ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΔΕΚ: Κατέθεσε τη δική της πρόταση για αλλαγή στο εκλογικό σύστημα

ΕΔΕΚ: Κατέθεσε τη δική της πρόταση για αλλαγή στο εκλογικό σύστημα

Πρόταση ώστε η πρώτη και δεύτερη κατανομή να ολοκληρώνονται ξεχωριστά σε κάθε εκλογική περιφέρεια και στη δεύτερη κατανομή να μην υπάρχει όριο εισδοχής, καταθέτει το Κ.Σ.ΕΔΕΚ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κινήματος, Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι η πρόταση θα τεθεί ενώπιον κομμάτων και πολιτών.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο Μαρίνος Σιζόπουλος επέκρινε την πρόταση του ΔΗΣΥ για αύξηση του ποσοστού εισδοχής στο Κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας πως η επιχειρούμενη αυτή αλλαγή σε συνάρτηση με την αλλαγή του τρόπου παραχώρησης της κρατικής χορηγίας προς τα κόμματα, «αποτελεί ενέργεια προς λανθασμένη κατεύθυνση, συνιστά δημοκρατική εκτροπή».

«Σε μια περίοδο όπου τα σοβαρά εθνικά και κοινωνικά προβλήματα επιβάλλουν τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων και πολιτών αλλά και σε μια περίοδο όπου η πολιτική απαξιώνεται λόγω σκοπιμοτήτων, διαπλοκής, διαφθοράς και λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων, η απάντηση πρέπει να είναι η περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, της συλλογικότητας και των δημοκρατικών θεσμών», είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Η ΕΔΕΚ, συνέχισε, ως το κόμμα που από την ίδρυση του αγωνίστηκε με συνέπεια για τη υιοθέτηση της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως εκλογικού συστήματος για την εκλογή των εκπροσώπων του λαού, όχι μόνο απορρίπτει τις συγκεκριμένες προτάσεις αλλά, με αυτή την ευκαιρία καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση για την υιοθέτηση ακόμα πιο αναλογικού και πιο δημοκρατικού εκλογικού συστήματος μακριά από κομματικές σκοπιμότητες και συμφέροντα.

Συγκεκριμένα, η ΕΔΕΚ προτείνει όπως η  πρώτη και δεύτερη κατανομή ολοκληρώνονται ξεχωριστά σε κάθε εκλογική περιφέρεια και στη δεύτερη κατανομή να μην υπάρχει όριο εισδοχής. Με την υιοθέτηση της πρότασης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κινήματος, θα επιτυγχάνεται η ισονομία και η δίκαιη αντιμετώπιση όλων των κομματικών συνδυασμών και των ανεξάρτητων υποψηφίων, οι οποίοι ακόμα και με το σημερινό σύστημα ουσιαστικά βρίσκονται σε δυσμενή θέση.

«Η απάντηση στα εκλογικά τεχνάσματα και στις παρασκηνιακές και μη ηθικές μεθοδεύσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου έξι μήνες πριν τις εκλογές πρέπει να είναι μεγαλύτερη διαφάνεια, περισσότερη δημοκρατία και ενίσχυση της απλής αναλογικής», είπε ο κ. Σιζόπουλος, προσθέτοντας ότι είναι γι αυτό το λόγο που η ΕΔΕΚ θα αναλάβει πρωτοβουλία να διαβουλευθεί με τα υπόλοιπα κόμματα καθώς επίσης και να ενημερώσει τους πολίτες για την πρότασης της.

Η εκλογική διαδικασία δεν είναι μόνο υπόθεση των κομμάτων αλλά κύρια είναι υπόθεση των πολιτών κατέληξε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Πηγή — ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top