ΔΙΕΘΝΗ

Πώς θα μπορούσε το Ισραήλ να «απαντήσει» στο Ιράν - Το πιθανότερο σενάριο

Πώς θα μπορούσε το Ισραήλ να «απαντήσει» στο Ιράν - Το πιθανότερο σενάριο

Από την αντίδραση του Ισραήλ κρίνεται η αποκλιμάκωση της κρίσης με το Ιράν, την ώρα που εκφράζονται φόβοι πολεμικού «ντόμινο» στη Μέση Ανατολή με εκκλήσεις από τη διεθνή διπλωματία για «αυτοσυγκράτηση». Μάλιστα, σε ανάλυσή της η Jerusalem Post, εκτιμά πως ένα διόλου απίθανο σενάριο είναι η αστραπιαία επίθεση με F-35, τα οποία θα «γονατίσουν» την ιρανική αεράμυνα.

Στο μεταξύ, με κομμένη την ανάσα συνεχίζει να παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις αλλά και οι ηγέτες στην Ευρώπη, για το εάν το Ισραήλ θα απαντήσει και πότε, μετά την επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν, αργά το Σάββατο, σε αντίποινα για μια επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, τροφοδοτώντας ανησυχία για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση που θα μπορούσε να ξεσπάσει στον απόηχο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ολοκληρώθηκε το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ

Την ίδια ώρα, ολοκληρώθηκε το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ μετά την εκ νέου συνεδρίαση, ωστόσο δεν έγιναν γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες για το τι αποφασίστηκε. Το μόνο σίγουρο είναι, σύμφωνα με το CNNi, ότι συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να «απαντήσει» το Ισραήλ αλλά και το πώς θα καταστεί εφικτό να «απομονωθεί» το Ιράν από την παγκόσμια κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας που συνεδρίασε τα ξημερώματα, δεν έλειψε η ένταση, με τον Ισραηλινό πρέσβη να ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στους Ιρανούς, οι οποίοι από την πλευρά τους απάντησαν ότι βρίσκονταν σε «νόμιμη άμυνα».

Παράλληλα, οι ΗΠΑ πιέζουν να υπάρξει καθυστέρηση… ώστε να μην τιναχθεί στον αέρα όλη η περιοχή, με τις ισραηλινές δυνάμεις να δίνουν στη δημοσιότητα εικόνες από ισραηλινά μαχητικά να αναχαιτίζουν ιρανικά drones, την ώρα που ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιοτολάχ Αλί Χαμενεΐ ανεβάζει βίντεο με ιρανικά drones επάνω από τα τέμενος του Αλ Άκσα και γράφει στα εβραϊκά «η Ιερουσαλήμ θα είναι στα χέρια των μουσουλμάνων».

Iρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα απαντήσει άμεσα εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα

Το Ιράν δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από ότι προηγουμένως, εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στον Βρετανό ομόλογό του, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σενάριο επίθεσης με F-35

Μέσω μιας λεπτομερούς ανάλυσης, η Jerusalem Post εξηγεί τι θα συνέβαινε εάν το Ισραήλ αποφάσιζε να αντεπιτεθεί, παρουσιάζοντας ως σενάριο μια αστραπιαία επίθεση μέσω αεροσκαφών F-35, τα οποία θα μπορούσαν να πετάξουν με ξεχωριστά σχέδια πτήσης, προκειμένου να χτυπήσουν τοποθεσίες σε ολόκληρη την Ισλαμική Δημοκρατία, σε βάθος ακόμη και έως και 1.200 μιλίων μακριά από τη χώρα.

Βάσει του εν λόγω σεναρίου, «τα ισραηλινά μαχητικά θα μπορούσαν να πετάξουν κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με Συρία και Τουρκία - παρά τις αντιδράσεις των αναφερόμενων χωρών - και, στη συνέχεια, διά του Ιράκ να φτάσουν στον στόχο τους. Άλλα αεροσκάφη θα μπορούσαν να κινηθούν μέσω του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας και του Περσικού Κόλπου», αναφέρει το δημοσίευμα.

 

Η εξάλειψη της αεράμυνας του Ιράν

Όπως επισημαίνεται, κύριος στόχος θα ήταν η εξάλειψη της αεράμυνας του Ιράν. Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε με ταυτόχρονη επίθεση, είτε τμηματικά (όπως έκανε το Ιράν τη νύχτα μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής), ώστε να καταστραφεί η αεράμυνα του Ιράν σε δεκάδες ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, προσεκτικά επιλεγμένες από τη Μοσάντ και τις μυστικές υπηρεσίες IDF.

Η δουλειά τους θα ήταν να εξαλείψουν την αντιαεροπορική ασπίδα του Ιράν, ένα πολύ πιο εξελιγμένο αμυντικό σύστημα απ’ αυτό που διαθέτει ο Λίβανος, η Συρία ή η Χαμάς.

Ανεξάρτητα από το αν τα F-35 πετάξουν ταυτόχρονα ή κατά κύματα, σχεδόν σίγουρα θα υπήρχε ένα ξεχωριστό κύμα για τα F-15 eagles του Ισραήλ, τα F-16 falcons και τα F-35, που είναι εφοδιασμένα με αμερικανικές βόμβες GBU-72. Οι βόμβες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους στόχους, προσθέτει η Jerusalem Post.

Μπορεί ακόμη και να υπάρξουν κι άλλα κύματα μαχητικών αεροσκαφών, ώστε να βοηθήσουν στην βαθύτερη διείσδυση στο έδαφος του Ιράν και να καταστρέψουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις σε Fordow και Natanz.

Οι IDF θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν και έναν σημαντικό αριθμό βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών και επίθεσης.

Παρά τον τεράστιο αριθμό ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων σε Λίβανο, Συρία και Γάζα, που σύμφωνα με πληροφορίες περιλάμβαναν και μαχητικά αεροσκάφη F-15 και F-16 κατά καιρούς, το Ισραήλ μετρά μόνο την απώλεια ενός F-16 στις αρχές του 2018 και δεν έχει χάσει ποτέ F-35. Οι ειδικές δυνάμεις ή οι πράκτορες της Μοσάντ στο Ιράν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις, επισημαίνεται παράλληλα στο δημοσίευμα.

Τραπεζικό «χτύπημα»

Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπηρεσία αντικατασκοπείας των IDF θα μπορούσε να συλλέξει και να αξιολογήσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα μαζικό τραπεζικό «χτύπημα» στο Ιράν.

Οι στόχοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ενεργειακές υποδομές των Φρουρών της Επανάστασης προκειμένου να τους «γονατίσουν» με τον ίδιο τρόπο που οι IDF είχαν συγκεντρώσει πληροφορίες επί χρόνια για μεγάλο αριθμό στόχων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Από την άλλη πλευρά, ο κύριος λόγος για να μην επιτεθεί το Ισραήλ στο Ιράν για χρόνια ήταν το πλήγμα που θα μπορούσε να δεχθεί η Ιερουσαλήμ από τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και εκατοντάδες drones και βαλλιστικούς πυραύλους.

Με δεδομένο ότι τα χειρότερα σενάρια έχουν ήδη λάβει χώρα– συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης– φαίνεται να υπάρχουν αρκετά λιγότεροι λόγοι, ώστε το σενάριο της επίθεσης στο Ιράν να μην υλοποιηθεί σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη στιγμή εδώ και δεκαετίες, καταλήγει το άρθρο.

Πηγή: cnn.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Ελεύθεροι οι 2 από τους 10 – Αναμένεται να ασκήσει έφεση ο ένας

Σφοδρές αναταράξεις σε πτήσεις: Πόσο συχνά συμβαίνουν και τι τις προκαλεί - Βίντεο

Έτοιμο να λειτουργήσει το Υφυπουργείο Μετανάστευσης - Αναμένεται ο διορισμός υφυπουργού από τον ΠτΔ

Τα συμπεράσματα του ΟΚΥπΥ για το παιδί που έχασε την όραση του λόγω λέιζερ - «Μπορεί να καταστούν πολύ βλαβεροί για την υγεία οι φακοί»

Αικατερίνη Χριστοδουλίδη: Η κόρη του Προέδρου αποφοίτησε και ο ίδιος ανέβασε την πιο γλυκιά φωτογραφίαΑναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Για τις 29 Μαΐου ανέβαλε την Πέμπτη το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την εξέταση της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, με την οποία ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top