Έρχεται νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Η «άρνηση» των τραπεζών και το 1 δις σε κέρδη

Έρχεται νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Η «άρνηση» των τραπεζών και το 1 δις σε κέρδη

Συνέρχεται σήμερα Πέμπτη (12/9) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια την Πέμπτη κατά 25 μονάδες βάσης.

Ταυτόχρονα αναμένεται να προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση στα άλλα δύο επιτόκια της (κύριας αναχρηματοδότησης και οριακής αναχρηματοδότησης) σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν σήμερα μεταξύ τους.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο οικονομολόγος Μιχάλης Γιαλέλης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη μείωση των επιτοκίων θα μας επηρεάσει θετικά, πάντα είναι θετικά που οι μειώσεις επηρεάζουν την οικονομία.

«Είναι θετικά νέα διότι κανονικά οι τράπεζες πρέπει να ρίχνουν τα επιτόκια. Ο πληθωρισμός πήγε κάτω στο 2% επομένως είναι εκεί που είναι ο στόχος. Ωστόσο πρέπει να προσέξουμε να μην αφήσουμε πολύ πάνω τα επιτόκια διότι θα δημιουργήσουν ύφεση. Πρέπει να γίνει να σταδιακή πτώση αλλά οι τράπεζες δεν ακολουθούν αφού δεν φαίνεται να τα μειώνουν και γι’ αυτό πρέπει να βάλει πίεση η ΕΚΤ», εξήγησε.

Όπως σημείωσε ο κ. Γιαλέλης, πέρσι συνολικά οι τράπεζες είχαν συνολικά 1 δισεκατομμύριο κέρδη.

«Κάτι ανάλογο θα έχουν και φέτος που σημαίνει έφυγαν 2 δισεκατομμύρια από την αγορά, που είναι μεγάλο ποσό για την Κύπρο», πρόσθεσε.

Καταληκτικά, ο κ. Γιαλέλης ανέφερε ότι δεν θα δούμε αλλά αυξήσεις σε επιτόκια, αφού οι αυξήσεις είναι ανάλογα με τον πληθωρισμό, ο οποίος δεν υπάρχει.

Τι ισχύει σήμερα και τι θα σημαίνει η μείωση επιτοκίων

Σημειώνεται ότι σήμερα το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων (το οποίο πλέον χαρακτηρίζεται ως βασικό επιτόκιο και είναι αυτό το οποίο σε μεγάλο βαθμό καθορίζει και τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς) βρίσκεται στο 3,75%, ενώ το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης (με το οποίο δανείζονται οι τράπεζες από την ΕΚΤ) στο 4,25% και εκείνο της οριακής αναχρηματοδότησης στο 4,5%.

Δηλαδή, τα δύο πρώτα επιτόκια διαφέρουν μεταξύ τους κατά 0,5%, ενώ πρόθεση της ΕΚΤ είναι η διαφορά αυτή να περιοριστεί σταθερά στο 0,15%.
Επομένως, εφόσον επαληθευτούν οι προσδοκίες της αγοράς και η ΕΚΤ προχωρήσει σήμερα στην μείωση των επιτοκίων της, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, το επιτόκιο καταθέσεων (βασικό επιτόκιο) θα διαμορφωθεί στο 3,5%, το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης στο 3,65% (δηλαδή η μείωση θα είναι μεγαλύτερη - της τάξεως του 0,6%) ενώ το επιτόκιο οριακής αναχρηματοδότησης θα διαμορφωθεί στο 3,9%.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE: Εσπευσμένη επιστροφή του Τραμπ στις ΗΠΑ: Εκκενώστε άμεσα την Τεχεράνη, προειδοποίησε τους Ιρανούς - Εκρήξεις στην ιρανική πρωτεύουσα

LIVE: Εσπευσμένη επιστροφή του Τραμπ στις ΗΠΑ: Εκκενώστε άμεσα την Τεχεράνη, προειδοποίησε τους Ιρανούς - Εκρήξεις στην ιρανική πρωτεύουσα

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, με τις δύο πλευρές να διαμηνύουν ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρις εσχάτων. Αργά το βράδυ της Δευτέρας (16/6), η Τεχεράνη εξαπέλυσε νέο πυραυλικό κύμα εστιάζοντας στο Τελ Αβίβ και τη Χάιφα και ενώ ο αριθμός των νεκρών μεγαλώνει και για τις δύο πλευρές. Το ThemaOnline σας μεταφέρει ζωντανά όλες τις εξελίξεις.

BEST OF TOTHEMAONLINE