ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέματα άμυνας και ενέργειας συζήτησε ο Επίτροπος Μπρετόν με τον ΠτΔ

Θέματα άμυνας και ενέργειας συζήτησε ο Επίτροπος Μπρετόν με τον ΠτΔ

Θέματα της αμυντικής βιομηχανίας και της ενεργειακής ασφάλειας συζήτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, το πρωί της Παρασκευής.

«Συζητήσαμε πολλά θέματα. Συζητήσαμε φυσικά για τη γεωπολιτική κατάσταση», είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης θέματα της αμυντικής βιομηχανίας και πώς μπορεί η ΕΕ να στηρίξει την αμυντική βιομηχανία της Κύπρου. Επιπλέον, ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα της βιομηχανίας άμυνας ευρύτερα, ενόψει και της συζήτησης που θα διεξαχθεί την επόμενη βδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο κ. Μπρετόν σημείωσε ότι με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη αναφέρθηκαν επίσης σε θέματα ενέργειας που εμπίπτουν στο χαρτοφυλάκιό του.

Σε ανάρτηση της Προεδρίας στο Χ, αναφέρεται ότι κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε εκατέρωθεν η ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ σε τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια και η ενέργεια και στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν συγκεκριμένα έργα που μπορούν να γίνουν στην Κύπρο.

Όπως σημειώνει η Προεδρία, οι δύο αντάλλαξαν επίσης απόψεις για θέματα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου για τους νέους Επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Χ νωρίτερα, ο κ. Μπρετόν είχε πει ότι βρίσκεται στην Κύπρο, το ανατολικότερο μέλος της ΕΕ. «Η μοναδική της θέση έχει μία ιδιαίτερη σημασία, ειδικά στο τρέχον γεωοπολιτικό κλίμα, όσον αφορά την άμυνα ή την προμήθεια ενέργειας», είπε.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η Κύπρος συμμετέχει σε σημαντικά προγράμματα όσον αφορά την καινοτομία στην αμυντική βιομηχανία. Επιπλέον, είπε ότι η ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή.

Γραπτή δήλωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου για τη συνάντηση του Προέδρου της ΔΗμοκρατίας με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς κ. Thierry Breton. 
 
Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε εκατέρωθεν η ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ σε τομείς, όπως η άμυνα, η ασφάλεια και η ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν συγκεκριμένα έργα που μπορούν να γίνουν στην Κύπρο.
 
Αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για θέματα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου για τους νέους Επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρός άνδρας στην Πάφο: Ουδεμία υπόνοια για εγκληματική πράξη για τον θάνατο του 45χρονου

• Αναθυμιάσεις σε πισίνα: Τέθηκαν υπό κράτηση ο 28χρονος και ο 57χρονος - Συνεχίζονται οι εξετάσεις

• Υπόθεση Metamax: Παραπέμφθηκαν στο Κακουργιοδικείο ο 63χρονος και ο 54χρονος

• Στρατηγικές αλλαγές στο Mall of Cyprus - Αποχωρεί το K Cineplex - Ενισχύεται η μόδα με νέα καταστήματα

• Διεθνολόγος στο «Τ»: Η απόσυρση Μπάιντεν και οι πιθανότητες εκλογής της Καμάλα Χάρις

• Αλλαγές στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων: Οι ανησυχίες των ιδιωτικών νηπιαγωγείων για τις πληρωμές - Καθησυχάζει η Πρόεδρος στο «Τ»Υπουργικό: Έγινε ανασκόπηση της υλοποίησης των δράσεων της Κυβέρνησης - Πόσες εκκρεμούν

Υπουργικό: Έγινε ανασκόπηση της υλοποίησης των δράσεων της Κυβέρνησης - Πόσες εκκρεμούν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ειδικής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, για ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης του προγραμματισμού της Κυβέρνησης για το 2024

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top