ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Η κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων να είναι νομικά κατοχυρωμένη

ΥΠΟΙΚ: Η κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων να είναι νομικά κατοχυρωμένη

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθεια για το θέμα των πολλαπλών συντάξεων μέσω μιας πρόταση που να είναι νομικά κατοχυρωμένη, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός σε δηλώσεις του ύστερα από ενημερωτική συνάντηση με τους αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων για το θέμα των πολλαπλών συντάξεων.

Σημείωσε ότι υπήρξε «ένας πυκνός διάλογος, έγινε πάρα πολλή συζήτηση και έχουν ακουστεί απόψεις». Πρόσθεσε ότι υπήρξαν και συγκλίσεις, υπήρξαν και διαφορετικές απόψεις, ενώ θα ακολουθήσει κι άλλος διάλογος.

«Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια - πάντοτε σε ένα νομικό πλαίσιο- για κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων. Αλλά η πρόταση θα πρέπει να είναι νομικά κατοχυρωμένη ώστε να μην προχωρήσουμε σε εφαρμογές και μετά να έχουμε άλλα αποτελέσματα, επειδή νομικά δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι προτάσεις», είπε ο κ. Κεραυνός.

Ερωτηθείς κατά πόσο το φιλοδώρημα παραμένει ως λύση, ο Υπουργός ανέφερε ότι το φιλοδώρημα είναι αυτό που υποκαθιστά τις πολλές συντάξεις, δηλαδή αντί να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις, θα υπάρχει ένα εφάπαξ ποσό που θα λαμβάνει ο αξιωματούχος όταν θα αποχωρεί.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα φορολογείται αυτό το ποσό, είπε ότι οι συντάξεις φορολογούνται ενώ όσον αφορά τα φιλοδωρήματα είναι θέμα του πως θα διαμορφωθεί η σχετική νομοθεσία.

Σε επισήμανση ότι αν το φιλοδώρημα συνεχίσει να μην φορολογείται όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, αυτό θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων για το κράτος, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα και η επικέντρωση της συζήτησης και της προσπάθειας είναι να καταργηθούν οι πολλαπλές συντάξεις. Πρόσθεσε ότι υπάρχει χρόνος να εξεταστούν τα θέματα που θα ακολουθήσουν αφού λυθεί το θέμα των πολλαπλών συντάξεων.

Ερωτηθείς κατά πόσο αποτελεί συνταγματικό κώλυμα η κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων των ήδη δικαιούχων, ο Υπουργός σημείωσε ότι η Νομική Υπηρεσία και οι αποφάσεις και γνωματεύσεις των δικαστηρίων υπογραμμίζουν ότι δεν μπορεί σήμερα να αφαιρεθεί η σύνταξη που παίρνει κάποιος αξιωματούχος. Πρόσθεσε ότι έχουν ακουστεί και κάποιες άλλες ιδέες που θα συζητηθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο συζητήθηκε το θέμα του ύψους των συντάξεων, ο Υπουργός είπε ότι η συζήτηση για το θέμα ήταν πολύ προκαταρκτική και δεν μπήκαν σε βάθος.

Σε ερώτηση αν η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία μπορούν να βρουν ένα νομικό παράθυρο για κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων που παίρνουν ήδη αξιωματούχοι, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι προσπάθησαν να μελετήσουν και να εξετάσουν το θέμα, ωστόσο υπάρχει το νομικό πλαίσιο που θέτει ο επίσημος νομικός σύμβουλος του κράτους, η Νομική Υπηρεσία, που με τα στοιχεία που παραθέτει φαίνεται ότι δεν μπορούν να ανασταλούν συντάξεις, διότι θεωρείται κεκτημένο, κατοχυρωμένο δικαίωμα και περιουσιακό στοιχείο.

«Το σημαντικό για μας ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο Οικονομικών είναι ότι αυτό το θέμα πολλαπλών συντάξεων που προκαλεί την κοινωνία, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος το συντομότερο δυνατό ούτως ώστε να σταματήσει», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα προλάβουν να πάρουν το νομοσχέδιο στη Βουλή για ψήφιση πριν από το κλείσιμό της, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο ταχεία θα είναι η συζήτηση που θα ακολουθήσει. Σημείωσε ωστόσο ότι τα περιθώρια είναι πολύ στενά.

Απαντώντας σε ερώτηση για παρατήρηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι το κράτος έχει απωλέσει δισεκατομμύρια λόγω διευθέτησης που υπήρξε για φορολογικές υποχρεώσεις τραπεζικού ιδρύματος, ο Υπουργός είπε ότι πρόκειται για θέμα που έγινε πριν από 4 χρόνια για το οποίο δεν μπορεί να τοποθετηθεί άμεσα γιατί χρειάζεται μελέτη. Το θέμα είπε, έγινε και μέσα από νομοθεσίες και αποφάσεις κυβερνήσεων.

Κληθείς να σχολιάσει τον διορισμό τα επόμενα 24ωρα νέου Διοικητή της Κεντρική Τράπεζας, είπε ότι το θέμα αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο ίδιος όταν κρίνει θα το ανακοινώσει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top