ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπαδόπουλος: Η Κυβέρνηση δεν έλυσε το οικονομικό πρόβλημα των πολιτών αλλά το δικό της!

Ν. Παπαδόπουλος: Η Κυβέρνηση δεν έλυσε το οικονομικό πρόβλημα των πολιτών αλλά το δικό της!

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος χαιρετίζει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για έξοδο στις διεθνείς αγορές, δηλώνει ωστόσο πως η Κυβέρνηση δεν έχει λύσει τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών. Παράλληλα, καλεί την Κυβέρνηση να πει ποιο είναι το σχέδιο της για αντιμετώπιση του υψηλού ιδιωτικού δανεισμού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με το Σύνδεσμο Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, ο κ. Παπαδόπουλος ευχήθηκε όπως η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι επιτυχής και να επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία την επιστροφή στις διεθνείς αγορές για να μην έχει η Κύπος την ανάγκη χρηματοδότησης από τους Ευρωπαίους εταίρους.

“Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως εάν καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές, θα βγούμε από το Μνημόνιο το Μάρτη του 2016, όπως προνοεί η συμφωνία χρηματοδότησης και δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν από την άλλη δεν καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές, αν η έκδοση των ομολόγων δεν είναι επιτυχής, αυτό θα σημαίνει ένα δεύτερο Μνημόνιο και την παραμονή της Τρόικας για ακόμα τρία χρόνια”, είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματος του να βοηθήσει και να συμβάλει εποικοδομητικά, έτσι ώστε να καταφέρουμε να βγούμε από το Μνημόνιο το 2016 και η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές αφού θα έχει ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε στη συνέχεια πως δεν σημαίνει το ότι η Κυβέρνηση μπορεί να δανείζεται πλέον ότι έχουν λυθεί τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών. “Η Κυβέρνηση μπορεί να έχει αντιμετωπίσει τα δικά της οικονομικά προβλήματα, όμως παραμένουν τα οικονομικά προβλήματα των κυπριακών νοικοκυριών και των κυπριακών επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή γονατίζουν κάτω από το βάρος του υψηλότερου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στην παγκόσμια ιστορία των τραπεζών”, είπε και κάλεσε την Κυβέρνηση να πει ποιο είναι το σχέδιο αντιμετώπισης του υψηλού ιδιωτικού δανεισμού.

Μέχρι στιγμής, συνέχισε, δεν έχουμε ακούσει να υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο παρά μόνο δηλώσεις ότι το πρόβλημα θα διορθωθεί περίπου από μόνο του. “Δεν θα διορθωθεί το πρόβλημα από μόνο του, έχουμε 27 δις ΜΕΔ”, είπε και αναφέρθηκε στις εισηγήσεις για δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης ΜΕΔ, για διεκδίκηση των χρημάτων “που έκλεψαν από τους Κύπριους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων με το κούρεμα”, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη για αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ για επιτυχή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών (success story), και είπε πως δεν νομίζει ο ένας στους 6 άνεργους, ο ένας στους 3 που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και ο ένας στους 2 με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συμφωνούν ότι είμαστε επιτυχημένη περίπτωση (success story).

“Τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν και δυσχεραίνουν τη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας δεν έχουν αντιμετωπιστεί και δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν αν δεν λύσουμε το πρόβλημα του υψηλού ιδιωτικού δανεισμού”, είπε και πρόσθεσε πως όπως η Ελλάδα δεν έχει λύσει το πρόβλημα του δικού της δημόσιου χρέους έτσι και εμείς δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους.

“Πρέπει να ακούσουμε το σχέδιο της Κυβέρνησης, της ΕΚΤ και της ΚΤΚ για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος”, κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top