ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντεχνία Ισότητα προς Υφυπουργό: Ζητά άμεση λήψη μέτρων για τον υπερβολικό φόρτο εργασίας των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών

Συντεχνία Ισότητα προς Υφυπουργό: Ζητά άμεση λήψη μέτρων για τον υπερβολικό φόρτο εργασίας των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών

Με ανακοίνωση της η Παγκύπρια συντεχνία Ισότητα προς την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας ζητά άμεση λήψη μέτρων για το δυσανάλογο και μη διαχειρίσιμο φόρτο εργασίας των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Αυτούσια η ανακοίνωση

«Εκ μέρους των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών, απευθυνόμαστε σε εσάς για να επισημάνουμε, για μία ακόμη φορά, το τεράστιο και επιδεινούμενο πρόβλημα του υπερβολικού φόρτου εργασίας που καλούνται να διαχειριστούν τα μέλη μας, καθιστώντας αδύνατη την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων τους. Ζητούμε την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος.

Όπως είναι γνωστό, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην κοινωνική προστασία, πρόνοια και στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Ειδικά στο τρέχον δυσμενές κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, με τις αλλεπάλληλες κρίσεις να πλήττουν την κοινωνική συνοχή (αύξηση ανεργίας, φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού κλπ), ο ρόλος των λειτουργών κοινωνικών υπηρεσιών καθίσταται ακόμα πιο κρίσιμος.

Οι αλλεπάλληλες πολιτισμικές-οικονομικές-κοινωνικές αλλαγές έχουν αυξήσει στο εξαπλάσιο τον φόρτο εργασίας και έχουν βρει τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας απροετοίμαστες.

Δυστυχώς παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των λειτουργών μας, είναι πρακτικά αδύνατον να ανταποκριθούν επαρκώς στα καθήκοντά τους υπό τις παρούσες συνθήκες. Αυτή τη στιγμή, ο μέσος αριθμός υποθέσεων ανά λειτουργό έχει εκτοξευθεί στις 100 και πλέον, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τις 200! Αυτός ο εξωφρενικός φόρτος είναι πολλαπλάσιος από αυτόν που θεωρείται διαχειρίσιμος από έναν επαγγελματία (25-30 υποθέσεις), σύμφωνα και με τα διεθνή πρότυπα.

Παρά την πρόσφατη προκήρυξη για πρόσληψη 9 νέων λειτουργών, είναι προφανές ότι απαιτείται πολύ μεγαλύτερη ενίσχυση του προσωπικού για να καταστεί εφικτή η αποτελεσματική διαχείριση του συσσωρευμένου και διαρκώς αυξανόμενου όγκου εργασίας. Επιπλέον, οι προσλήψεις πρέπει να γίνουν με γνώμονα το κατάλληλο γνωσιακό και επιστημονικό υπόβαθρο των υποψηφίων, ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της πρώτης γραμμής.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η προσπάθεια των λειτουργών μας μοιάζει με έναν άνισο αγώνα, με σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση και επαγγελματική εξουθένωση, ενώ καθημερινά εκτίθενται στον κίνδυνο αβάσιμων κατηγοριών για καθυστερήσεις, παραλείψεις ή πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους.

Η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει το κρίσιμο έργο που επιτελούν οι λειτουργοί κοινωνικών υπηρεσιών και να διασφαλίσει τους πόρους και τις προϋποθέσεις για να μπορούν να το ασκούν αποτελεσματικά. Τυχόν αδράνεια ή υποτίμηση του προβλήματος, θα βαρύνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία. Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Φόνος στην Ανθούπολη:  «Μίλησε» η νεκροτομή του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου – Όσα κατέδειξε

Τροχαίο στη Λάρνακα: Διασωληνωμένος ο 30χρονος μοτοσικλετιστής - Χτύπησε στο πίσω μέρος φορτηγού

Φ. Φαίδωνος: Καταγγέλλει εξαγορά ψήφων με δωροκουπόνια υπεραγοράς και μετρητά - «100 ευρώ το φακελάκι»

Αυτά είναι τα νέα αναθεωρημένα Στεγαστικά Σχέδια Αναζωογόνησης Ορεινών - Όλες οι λεπτομέρειες

Δύσκολες στιγμές για τον πρώην τιμ μάνατζερ της Νέας Σαλαμίνας - Ενεπλάκη σε τροχαίο

Εξιτήριο για τον Δημήτρη Σταρόβα - Με δάκρυα στα μάτια, ευχαριστούσε για τη συμπαράστασηΣτις 5 Ιουνίου η απόφαση για νομιμοποίηση της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Ελεγκτή

Στις 5 Ιουνίου η απόφαση για νομιμοποίηση της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Ελεγκτή

Την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, στις 9:30 π.μ., θα ανακοινώσει το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την απόφασή του σχετικά με την προδικαστική ένσταση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην υπόθεση που έχει καταχωρίσει ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης για απόλυσή του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top