεισμική θωράκιση που έχει ανάγκη η Κωνσταντινούπολη, έναντι του μεγάλου σεισμού που προβλέπουν οι επιστήμονες ότι αργά ή γρήγορα θα «χτυπήσει» τη μεγαλούπολη.

Η αντιπολίτευση ωστόσο του χρεώνει την οικιστική αμνηστία του 2018 σε 6 εκατομμύρια αυθαίρετα, για καθαρά προεκλογικούς λόγους, τα αποτελέσματα της οποίας φάνηκαν στους περυσινούς μεγάλους σεισμούς με πάνω από 50.000 νεκρούς.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου θεωρείται σήμερα ο πιο ισχυρός πολιτικός που έχει αναδείξει το στρατόπεδο της κεμαλικής αντιπολίτευσης τα τελευταία 20 χρόνια και ο μόνος αξιόπιστος δυνητικός αμφισβητίας του Ερντογάν. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2019 κατόρθωσε να πάρει έπειτα από 25 χρόνια τον μεγαλύτερο δήμο της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη. Ήταν ένα σοκ για τον Ερντογάν.

Μπροστά στις κάλπες της 31ης Μαρτίου, ο 53χρονος Εκρέμ Ιμάμογλου είχε μία μόνο επιλογή: Να διεκδικήσει και πάλι τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, με προοπτική να αναδειχθεί σε ηγέτη ευρύτερα της τουρκικής αντιπολίτευσης, που όρθωσε το ανάστημά του δύο φορές στον Ερντογάν. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, παραιτήθηκε πέρυσι από την διεκδίκηση της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, μετά την ήττα του έως τότε προέδρου του κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στις περυσινές προεδρικές εκλογές.

Γεννημένος στο Ακτσάαμπατ –τους Πλατάνους- της Τραπεζούντας, ο Εκρέμ Ιμάμογλου πέρασε τα εφηβικά του χρόνια στη γενέτειρά του, στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Διοίκηση Επιχειρήσεων και απέκτησε και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Συνεχίζονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - «Το Ισραήλ αποφάσισε να επιτεθεί στο Ιράν»

Συνεχίζονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - «Το Ισραήλ αποφάσισε να επιτεθεί στο Ιράν»

Στη μύτη των ποδιών του είναι ολόκληρος ο πλανήτης, καθώς το Ισραήλ αποφάσισε οτι θα ανταπαντήσει στο Ιράν, όπως δήλωσε ανώτατος κρατικός αξιωματούχος . Μια εκ νέου επίθεση στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία,θα επιφέρει μεγάλες συνέπειες. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top