ΥΓΕΙΑ

Φρένο επιχειρεί να βάλει η Βουλή σε προσφορά 30εκατομμυρίων για μονάδες αιμοκάθαρσης

Φρένο επιχειρεί να βάλει η Βουλή σε προσφορά 30εκατομμυρίων για μονάδες αιμοκάθαρσης

Φρένο επιχειρεί να βάλει η Βουλή σε προκήρυξη προσφορών ύψους 30 εκατομμυρίων για αναλώσιμα και ειδικό εξοπλισμό RO (reverse osmosis) στις μονάδες αιμοκάθαρσης των πόλεων.

Η προκήρυξη θα γινόταν την Παρασκευή και το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου έπειτα από πρόταση των Βουλευτών Ειρήνης Χαραλαμπίδου, `Αριστου Δαμιανού και Πάμπου Παπαγεωργίου.

`Οπως λέχθηκε στην Επιτροπή από τους νεφροπαθείς, υπάρχει πρόνοια στις προδιαγραφές για χρήση φίλτρων υποδεέστερης ποιότητας – ακόμη και από το σημερινό σύστημα- με αποτέλεσμα να χρειάζονται στην συνέχεια επιπλέον θεραπεία με πανάκριβα φάρμακα. Υποστηρίζουν μάλιστα, όπως αναφέρθηκε από την Βουλευτή Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ότι με 19 εκατομμύρια θα μπορούσε να αγοραστεί σύστημα με σύγχρονα φίλτρα.

Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου , ενδιαφέρον εκδήλωσαν δύο ξένες εταιρίες και με την αλλαγή των προδιαγραφών ενδιαφέρθηκε ακόμη μια ξένη εταιρία, η οποία προσφέρει τα υποδεέστερα φίλτρα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, να αναστείλει για 15 μέρες τις προσφορές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να προκηρυχθούν εντός της βδομάδας, ώστε να εξεταστούν οι ενστάσεις των νεφροπαθών.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, έχει αναφερθεί στους Βουλευτές ότι το νέο σύστημα αιμοκάθαρσης υπερτερεί ,με πρακτικά και οικονομικά οφέλη, συγκρινόμενο με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα.

Υπάρχει, όμως είπε, και η άποψη και η θέση της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών καθώς και της Νεφρολογικής Εταιρείας Κύπρου αναφορικά με την υποβάθμιση και αλλαγή των παραμέτρων, ιδιαίτερα όσων αφορά τα φίλτρα, ότι δηλαδή υποβαθμίζεται η παρεχόμενη υπηρεσία.

Ο κ. Γεωργίου μίλησε για τον πρωταρχικό στόχο όλων δηλαδή την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους νεφροπαθείς, σημειώνοντας ότι αν αποδειχθεί ότι είναι καλύτερο το προσφερόμενο σύστημα με τους όρους της προσφοράς “να προχωρήσουμε, εάν όχι να παραμείνουμε στο υφιστάμενο σύστημα με προσπάθεια αναβάθμισής του.”

Ανέφερε ότι στόχος είναι η αναστολή των προσφορών και η σύγκληση σύσκεψης υπό τον Υπουργό Υγείας, στην παρουσία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών ( και του Γενικού Ελεγκτή) ούτως ώστε να εξεταστούν οι όροι της προσφοράς.

Η κ. Χαραλαμπίδου στις δικές της δηλώσεις είπε ότι  διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις ότι τα φίλτρα που καταγράφηκαν στην προσφορά είναι κατώτερης ποιότητας “με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών”.

Σύμφωνα με την ίδια, διατυπώθηκαν καταγγελίες ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες για τις επιπλοκές, θα πρέπει να γίνεται χρήση πανάκριβων φαρμάκων. Η κ. Χαραλαμπίδου διερωτήθηκε και τι θα γίνει με το υφιστάμενο σύστημα το οποίο αναγκαστικά θα αχρηστευθεί αφού έχει μόνο 10-15 χρόνια ζωής.

Ανέφερε παράλληλα ότι φαίνεται, σύμφωνα και με τα όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή, πως “κατέβασαν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού, προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει συγκεκριμένη εταιρεία”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο 52χρονος οδηγός του τροχαίου στο Παραλίμνι

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο 52χρονος οδηγός του τροχαίου στο Παραλίμνι

Νέα τραγωδία σημειώθηκε στην άσφαλτο, με θύμα τον 52χρονο Nichola Charles Fox από τη Βρετανία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top