ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος μεταξύ Ελένης και Τάκη για.. τα μάτια του Ακιντζί!

Πόλεμος μεταξύ Ελένης και Τάκη για.. τα μάτια του Ακιντζί!

Στα χαρακώματα οι δυο Κύπριοι ευρωβουλευτές για το αν ο Ακιντζί μπορεί να πράξει κάτι χωρίς την εντολή της Τουρκίας.

Ανακοίνωση, εξέδωσε χθες Τετάρτη 7/10 ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου ο οποίος ανάμεσα σε άλλα καλεί τον φίλο του, όπως αποκαλεί τον Μουσταφά Ακιντζί, να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές αρχές. Η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ ενοχλήθηκε από τις αναφορές του κ. Χατζηγεωργίου προς το πρόσωπο της και εξέδωσε σήμερα Πέμπτη 8/10 απαντητική ανακοίνωση.  

Η ανακοίνωση του Τάκη Χατζηγεωργίου:

«Στην Τουρκία η δημοκρατία έχει πάει ένα μικρό περίπατο. Δέχεται ξένους πρόσφυγες (με αδρά αμοιβή) και το αναγνωρίζουμε, αλλά την ίδια ώρα συγκρούεται κάθετα και ανελέητα με του Κούρδους. Ο πρόεδρος Ερτογάν έσπρωξε τα πράγματα στη σύγκρουση προκειμένου η ανασφάλεια να μαντρώσει τους ψηφοφόρους πίσω στο κόμμα του.

Επειδή όμως από τον παρόντα εκπρόσωπο του Ευρωπαικού Συμβουλίου έγινε δίκαιη αναφορά σε θετικές προοπτικές πιθανής επίλυσης του κυπριακού πρέπει να πω τα εξής:

Το κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που εμποδίζει του Τουρκικούς ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς. Υπάρχουν πράγματι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, θετικές πιθανότητες επίλυσης. Όμως σε μια λύση δεν νοείται οι Κύπριοι, όλοι οι Κύπριοι, να μην έχουν το δικαίωμα να κατοικούν όπου θέλουν, σε οποιοδήποτε σημείο της Κύπρου. Και δεν νοείται λύση χωρίς να μπορεί ο κάθε Κύπριος να αγοράζει ότι θέλει και όποτε θέλει σε οποιοδήποτε σημείο της Κύπρου. Οτιδήποτε αντίθετο συγκρούεται με βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση.

Δεν γίνεται οι Κύπριοι να ζήσουν σε μια λύση όπου θα τους επιτρέπεται να κατοικούν όπου θέλουν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, πλην της ίδιας τους της χώρας. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς τον φίλο μου εκπρόσωπο και ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, τον Μουσταφά Ακιντζί.

Στην συνέχεια της συζήτησης η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, ρώτησε αν πιστεύω ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, όση καλή θέληση και να έχει, μπορεί να κάνει το παραμικρό χωρίς έχει την έγκριση του Ερτογάν.

Της απάντησα ότι σαν αριστερός πιστεύω στις δυνατότητες των λαών, στις δυνατότητες των κοινοτήτων, στις δυνατότητες των ανθρώπων που εκπροσωπούν μια ομάδα να αντισταθούν και στην Τουρκία και σε οποιαδήποτε δύναμη κατοχής. Αλλοίμονο αν υποβαθμίζουμε την δυνατότητα ενός πολίτη, ενός και μόνο πολίτη, να αντισταθεί στην όποια μεγάλη υπερδύναμη.

Η παρέμβαση μου έγινε στην σημερινή συζήτηση για την Τουρκία στην Ολομέλεια του Στρασβούργου.»

Και η απάντηση Ε. Θεοχάρους στον Τ. Χατζηγεωργίου

«Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ευρωβουλευτής της Αριστεράς κύριος Τάκης Χατζηγεωργίου, αφού περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στην Τουρκία, όσον αφορά την δημοκρατία και την συμπεριφορά της χώρας προς τους πολίτες της και προς τα γειτονικά κράτη, αφού περιέγραψε την Τουρκία ως ένα κατ'εξοχήν αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην Μέση Ανατολή, ζήτησε από τον "φίλο του κύριο Ακιντζί να συγκατανεύσει σε λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των όλων των Κυπρίων ".

Γνωρίζει ξεκάθαρα ο κ. Χατζηγεωργίου ότι η τουρκική πλευρά δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην συνέχεια, αναφέρεται σε απάντηση που έδωσε σε μένα, όταν τον ρώτησα αν πιστεύει πως ο Ακιντζί μπορεί να πράξει "οτιδήποτε χωρίς την βούληση του Ερτογάν". Η απάντηση του κυρίου Χατζηγεωργίου που θεωρήθηκε "καταπέλτης" από τις φιλικές προς αυτόν εφημερίδες είναι η κάτωθι: «Της απάντησα ότι ως αριστερός πιστεύω στις δυνατότητες των λαών, στις δυνατότητες των κοινοτήτων, στις δυνατότητες των ανθρώπων που εκπροσωπούν μια ομάδα να αντισταθούν και στην Τουρκία και σε οποιαδήποτε δύναμη κατοχής»

Δεν είχα την δυνατότητα να του ανταπαντήσω στην Ολομέλεια, αλλά η δική μου θέση είναι ότι: 1. Ο κύριος Ακιντζί δεν είναι τόσο αριστερός όσο ο κύριος Χατζηγεωργίου, για να τον συνέχει και να τον εμπνέει η δύναμη της αριστεράς και της προόδου και να ακολουθεί τους αριστερούς στις ανατρεπτικές επαναστάσεις τους.

2. Αν ο κύριος Χατζηγεωργίου πιστεύει τόσο πολύ στην δύναμη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας να αντισταθεί στον Ερτογάν και να επιβάλει το δίκαιο της, γιαί διαχρονικά συντάσσεται με δυνάμεις στην Ελληνοκυπριακή πλευρά που επιδιώκουν συνεχώς οδυνηρούς συμβιβασμούς και δεν σκέφτονται καν να προβάλουν στοιχειώδη αντίσταση;

3. Γνωρίζει ο κύριος Χατζηγεωργίου ότι ο φίλος του ο κύριος Ακιντζί εσχάτως προβάλλει θέσεις πλέον σκληρές και ακραίες, ίδιες με εκείνες των προκατόχων του και της Άγκυρας; (πρωτογενές δίκαιο-εκ του μηδενός δημιουργία κράτους, έποικοι, πλειοψηφία εδάφους -πληθυσμού και λοιπές θέσεις Ντενκτάς και Άγκυρας). Τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια θετική πολιτική εκτίμηση που έχει για τον κ. Ακιντζί την είχε διατυπώσει και για τον κ. Ερτογάν, του οποίου έπλεκε το εγκώμιο. Του Προέδρου δηλαδή της Τουρκίας που καταγγέλλει σήμερα».

Επιμέλεια: Τάσος Χριστοδούλου

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top