ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάσικος προς Μιχαηλίδη: «Τα δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς σας»

Χάσικος προς Μιχαηλίδη: «Τα δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς σας»

Απάντηση στο θέμα που προέκυψε σε σχέση με αλλοδαπούς φοιτητές έδωσε σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο δίνει στη δημοσιότητα αυτούσια την επιστολή/απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών προς το Γενικό Ελεγκτή.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή το θέμα που προέκυψε στα ΜΜΕ σε σχέση με παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή, για τις διαδικασίες εισόδου αλλοδαπών φοιτητών στην Κύπρο από την Μπαγκλαντές, το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι ενεργώντας πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και εντός του πλαισίου της νομιμότητας, επέτρεψε την είσοδο σε αλλοδαπούς υποψήφιους φοιτητές από την Μπαγκλαντές, προσθέτοντας πως “πέραν των προϋποθέσεων εισόδου, που προβλέπουν οι διατάξεις της νομοθεσίας, αναφορικά με τις οικονομικής φύσης απαιτήσεις και τα θέματα δημόσιας υγείας, το Υπουργείο αποφάσισε να επιβάλει στους υποψήφιους φοιτητές υποχρεώσεις, επιπλέον από την ισχύουσα νομοθεσία, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τις ασφαλιστικές δικλείδες και προστατεύοντας κατά απόλυτο τρόπο τη δημόσια υγεία”.

“Η απόφαση αυτή”, σημειώνει, “λήφθηκε μετά από εντατική διαβούλευση με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και την Αστυνομία, η οποία μας οδήγησε στη διαπίστωση της ουσιαστικής αδυναμίας των καθ’ ύλη αρμοδίων Υπηρεσιών να επιβεβαιώσουν ή όχι πέραν κάθε εύλογης αμφιβολίας την πλαστότητα εγγράφων που υποβλήθηκαν”.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες εισόδου/ελέγχου (ταυτοποίησης) των εισερχομένων φοιτητών από την Υπηρεσία Αλλοδαπών, το ΥΠΕΣ αναφέρει πως αυτές εφαρμόστηκαν πλήρως και σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν, για να προσθέσει  ότι οι έλεγχοι επεκτείνονται και σε θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Στο μεταξύ, το ΥΠΕΣ δίνει στη δημοσιότητα, αυτούσια, την επιστολή/απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικου, προς το Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σε σχέση με την καταγγελία αναφορικά με τις διαδικασίες Εισόδου Αλλοδαπών Φοιτητών.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Χάσικος θεωρεί ανεξήγητο το περιεχόμενο της εν λόγω επιστολής, καθότι, κατά παράβαση κάθε βασικής αρχής δικαίου και δεοντολογίας, έχει συνταχθεί χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με μένα ή τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών.

“Μετά από διεξοδική μελέτη της σχετικής αλληλογραφίας που αφορά το καταγγελλόμενο ζήτημα, διαπιστώνω ότι πολλές από τις αναφορές στην επιστολή σας είναι παραπλανητικές, αποσπασματικές και βασίζονται σε ελλιπή πληροφόρηση. Όπως ο ίδιος εξάλλου καταγράφετε, οι αναφορές σας έχουν βασιστεί αποκλειστικά σε «προφορική καταγγελία και σε σχετική αλληλογραφία» την αξιοπιστία και εγκυρότητα της οποίας δεν έχετε διασταυρώσει καθοιονδήποτε τρόπο. Ο σεβασμός μου προς τους ανεξάρτητους θεσμούς και η προσήλωσή μου προς τη νομιμότητα είναι δεδομένοι”, αναφέρει.

Συνεχίζει λέγοντας: “Έχοντας αυτά υπόψη, διαπιστώνω με μεγάλη απογοήτευση ότι, η επιστολή σας δημιουργεί παραπλανητικούς συνειρμούς ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει καταργήσει για αλλότριους σκοπούς τους ελέγχους και έχει ανοίξει τις πύλες της Κύπρου σε παράνομους αλλοδαπούς από την Μπανγκλαντές. Τα δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς σας”.

“Όπως με σαφήνεια επεξηγείται σε επιστολή μας με ημερ. 16/6/2015 προς τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, το Υπουργείο Εσωτερικών, ενεργώντας με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον  και  μέσα  στο  πλαίσιο  των  γενικών   αρχών  του  διοικητικού δικαίου, αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο σε αλλοδαπούς υποψήφιους φοιτητές από την Μπανγκλαντές. Επιπρόσθετα των τυπικών προϋποθέσεων εισόδου  που προβλέπουν οι διατάξεις της νομοθεσίας αναφορικά με τις οικονομικής φύσης απαιτήσεις και τα θέματα δημόσιας υγείας, το Υπουργείο αποφάσισε να επιβάλει στους υποψήφιους φοιτητές υποχρεώσεις, επιπλέον από την ισχύουσα νομοθεσία, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τις δικλείδες ασφαλείας και προστατεύοντας κατά απόλυτο τρόπο τη δημόσια υγεία”, σημειώνει.

Επίσης, αναφέρει ότι “η απόφαση αυτή δεν ήταν καθόλου τυχαία∙ λήφθηκε κατόπιν μεγάλης προσπάθειας και μετά από εντατική διαβούλευση με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και την Αστυνομία, η οποία διαβούλευση μας οδήγησε στη διαπίστωση της ουσιαστικής αδυναμίας των καθ’ ύλην αρμοδίων Υπηρεσιών να επιβεβαιώσουν ή όχι πέραν κάθε εύλογης αμφιβολίας την πλαστότητα εγγράφων που υποβλήθηκαν”.

“Στην απόφασή μας αυτή”, προσθέτει ο κ. Χάσικος, “καταλήξαμε επίσης επειδή η κουλτούρα της απραξίας και ευθυνοφοβίας έχει καταστεί ξένη προς το προσωπικό του Υπουργείου Εσωτερικών. Η αναφερόμενη επιστολή μας είναι καταχωρημένη στο αρχείο του Υπουργείου Εσωτερικών, μαζί με σωρεία άλλων πληροφοριών, που η Υπηρεσία σας θα μπορούσε να εξασφαλίσει αν έπραττε το αυτονόητο, διαβουλευόμενη μαζί μας. Η αόριστη και αυθαίρετη κατάληξη σε συμπεράσματα περί πιθανής ύπαρξης ποινικών αδικημάτων στην οποία βεβιασμένα καταλήγετε, δεν μου αφήνει άλλη επιλογή παρά να προστατεύσω το έργο και το προσωπικό του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο με επάρκεια άσκησε τα καθήκοντά του. Τονίζω εμφατικά ότι όλες οι ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών διέπονται από την Αρχή της Νομιμότητας”.

Ακολούθως ο κ. Χάσικος αναφέρει: “Επέλεξα να επικοινωνήσω μαζί σας άμεσα και δια επιστολής, προκειμένου να διασφαλίσω ότι έχετε επαρκή ενημέρωση και επιπλέον να αποφύγουμε τυχόν διαρροές στον Τύπο που θα εκθέτουν την Κυπριακή Δημοκρατία, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο με τα όσα επισυμβαίνουν στη γύρω περιοχή. Η παρούσα επιστολή κοινοποιείται στο Γενικό Εισαγγελέα, όσο και στους ίδιους αποδέχτες της δικής σας επιστολής. Θα ήταν ευχής έργο εάν αποτελούσε αφορμή για την Υπηρεσία σας να προχωρήσει σε δέουσα και διεξοδική μελέτη όλων των παραμέτρων του πολυσύνθετου ζητήματος, για το οποίο η Υπηρεσία σας δεν έχει επαρκή ενημέρωση”.

Τέλος, αναφέρει ότι θα επιθυμούσε η παρούσα επιστολή να αποτελέσει αφορμή για το Γενικό Εισαγγελέα να αποφανθεί εάν και κατά πόσο το περιεχόμενο της επιστολής του εντάσσεται στους όρους εντολής του Γενικού Ελεγκτή, όπως αυτοί απορρέουν από το Σύνταγμα και τους νόμους, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι “ρητά προνοείται στο Σύνταγμα, ότι η εκτελεστική εξουσία ασκείται αποκλειστικά από την εκάστοτε εκλελεγμένη Κυβέρνηση, η οποία φέρει την ευθύνη της υλοποίησης πολιτικών αποφάσεων, που λαμβάνει κατά την ενάσκηση των εξουσιών της”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ολγκίν: Eνημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της στην Κύπρο

Ολγκίν: Eνημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της στην Κύπρο

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα, Φαρχάν Χακ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top