ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό και άνοιγμα κεφαλαίων στις επαφές Τούρκου Υπουργού ΕΕ στις Βρυξέλλες

Κυπριακό και άνοιγμα κεφαλαίων στις επαφές Τούρκου Υπουργού ΕΕ στις Βρυξέλλες

Θετικά οδεύουν οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, δήλωσε η Υπουργός της Τουρκίας για θέματα ΕΕ, Μπερίλ Ντεντέογλου, προσθέτοντας ότι η ερχόμενη χρονιά θα είναι πολύ δραστήρια για την Τουρκία και την Κύπρο όσον αφορά τις σχέσεις με την ΕΕ και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, η κ. Ντεντέογλου πραγματοποίησε χθες επαφές στις Βρυξέλλες και είχε συναντήσεις με τους Επιτρόπους Διεύρυνσης και Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων, Χαν και Γκεοργκίεβα αντίστοιχα. Σε δηλώσεις της αμέσως μετά, είπε ότι οι σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ επανήλθαν στην ατζέντα λόγω της προσφυγικής κρίσης στη Συρία και εξέφρασε τη λύπη της γι` αυτό, γιατί – όπως είπε – η διαπραγματευτική διαδικασία της Τουρκίας ήταν ανεξάρτητη από άλλα θέματα. Συζήτησε, πρόσθεσε, ποια ενταξιακά κεφάλαια μπορούν να ανοίξουν και με ποιο πρόγραμμα

Όσον αφορά τη συνέχιση του βέτο από την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκάλα Υπουργός ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συνεχίζονται. Συζητούμε, είπε, με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, ποια θα μπορούσαν να είναι τα κεφάλαια που θα ενεργοποιηθούν, ενημερώνονται για το θέμα αυτό από διαφορετικούς Επιτρόπους και την Κομισιόν και ενημερώνει η ίδια για το βαθμό ετοιμότητας της Τουρκίας. “Υπάρχουν σήμερα κεφάλαια που μπορούν να ανοίξουν. Αρκεί να επιδειχθεί η απαραίτητη πολιτική βούληση”.

Στην Κύπρο, συνέχισε, οι συνομιλίες πάνε πολύ θετικά. “Γι` αυτό θεωρώ ότι σε αυτό το θέμα η ερχόμενη χρονιά θα είναι πολύ δραστήρια”. Η έκθεση προόδου της Τουρκίας δεν συζητήθηκε, είπε, σε καμιά από τις επαφές της ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε περίπτωση άρσης του βέτο από κάποιες χώρες για το άνοιγμα κάποιων κεφαλαίων δεν θα υπάρξει αντίρρηση από την Κομισιόν. Ως προς δηλώσεις από τη Γερμανία για τα κεφάλαια 23 και 24 η κ. Ντεντέογλου είπε ότι η εξέφρασε πρόθεσης (για άνοιγμα αυτών των κεφαλαίων από την Γερμανία) είναι πολύ θετικό καθώς το Βερολίνο είχε διαφορετική άποψη τα τελευταία χρόνια για την υποψηφιότητα της Τουρκίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top