ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργή Ερντογάν για τον τρόπο που ενεργεί η Ρωσία – Στη μέση ο Πυρηνικός σταθμός Άκουγιου

Οργή Ερντογάν για τον τρόπο που ενεργεί η Ρωσία – Στη μέση ο Πυρηνικός σταθμός Άκουγιου

Αμείωτη συνεχίζεται η «ένταση» στις Ρωσοτουρικές σχέσεις με αφορμή την –από αέρος- επίθεση της Μόσχας στη Συρία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «ρίχνει» πλέον στη δημόσια αντιπαράθεση το επιχείρημα των στενών οικονομικών σχέσεων που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες, τονίζοντας τα συμφέροντα που διακυβεύονται για τη Ρωσία.

«Η Ρωσία έχει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και δεν πρέπει να τα χάσει εξαιτίας της Συρίας», προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, εξηγώντας: «Εάν οι Ρώσοι δεν κατασκευάσουν το (πυρηνικό εργοστάσιο) “Μερσίν Άκουγιου”, θα έρθουν άλλοι να το κάνουν», είπε ο ίδιος απαντώντας σε δημοσιογράφο που τον ρωτούσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ιαπωνία εάν το σχέδιο κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας από τη Ρωσία στο νότιο τμήμα της χώρας θα επηρεασθεί από την ένταση που έχει δημιουργήσει στις σχέσεις των δύο χωρών η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

«Οι Ρώσοι έχουν ήδη επενδύσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια στο έργο. Κατά συνέπεια, οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί», τόνισε σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet.

Ο πυρηνικός σταθμός του «Άκουγιου κατασκευάζεται από τη Ρωσία, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2020, ενώ πρόκειται για μια επένδυση ύψους 19 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία εισάγει από τη Ρωσία το 50% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί.

«Είμαστε ο πρώτος καταναλωτής του ρωσικού φυσικού αερίου. Η απώλεια της Τουρκίας θα ήταν μεγάλη απώλεια για τη Ρωσία», δήλωσε ο Ερντογάν προειδοποιώντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αναγκασθεί να στραφεί προς άλλους προμηθευτές.

«Είμαστε οργισμένοι από το γεγονός ότι η Ρωσία ενεργεί κατά τρόπο που μπορεί να προκαλέσει πλήγμα» στα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία, είπε χαρακτηριστικά.

  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top