ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Πιο ουσιαστική, λεπτομερής και ειδικευμένη η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας

Κοτζιάς: Πιο ουσιαστική, λεπτομερής και ειδικευμένη η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας

O Ελληνας ΥΠΕΞ ανέφερε πως όταν πριν μερικούς μήνες έθεσε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες το ζήτημα των εγγυήσεων και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στη μεγαλόνησο, πολλοί τον κοίταξαν παράξενα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς είπε πως το γεγονός αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πρακτικό βήμα στη συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη.

Ερωτηθείς ποια εικόνα αποκομίζει από την ενημέρωση που έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη θέληση και τη δυνατότητα και την ικανότητα να παλέψει την προώθηση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού και έχει την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας σε αυτή την προσπάθεια.

Αναφερόμενος στο διεθνή παράγοντα, είπε ότι κάποιοι υποστηρίζουν αυτή τη διαδικασία, μερικοί άλλοι βιάζονται παραπάνω από ό,τι χρειάζεται και μερικοί απλώς παρακολουθούν.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση που έχει εκφράσει ο ίδιος ότι είναι θεμελιώδες ζήτημα η κατάργηση των εγγυήσεων, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι αυτό το επαναλαμβάνει πάντα.

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως ο διεθνής παράγοντας είναι σε θέσει να πείσει την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της, ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανέφερε πως όταν πριν μερικούς μήνες έθεσε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες το ζήτημα των εγγυήσεων και επανέφερε το Κυπριακό στο θεμέλιο του που είναι η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στη μεγαλόνησο, πολλοί τον κοίταξαν παράξενα. “Σήμερα, θεωρείται ως ένα ζήτημα που πράγματι πρέπει να συζητηθεί, πάρα πολλές διεθνείς δυνάμεις έχουν αποδεχθεί την άποψη που έχουμε και εμείς, και βέβαια πριν από όλα η Κυπριακή Δημοκρατία, και νομίζω αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την Τουρκία”, είπε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως πολλοί λένε ότι η Ελλάδα επαναλαμβάνει θέσεις αρχών στο Κυπριακό, αλλά είναι σε δυσμενή θέση η ίδια έχοντας να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα, ο κ. Κοτζιάς είπε πως έχει πολλές φορές επαναλάβει ότι η οικονομική αδυναμία της χώρας του δεν μειώνει καθόλου τη στρατηγική σημασία και τη δυνατότητα, ικανότητα να ασκεί εξωτερική πολιτική. “Προσπαθούμε να έχουμε ψηλά το επίπεδο της εξωτερικής μας πολιτικής και να επηρεάζουμε το αδύνατο σημείο μας που είναι τα οικονομικά και όχι το αντίστροφο που θα θέλανε ορισμένοι τρίτοι”, τόνισε.

Τέλος, σε ερώτηση αν από επαφές του με ξένους αξιωματούχους έχει κάποια ένδειξη για το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι έχει την αίσθηση πως η Τουρκία λαμβάνει υπόψη το διεθνές περιβάλλον, το οποίο έχει αλλάξει από τότε που διατύπωσε για πρώτη φορά τη θέση για τις εγγυήσεις.

Πηγή — ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top