ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός στην ΕΕ για τη Μέση Ανατολή: Τι μήνυμα θα στείλουν οι «27» σε Ιράν και Ισραήλ

Συναγερμός στην ΕΕ για τη Μέση Ανατολή: Τι μήνυμα θα στείλουν οι «27» σε Ιράν και Ισραήλ

Οι εξωτερικές σχέσεις με αιχμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η Ουκρανία και οι σχέσεις Ε.Ε - Τουρκίας αναμένεται να κυριαρχήσουν την πρώτη μέρα της ειδικής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση απερίφραστης καταδίκης των επιθέσεων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και να τονίσει ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα ήταν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Η Ελλάδα στέκεται δίπλα στο Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή προτρέπει όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση.

Το μήνυμα των 27 σε Ιράν και Ισραήλ
Οι ηγέτες της Ευρώπης αναμένεται στο κείμενο συμπερασμάτων να καταδικάσουν απερίφραστα και ομόφωνα τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, θα καλέσει σε αυστηρό τόνο το Ιράν και τους εκπροσώπους του σε άλλα κράτη να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις προς το Ισραήλ.

Ταυτόχρονα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, ώστε να επιτευχθεί άμεσα μία εκεχειρία και να απελευθερωθούν οι όμηροι. Ταυτόχρονα αναμένεται να δεσμευτεί πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να φτάσει η απαιτούμενη ανθρωπιστική βοήθεια στου Παλαιστινίους που ζουν σε άθλιες συνθήκες στη Γάζα.

Στο τραπέζι και οι ευρωτουρκικές σχέσεις

Στη συζήτηση για την Τουρκία, στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος Μπορέλ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων, η ελληνική θέση είναι σταθερή και υπέρ μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης.

Σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα στηρίζει τη σημασία της επανάληψης των συνομιλιών και της προόδου στο Κυπριακό για την βελτίωση της ευρωτουρκικής συνεργασίας και θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να συμβάλει και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

ΠΗΓΗ: CNN.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top