ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστασιάδης σε Ερντογάν: Δώσε μας την Αμμόχωστο και θα μπεις στην Ε.Ε

Αναστασιάδης σε Ερντογάν: Δώσε μας την Αμμόχωστο και θα μπεις στην Ε.Ε

Παιγνίδια τακτικής, στρατηγικής αλλά και εντυπώσεων παίζονται στο Κυπριακό και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλείται να βγει νικητής.

Του Τάσου Χριστοδούλου

Ασταθές φαίνεται να είναι το ευρύτερο παιγνίδι που παίζεται γύρω από το Κυπριακό αφού υπεισέρχονται μέσα αστάθμητοι γεωπολιτικοί παράγοντες. Η επίσκεψη της Καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ στη Τουρκία την περασμένη Κυριακή 18/10, κατέδειξε την προθυμία της, να βοηθήσει τη Τουρκία να υλοποιήσει την ευρωπαϊκή της ένταξη, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει σήμερα στη περιοχή σε ότι αφορά κυρίως το προσφυγικό.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ζήτησε από τη Γερμανίδα Καγκελάριου το ξεπάγωμα κεφαλαίων πέντε κεφαλαίων που αποτελούν τροχοπέδη στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τη Τουρκίας. Πρόκειται για το κεφάλαιο 17 το οποίο αφορά θέματα οικονομίας και νομισματικής πολιτικής στο οποίο η Κύπρος δεν είναι αρνητική αλλά έχει μπλοκαριστεί από την Γαλλία, το κεφάλαιο 15 που αφορά την ενέργεια, το 23 που αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, το 24 για τη δικαιοσύνη και το 31 που μιλά για την εξωτερική πολιτική.

Ο Νταβούτογλου επιδίωξε στη συνάντηση με την Μέρκελ να της θέσει ξεπάγωμα για όλα αυτά τα κεφάλαια και η ίδια εμφανίστηκε θετική. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αρνητική στο 23 και 24 καθώς θεωρεί ότι δεν υπάρχει πρόοδος από την Τουρκία.

Έτσι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπροστά στο διπλωματικό αυτό παιγνίδι έστειλε μήνυμα στη Τουρκία και τον Ερντογάν διαμηνύοντας δια μέσω του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους ώστε η Κ.Δ να συναινέσει στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Θετικά νέα για την ανεργία στην Κύπρο: Η μείωση του ποσοστού και οι τομείς - Πίνακες

Επεισοδιακή καταδίωξη: Χειροπέδες σε 26χρονο καταζητούμενο και 32χρονο παράνομο μετανάστη - Βρήκαν και ναρκωτικά στο όχημα

Ζημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα



Ζημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα

Ζημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα

Εντατικές έρευνες διεξάγει η Αστυνομία για εντοπισμό των κουκουλοφόρων που βανδάλισαν το βράδυ της Πέμπτης τα κλειστά γήπεδα του Απόλλωνα και της ΑΕΛ, στην οδό Γιώργου Θυρώτου, στη Λεμεσό, καθώς και σταθμευμένα οχήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top