ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει όταν κοιμάστε… 5 λεπτάκια ακόμα

Τι συμβαίνει όταν κοιμάστε… 5 λεπτάκια ακόμα

Το κουμπί της αναβολής, ίσως είναι αυτό που έχει πατηθεί περισσότερες φορές, από κάθε άλλο στην οθόνη του κινητού σας. Πρόκειται για μια καθημερινή, πρωινή συνήθεια, ιδίως όσων πρέπει να ξυπνήσουν αχάραγα. Ο λόγος φυσικά η ανάγκη για λίγη παραπάνω χαλάρωση. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, περισσότεροι από ένας στους τρεις ενήλικες αναβάλουν την αφύπνισή τους τρεις φορές πριν σηκωθούν το πρωί με σκοπό ο ύπνος τους να κρατήσει λιγάκι παραπάνω.

Ενώ όλοι γνωρίζουμε πως λίγος παραπάνω ύπνος ποτέ δεν έβλαψε κανέναν, ωστόσο το να παλεύετε το πρωί με το ξυπνητήρι σας μπορεί να σας κάνει τελικά να νιώσετε πιο κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και να χαλάσετε τον βραδινό σας ύπνο.

Όταν πατάτε την αναβολή και ξανακοιμάστε για δέκα λεπτά, στέλνετε μια μπερδεμένη εντολή στον εγκέφαλό σας. Για να εξηγηθεί αυτό, πρέπει να αναφερθούμε αρχικά στα στάδια ύπνου.

Ύπνος REM και NREM

Ο ύπνος μας, λοιπόν, δεν αποτελεί μια ενιαία κατάσταση, αλλά διακρίνεται σε δυο ποιοτικά διαφορετικές καταστάσεις: τον ύπνο REM και τον ύπνο NREM.

Ο NREM και ο REM ύπνος εναλλάσσονται κυκλικά κατά τη διάρκεια της νύκτας, αρχίζοντας με NREM ύπνο, ο οποίος διαρκεί περίπου 80 λεπτά και ακολουθείται από περίπου 10 λεπτά REM ύπνου. Αυτός ο κύκλος ύπνου, συνολικής διάρκειας 90 λεπτών, επαναλαμβάνεται τρεις έως έξι φορές κάθε νύχτα.

Ο ύπνος REM είναι στην πραγματικότητα ιδιαίτερα αναζωογονητικός και είναι ζωτικής σημασίας για να ξεκουραστεί το μυαλό και το σώμα μας.

Τι συμβαίνει όταν πατάμε αναβολή;

Τι σχέση έχουν, όμως, όλα αυτά με το κουμπί της αναβολής; Όταν χτυπάει το ξυπνητήρι σας το πρωί, συνήθως πλησιάζετε στο τέλος του τελευταίου κύκλου REM. Το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας είναι έτοιμο να ξυπνήσει με το που χτυπήσει το ξυπνητήρι.

Όταν όμως πατάτε την αναβολή και ξανακοιμάστε για δέκα λεπτά, στέλνετε μια μπερδεμένη εντολή στον εγκέφαλό σας. Έτσι, το σώμα μας ξεκινάει πάλι να μπαίνει στο πρώτο στάδιο ύπνου, αλλά μόνο για λίγη ώρα και στη συνέχεια διακόπτεται ξανά. Όλο αυτό λειτουργεί αρνητικά στο σώμα σας και έχει ως συνέπεια να νιώθετε κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καλύτερα, λοιπόν, να σηκωθείτε με το που ακούσετε το ξυπνητήρι. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να νιώθετε πως χρειάζεστε κι άλλο ύπνο, ωστόσο αν έχετε κοιμηθεί μια λογική ώρα το προηγούμενο βράδυ, τότε είστε πανέτοιμοι να ξεκινήσετε την ημέρα σας.

Πηγή: in.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέλος στη συνεργασία Κράτους με ΚΙΤΙΟΝ για μαρίνα-λιμάνι Λάρνακας

Τροχαίο στη Λάρνακα: Ένα πρόσωπο στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Κάποιες εταιρείες δεν παρέχουν την εγγύηση των εφτά χρόνων λέει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών

Μονή Αββακούμ: Απαντούν οι δικηγόροι των μοναχών στον Αρχιεπίσκοπο – Τα 20 σημεία για το καταστατικό της Εκκλησίας

Ληστές σκότωσαν γνωστό 38χρονο ηθοποιό - Συγκλονισμός στα διεθνή ΜΜΕΠώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Πώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Ενώ διανύουμε τα τελευταία λίγα μέτρα πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, στα κομματικά επιτελεία αιωρείται ένας μεγάλος προβληματισμός για τις επιλογές τις οποίες θα κάνουν οι ψηφοφόροι, στην κάλπη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top