ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβέρνηση: Στην δική μας διακυβέρνηση είχαμε τον περισσότερο τουρισμό!

Κυβέρνηση: Στην δική μας διακυβέρνηση είχαμε τον περισσότερο τουρισμό!

Η Κυβέρνηση θα αναβαθμίσει με σχεδιασμούς το τουριστικό προϊόν

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε μετά από συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού, ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη με σχεδιασμούς να περιορίσει τη γραφειοκρατία που λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και με σχεδιασμούς και αποφάσεις σε επίπεδο Υπουργικού να προβάλει κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο το τουριστικό προϊόν της Κύπρου.

Ο ΔΗΣΥ δηλώνει ικανοποίηση για τις προσθέσεις της Κυβέρνησης, ενώ σειρά ερωτηματικών για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε ζητήματα αρμοδιοτήτων του ΚΟΤ εγείρει το ΑΚΕΛ.

«Ως Κυβέρνηση θα μπορούσαμε να επαναπαυτούμε στο γεγονός ότι έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα τουρισμού, όσον αφορά τις αφίξεις και τα έσοδα τα τελευταία 15 χρόνια. Προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στο διεθνές πεδίο ή με το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως. Αναγνωρίζουμε ότι ο τουρισμός υποφέρει από παθογένειες και ότι θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερη συνεισφορά στην οικονομία της Κύπρου”, είπε ο κ. Πετρίδης.

Πρόσθεσε ότι αναγνωρίζουμε ακόμα ότι άλλες χώρες τα τελευταία χρόνια έκαναν άλματα όσον αφορά τις αφίξεις και τα έσοδα, ενώ οι δικές μας παραμένουν καθηλωμένες.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν επειδή ουδέποτε υπήρχε μια εθνική στρατηγική για τον τουρισμό, οριζόντια, που να συνδέει δράσεις πολλών Υπουργείων και η οποία να εφαρμόζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο με συγκεκριμένα σχέδια δράσης, με χωροταξικό σχεδιασμό, υποδομές, ένα διαφορετικό branding, ανάπτυξη διαφορετικών τομέων τουρισμού και πολλά άλλα.

Ανέφερε περαιτέρω ότι ο τουρισμός υποφέρει από προβλήματα γραφειοκρατίας, του νομικού και κανονιστικού πλαισίου, τα οποία η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξετάσει.

Πρόσθεσε ότι ο τουρισμός χρειάζεται μια πιο δυνατή διακυβέρνηση και ανακοίνωσε ότι διεξάγονται μελέτες υπάρχουν κάποια χρονοδιαγράμματα και τον κατάλληλο χρόνο θα ενημερωθεί η Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πετρίδης είπε ότι κανένας δεν αμφιβάλει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα γραφειοκρατίας, ανέφερε ότι τα μισά ξενοδοχεία είναι χωρίς άδεια, απαιτούνται διπλές ή τριπλές αδειοδοτήσεις ή ίδια άδεια από διαφορετικούς φορείς. Πρόσθεσε ότι υπάρχει τόσο μεγάλο διοικητικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα,.

Παρατηρώντας ότι το πρόβλημα της γραφειοκρατίας δεν λύνεται, πατώντας ένα μαγικό κόκκινο κουμπί, είπε ότι πρέπει να εξεταστούν όλες οι διαδικασίες, οι αρμοδιότητες, οι άδειες, οι έλεγχοι.

Ο Υφυπουργός σημείωσε πως οι προσπάθειες που γίνονται ουδεμία σχέση με οποιαδήποτε προσπάθεια εναντίον του ΚΟΤ, προσθέτοντας ότι τον ΚΟΤ θέλουμε να τον ενδυναμώσουμε, ώστε να προωθεί αποτελεσματικότερα το τουριστικό προϊόν.

Και ο ίδιος ο ΚΟΤ, όλες τις μελέτες στρατηγικής τις κάνει με εξωτερικούς μελετητές. Όλα τα τμήματα της Κυβέρνησης, όχι τώρα, αλλά πάντα, δουλεύουν με εξωτερικούς μελετητές.

Αναφορικά με το πιλοτικό πρόγραμμα προβολής της Κύπρου από τρεις αεροπορικές εταιρείες με συνολικό προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ που αποφάσισε η Υπουργική Επιτροπή αποτελούμενη από τους Υπουργούς Οικονομικών, Εμπορίου και Μεταφορών και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, ο κ Πετρίδης είπε ότι στο πρόγραμμα συνεισφέρει 25% το κράτος και κατά 50% ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες και κατά 25% η Hermes.

Εξήγησε ότι δεν έγιναν προσφορές, επειδή είναι πιλοτικό το πρόγραμμα με καθορισμένα κριτήρια.

Είπε πως είναι μια μέθοδος προώθησης του τουριστικού προϊόντος που εφαρμόζεται σε πάρα πολλές χώρες με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και από τον ιδιωτικό τομέα με συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής.

Καταλήγοντας σημείωσε πως αν θέλουμε πραγματικά να προωθήσουμε το τουριστικό προϊόν μας θα πρέπει και να αντιγράψουμε και να εφαρμόσουμε μεθόδους, οι οποίες εφαρμόζονται σε άλλες χώρες ειδικά όσον αφορά το μάρκετινγκ, διότι περί μάρκετινγκ πρόκειται, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Ζαχαρίας Ζαχαρίου, σε δηλώσεις του, είπε ότι η Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη από τα στοιχεία που λαμβάνουν τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τον τουρισμό.

«Δεν αναπαυόμαστε και δεν λέμε ότι μας ικανοποιούν τα 2,5 εκατομμύρια τουρίστες στην Κύπρο”, συνέχισε προσθέτοντας ότι δεν μπορεί την ώρα που έχουν αυξηθεί κατά 60% οι δαπάνες στον τουρισμό σε όλο τον πλανήτη, εμείς να μένουμε σταθεροί.

Εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να χαράξει μια συγκεκριμένη στρατηγική με εμπλοκή όλων των Υπουργείων, του ΚΟΤ, των αρμόδιων φορέων, του ιδιωτικού τομέα, είπε ότι η πατρίδα μας έχει τη δυνατότητα να αντλεί πολύ περισσότερα έσοδα από τον τουρισμό από ό,τι αντλεί σήμερα».

Ανέφερε, επίσης, ότι χρειάζεται πολλά πράγματα να αλλάξουν, όπως νομοθεσίες, νοοτροπίες και την ανάλυση του τουριστικού προϊόντος.

«Για να μπορέσεις να πετύχεις πρέπει να έχεις όραμα μπροστά σου και στόχους”, είπε .

Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε ακόμα ότι η Κύπρος άνευ προγραμματισμού, η οποία λειτουργεί από μόνη της χωρίς να καθοδηγείται, μας έφερε στην οικονομική κρίση.

Καταλήγοντας είπε ότι είναι ο καιρός του μακροχρόνιου σχεδιασμού για κάθε τι, συμπληρώνοντας ότι οι σχεδιασμοί που παρουσιάστηκαν στη Βουλή είναι πολύ θετικό βήμα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι προκύπτουν ερωτήματα και προβληματισμός όσον αφορά τη μελέτη για τη νέα εθνική στρατηγική για τον τουρισμό.

«Ποιοι σήμερα ετοιμάζουν την εθνική στρατηγική για τον τουρισμό και γιατί δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία που διέπει τον ΚΟΤ και η οποία αναφέρει ότι για την εκπόνηση και υποβολή προτάσεων τουριστικής ανάπτυξης, όπως και για την εκπόνηση και υποβολή προτάσεων για νομοθετικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, αρμόδιος είναι ο ΚΟΤ; διερωτήθηκε.

Το γεγονός ότι μία ιδιωτική εταιρεία, η Hermes, η οποία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο μας που αποτελεί σημαντικό κομμάτι του τουρισμού θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη την διαδικασία της εθνικής στρατηγικής τουρισμού, δεν αποτελεί σοβαρή στρέβλωση και δημιουργεί εύλογα και σοβαρά ερωτηματικά; διερωτήθηκε περαιτέρω.

Ο κ. Κώστα ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα συναινέσει σε προσπάθειες που αποσκοπούν στην αφαίρεση της διαχείρισης των λεφτών των φορολογούμενων από το δημόσιο και την ανάθεση της διαχείρισης σε ιδιώτες.

Είπε, επίσης, πως το ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε στον κ. Πετρίδη ότι θα σταθεί απέναντι στις όποιες μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στο να απονευρώσουν ή ακόμα και να κλείσουν τον Οργανισμό για να εξυπηρετηθούν τα όποια συμφέροντα.
Αναφορικά με το πιλοτικό πρόγραμμα προβολής της Κύπρου από τρεις αεροπορικές εταιρείες με συνολικό προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ που αποφάσισε η Υπουργική Επιτροπή από τους Υπουργούς Οικονομικών, Εμπορίου και Μεταφορών και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, ο κ. Κώστα είπε ότι ως ΑΚΕΛ κατέθεσαν διάφορα ερωτήματα, τα οποία εκφράζουν τον προβληματισμό και την έντονη διαφωνία τους στην απόφαση αυτή.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ήγειρε στη συνέχεια σειρά ερωτημάτων προς απάντηση, όπως κατά πόσο ο ΚΟΤ είχε εμπλοκή στη λήψη της απόφασης αυτής; Πού θα βρει ο ΚΟΤ το ποσό των €500.000 για να συνεισφέρει για το πρόγραμμα; Και αν μπορεί να χαράσσει στρατηγική μία ιδιωτική εταιρεία με Υπουργούς και όχι ο ΚΟΤ, λέγοντας ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν ικανοποίησαν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top