ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επ. Υγείας: Ανάγκη για δημιουργία Μον. Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στη Λεμεσό

Επ. Υγείας: Ανάγκη για δημιουργία Μον. Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στη Λεμεσό

Την ανάγκη δημιουργίας Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, συζήτησε σήμερα η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Με αφορμή τα προβλήματα που προέκυψαν τον προηγούμενο μήνα στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας του Μακάρειου Νοσοκομείου, καθώς επίσης τον πρόσφατο θάνατο νεογνού από ακινετοβακτήριο, το θέμα παραπέμφθηκε προς συζήτηση, έπειτα από πρόταση των βουλευτών Ευθύμιου Δίπλαρου, Γιάννου Λαμάρη, Αδάμου Αδάμου, Κώστα Κώστα, Ανδρέα Καυκαλιά και Χρίστου Μέση.

Σε δηλώσεις του, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας δεύτερης Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, σημειώνοντας πως κατά τη συζήτηση παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που δικαιολογούν την ανάγκη αυτή.

Ανέφερε πως παρέθεσε στοιχεία για τη μέχρι τώρα διαδικασία μεταφοράς των νεογνών, επικαλούμενος στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη μεταφορά είναι επίπονη και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των νεογνών, όπως είπε.

“Δυστυχώς μέσα στα ασθενοφόρα δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός. Τα οξυγόνα είναι μέσα σε μποτίλιες τα οποία ανάλογα με την οδήγηση που κάνει ο οδηγός πηγαινοέρχονται με κίνδυνο να κτυπηθεί είτε το νεογνό που μεταφέρεται είτε το παραϊατρικό προσωπικό, το οποίο συνοδεύει τα νεογνά από τη Λεμεσό προς το Μακάρειο Νοσοκομείο. Μεταφέρονται διασωληνωμένα και ο αερισμός τους γίνεται με τη χρήση ασκού. Η διαδικασία μεταφοράς είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και επιβαρυντική για την υγεία του νεογνού”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Δίπλαρο, έχουν γίνει αρκετές μελέτες και κοστολογήσεις στο παρελθόν, προκειμένου να επανδρωθεί και να εξοπλιστεί κατάλληλα Μονάδα Νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου σήμερα λειτουργεί μόνο ένα μικρό τμήμα φροντίδας νεογνών (10 κλίνες), το οποίος ωστόσο δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στην Επιτροπή Υγείας ο κ. Δίπλαρος, “το 2014 είχαμε 522 εισαγωγές στη μονάδα στη Λεμεσό, σε σύγκριση με 431το 2012. Οι μεταφορές προς το Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας ανήλθαν το 2014 στις 51 και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το 1/3 των νοσηλευόμενων νεογνών στη Μονάδα Εντατικής Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου είναι παιδιά από τη Λεμεσό και την Πάφο”.

“Μέσα από την εγγραφή του θέματος επιδιώκουμε όλοι την αναβάθμιση του υπάρχοντος Τμήματος Νεογνών σε μονάδα Εντατικής Νεογνών με μοναδικό κίνητρο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα νεογνά”, είπε ο κ. Δίπλαρος. 

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου, δήλωσε πως η Μονάδα Νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια και έκτοτε δεν έχει γίνει καμιά απολύτως αναβάθμιση και καμιά απολύτως στήριξη υποδομής.

“Θεωρώ πολύ σημαντικό”, είπε, “να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας μέσα στα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν τεθεί και εμείς ως βουλευτές Λεμεσού θα είμαστε θεματοφύλακες και θα παρακολουθούμε την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων”.

Η κ. Κυριακίδου είπε ακόμα πως “η δημιουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού θεωρώ ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ”, για να προσθέσει πως “η υφιστάμενη κατάσταση χαρακτηρίζεται ως τριτοκοσμική”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top