ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ για θέματα εξωτερικής πολιτικής στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής

Αντιπαράθεση ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ για θέματα εξωτερικής πολιτικής στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής

Αντιπαράθεση απόψεων και θέσεων προέκυψε μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με το Παλαιστινιακό και την επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής. Αντιπαράθεση προέκυψε και για το διορισμό της νέας Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης άσκησε κριτική ως ΑΚΕΛ στην “ποντιοπιλατική στάση που τηρεί η Κυβέρνηση” σε σχέση με τις παλαιστινιακές διεκδικήσεις και ειδικότερα σε σχέση με τη στάση της Κυβέρνησης στην πρόσφατη ψηφοφορία στη ΓΣ του ΟΗΕ, όπου δεν ψήφισε υπέρ της δυνατότητας του Παλαιστινιακού κράτους να αναρτά τη σημαία του στον ΟΗΕ.

Ο κ. Λουκαΐδης είπε πως αυτή η ενέργεια αποτέλεσε συνέχεια άλλης ενέργειας  να μην στηρίξει πρωτοβουλία πολλών κρατών της ΕΕ για απαγόρευση προϊόντων που προέρχονται από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά και ειδικότερα τον Κανονισμό για τη σήμανση τέτοιων προϊόντων, και υπάρχουν, όπως είπε, παράπονα από πλευράς Παλαιστινίων σε σχέση με τη στάση της Κυβέρνησης. “Θεωρούμε ότι η στάση αυτή είναι απαράδεκτη και θα πρέπει να διαφοροποιηθεί εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τις καλές μας σχέσεις και με γειτονικά αραβικά κράτη που στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού”, είπε.

Σχετικά με το διορισμό της νέας Επιτρόπου  Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα  Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαΐδου, ο κ. Λουκαΐδης είπε πως ως ΑΚΕΛ είναι στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουν για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες για την απόφαση των κυβερνώντων να επιλέγουν πρόσωπα για διορισμό σε θέσεις ανεξάρτητων αξιωματούχων αποκλειστικά προερχόμενων από το χώρο του ΔΗΣΥ. “Η πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ στο θέμα των διορισμών, οδηγεί σε ένα μονοκομματικό κράτος και οδηγεί ταυτόχρονα σε αποκλεισμό από τους όποιους διορισμούς των 2/3 του λαού μας”, είπε.

Σε σχέση με τη συμφωνία σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας με την Ουκρανία, ο κ. Λουκαΐδης είπε πως σε αυτή τη συμφωνία προβλέπεται ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη δημοκρατία, κάτι που κάθε άλλο παρά ισχύει στην Ουκρανία.  “Ως εκ τούτου, το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την επικύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ”, είπε και πρόσθεσε πως την ίδια ώρα υπάρχουν και κυπριακού ενδιαφέροντος ζητήματα τα οποία η Κυβέρνηση θα έπρεπε να διαπραγματευτεί.

Όπως είπε, υπάρχει μαύρη λίστα στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Κύπρος για τις συναλλαγές και η οποία δημιουργεί τεράστιους κινδύνους σε σχέση με εταιρείες κυπριακών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και επενδύουν στην Ουκρανία. Επίσης, θα έπρεπε είχαμε διασφαλίσει οριστικά το ζήτημα της αποφυγής διπλής φορολογίας, καθώς όπως είπε, η μονογραφή δεν διασφαλίζει τελεσίδικα τη δέσμευση της ουκρανικής κυβέρνησης για αυτή τη συμφωνία.

Σε δηλώσεις του Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε αρχικά ότι τα τελευταία χρόνια η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης έχει σαφώς βελτιώσει τη θέση και τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, για την αποκατάσταση από το 1965 των ενεργών διπλωματικών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία με το άνοιγμα Πρεσβείας της χώρας στη Λευκωσία. “Το μωσαϊκό των διπλωματικών σχέσεων της χώρας μας σε μια κρίσιμη περίοδο ενισχύεται, προσπαθώντας η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει μια εξισορροπημένη εξωτερική πολιτική”, είπε.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως η Κύπρος με εξισορροπημένη πολιτική και παράλληλη σχέση με Αίγυπτο και Ισραήλ, χωρίς να παραλείπει τη θετική σχέση με την Παλαιστίνη, καταφέρνει να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο.

Όσον αφορά το διορισμό της νέας Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαΐδου, θέμα που εξέτασε η Επιτροπή Εξωτερικών, ο κ. Προδρόμου εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα να επιτελέσει με επιμέλεια και ζήλο τα καθήκοντά της. Απαντώντας στις αιχμές ότι προέρχεται από τις τάξεις του Δημοκρατικού Συναγερμού, είπε ότι όπως και ο προηγούμενος Επίτροπος υπήρξε εκλελεγμένος αντιδήμαρχος από κάποια κόμματα, έτσι και η κ. Λοϊζίδου έχει θητεία ως Δημοτική Σύμβουλος, θέση στην οποία εξελέγη με την υποστήριξη κάποιου κόμματος.

Όσον αφορά το ζήτημα της κύρωσης της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας με την Ουκρανία, θέμα το οποίο εξέτασε σήμερα η Επιτροπή Εξωτερικών, ο κ. Προδρόμου είπε ότι είναι υποχρέωση μας ως κράτος μέλος της ΕΕ να προχωρήσουμε στην κύρωση. 

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι η Κύπρος δεν θα είναι μια από τις πρώτες χώρες που θα κυρώσουν τη συμφωνία σύνδεσης. Θέση του ΔΗΣΥ είναι θετική γιατί με αυτό τον τρόπο όπως είπε, η ουκρανική Κυβέρνηση μπαίνει σε τροχιά ευρωπαϊκών σχέσεων, και επομένως είναι πιο εύκολο να γίνει διάλογος και να εξομαλυνθεί η κατάσταση. “Είναι μια ενέργεια εξωτερικής πολιτικής στο πλαίσιο της προσπάθειας να έχουμε ισόρροπες σχέσεις και να είμαστε ένα κράτος μέλος της ΕΕ που ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top