ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Φρανσουά Ολάντ στην ελληνική Βουλή- Στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό

Ομιλία Φρανσουά Ολάντ στην ελληνική Βουλή- Στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό

Επανέλαβε και σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι στηρίζει πλήρως την διαδικασία του διαλόγου, των διαπραγματεύσεων και όλες τις πρωτοβουλίες για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Χαρακτήρισε επίσης «πολύ καλές» τις προτάσεις του Προέδρου Ανστασιάδη και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμβάλουν ώστε το θέμα να υπάρξει λύση.
 
Χθές, κατά την συνάντησή του με τον Ελληνα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Ολάντ είχε χαρακτηρίσει το Κυπριακό «ευρωπαϊκό πρόβλημα», και είπε πως όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να στηρίξουν την Κύπρο στην προσπάθειά της να λυθεί το πρόβλημα.
 
Ο κ. Παυλόπουλος είχε προσθέσει επισημάνει στον Γάλλο ομόλογό του ότι θεωρεί πως όλοι οι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανεχθούμε άλλο την παράταση αυτής της εκκρεμότητας της κατοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας» και ότι πρέπει το συντομότερο δυνατόν να εξευρεθεί μια λύση που να εξασφαλίζει την ενιαία κυριαρχία και την αυτονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Μια λύση, πρόσθεσε, η οποία με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο  εξασφαλίζει την απρόσκοπτη παρουσία και την απρόσκοπτη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός ΕΕ και εντός Ευρωζώνης.
 
Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, ο Γάλλος Πρόεδρος πάλι επανέλαβε τη στήριξη του Παρισιού στο διάλογο μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Τουρκοκυπρίων.
 
Στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, που έχει φτάσει τα περίπου 320 δις ευρώ, θέμα που του έθεσε και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους προηγουμένως και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο κ. Ολάντ κατέστησε σαφές ότι  η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει πρώτα τις δεσμεύσεις της και ακολούθως να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος που, όπως είπε, είναι και δέσμευση των εταίρων.
 
Τις επόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε, «η Ελλάδα για άλλη μια φορά θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της, να γίνει σεβαστό αυτό που υπέγραψε» αλλά ταυτόχρονα τόνισε ότι δεν πρέπει από την άλλη μεριά, των δανειστών, «να αμφισβητηθούν θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών όπως το δικαίωμα για μια στέγη και αναφέρομαι στις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας». 

Ο κ. Ολάντ χαρακτήρισε το θέμα των «κόκκινων δανείων» απειλή για τις ελληνικές οικογένειες, και επισήμανε πως  «πρέπει να ξαναδούμε ποιο είναι το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει πλειστηριασμός».

Ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε πως οι μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα «είναι απαιτητικές», αλλά δεν παρέλειψε να πει πως και η Γαλλία πρέπει να κάνει ανάλογες.
 
Δεσμεύτηκε, έτσι, ότι στα πλαίσια της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης», όπως είπε, μεταξύ Γαλλίας – Ελλάδας, η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί στενά με την ελληνική για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. 

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο, αλλά τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν απ’ όλους. 

«Θέλω να καταστήσω σαφές», πρόσθεσε, «ότι η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από κανέναν που ασπάζεται τις αξίες της αλληλεγγύης στην Ευρώπη».
 
Τέλος, ο Ελληνας Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου η ελληνική κυβέρνηση θα έχει υλοποιήσει όλες δεσμεύσεις της στο ακέραιο και μέχρι το τέλος χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top