ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: « Όταν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει σημαίνει αισθάνεται αδυναμία για τις θέσεις του»

ΠτΔ: « Όταν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει σημαίνει αισθάνεται αδυναμία για τις θέσεις του»

Όταν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει καν σημαίνει αισθάνεται αδυναμία για τις θέσεις του, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην εκδήλωση του ΔΗΚΟ για τα 20χρονα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, και ερωτηθείς για την αυριανή του συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Μαρία Άνχελα Ολγκίν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «με την κα Ολγκίν είμαστε σε επαφή όλες αυτές τις μέρες. Αύριο θα συναντηθούμε και πάλι και ελπίζω μέσα και από τη συνάντηση να προκύψουν θετικά δεδομένα.

Εκείνο που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι ότι από δικής μας πλευράς, όπως πράττουμε θα συνεχίσουμε για να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε ευκαιρία υπάρχει προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών. Δεν υπάρχει για μας η οποιαδήποτε άλλη επιλογή.

Από κει και πέρα αμέσως μετά τη συνάντηση (που είχα) με την κα Ολγκίν, την ίδια μέρα ενημέρωσα τον Έλληνα Πρωθυπουργό, με τον οποίον θα μιλήσουμε ξανά σήμερα.

Θεωρώ πολύ σημαντικό το ταξίδι του στην Άγκυρα, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική συγκυρία, όχι μόνο για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για την προσπάθεια που γίνεται για το Κυπριακό και ας ελπίσουμε ότι θα προκύψει κάτι θετικό από τη συνάντηση του με τον κ. Ερντογάν, ειδικότερα στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για επανέναρξη των συνομιλιών.

Έχω προσωπικά μεταφέρει κάποιες πολύ συγκεκριμένες ιδέες στην κα Ολγκίν, δεν θέλω να σχολιάσω κάποια πρωτοσέλιδα που υπάρχουν, και ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς αν τα ενεργειακά μπορούν να αποτελέσουν τομέα συνεργασίας και σύγκλισης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όπως έχετε δει μέσα από τις δράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεργαζόμαστε με όλα τα κράτη της περιοχής και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και με την Τουρκία μετά την επίλυση του Κυπριακού.

Ακόμη και πριν μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, γνωρίζετε ότι, είχαμε μεταφέρει την ετοιμότητα μας για καθορισμό των θαλάσσιων μας συνόρων, πάντοτε στη βάση της σχετικής Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας. Είναι η Τουρκία που αρνείται τον διάλογο.

Επαναλαμβάνω, το βασικό ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Είπα κάτι προχθές, θα το επαναλάβω, το μετέφερα και στην κα Ολγκίν, δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί κάποιος να μη θέλει καν να συζητήσει. Όταν δεν επιθυμεί να συζητήσει σημαίνει ότι νιώθει αδυναμία για τις δικές του θέσεις.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ειλικρινά θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι προς όφελος ούτε των Ελληνοκυπρίων ούτε των Τουρκοκυπρίων ούτε της Τουρκίας ούτε της ΕΕ ούτε της περιοχής. Άρα, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και μακάρι να υπάρξει ανταπόκριση».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Πέθανε το «Δημητρούι» - Σε φόνο εξελίχθηκε η απόπειρα στην Ανθούπολη

Πέθανε το «Δημητρούι» - Σε φόνο εξελίχθηκε η απόπειρα στην Ανθούπολη

Σε φόνο εξελίχθηκε η απόπειρα στην Ανθούπολη, αφού πέθανε ο Δημήτρης Ανδρονίκου γνωστός ως «Δημητρούι» σε ηλικία 34 χρόνων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top