ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τους ελέγχους μετά από πληροφορίες για πρόσωπα τα οποία φαίνεται να έχουν εγκαταστήσει επιπρόσθετα φωτοβολταϊκά συστήματα παράνομα ξεκίνησε η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν 2 περιπτώσεις, στις οποίες έχουν γίνει παράνομες επεμβάσεις στα φωτοβολταϊκά.

«Διαφάνηκε από τους ελέγχους ότι εντοπίστηκαν δύο περιπτώσεις, τις οποίες εξετάζει ο Διαχειριστής Συστήματος Διανομής με την νομική υπηρεσία του οργανισμού. Αν όντως επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν παρανομίες τα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα», σημείωσε.

Ερωτηθείσα για τα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η παρανομία, η κα. Παπαδοπούλου σημείωσε ότι προβλέπεται αποσύνδεση των φωτοβολταϊκων, χρηματική ποινή ενώ επίσης θα ενημερωθεί ΕΤΕΚ, Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και ΡΑΕΚ.

«Πρέπει να έχουν επιπτώσεις τόσο ο εγκαταστάτης όσο ο μελετητής όσο και ο διακινητής», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, η κα. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στις σοβαρές επιπτώσεις που μπορούν να επιφέρουν τυχόν παρανομίες στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκων.

«Αυτές οι παρανομίες μπορεί να επιφέρουν απρόβλεπτες υπερτάσεις στο δίκτυο διανομής και να επηρεαστούν πολλοί καταναλωτές, μπορεί να υπάρξει αστοχία στον υπολογισμό της ημερήσιας εκτιμώμενης παραγωγής από μονάδες ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο, οπωσδήποτε εγκυμονούν κίνδυνους για την προστασία των εργαζομένων της ΑΗΚ όσο και των ίδιων των καταναλωτών», εξήγησε.

Την ίδια στιγμή, η κα. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι η ΑΗΚ συνεχίζει τους στοχευμένους ελέγχους και σε άλλα υποστατικά.

Οι παράνομες εγκαταστάσεις και συνδέσεις στο δίκτυο της ΑΗΚ

Όπως εξήγησε η κα. Παπαδοπούλου, ο Διαχειριστής Συστήματος Διανομής είχε ενημερώσει με επιστολή του στις 22 Μαρτίου όλους τους αρμόδιους φορείς και οργανωμένα σύνολα για πληροφόρηση που έχει ληφθεί για παράνομα συνδεδεμένα συστήματα και τότε είχε ληφθεί απόφαση να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για παράνομες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκων που αφορούν είτε μονάδες παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε αύξηση ισχύος σε υφιστάμενα συστήματα, κάτι που αποτελεί παρανομία αφού οι καταναλωτές δικαιούνται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά που να καλύπτουν μέχρι και το 100% της κατανάλωσης τους, όχι όμως να το ξεπερνούν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Σκόπιμα παρέσυρε την άτυχη Ελένη ο οδηγός – Βιντεοσκόπησε ο ίδιος το όλο συμβάν

Τάφος – Οπλοστάσιο: Βρήκαν βόμβα έτοιμη για χρήση – Τους «χάλασαν» τα σχέδια οι Αρχές

Μονή Αββακούμ: Απαντά στον δικηγόρο του Μητροπολίτη Ταμασού ο Βαβούσκος - «Συνιστά ομολογία ότι δεν είχαν κάνει τίποτε»

Επίδομα τέκνου: Αυξημένο κατά 3,7% φέτος - Δείτε αναλυτικά πόσα και πότε θα τα λάβετε

Τιμές καυσίμων: Το «παράδοξο» με τα φθηνότερα πρατήρια - Στα ίδια επίπεδα βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης - Πίνακες

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Το γλυκό στιγμιότυπο που πόσταρε από τη βάφτιση της κόρης τηςΠρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Έρχονται αρχηγοί κρατών για να στηρίξουν την πρωτοβουλία Αμάλθεια - Δεν υπάρχει ναυάγιο για το τερματικό»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Έρχονται αρχηγοί κρατών για να στηρίξουν την πρωτοβουλία Αμάλθεια - Δεν υπάρχει ναυάγιο για το τερματικό»

Αρχηγοί κρατών θα έρθουν στην Κύπρο για να στηρίξουν την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top