ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέμα στην Βουλή- Ενδεχόμενο δημιουργίας κρατικής επιχείρησης διαχείρισης κόκκινων δανείων

Θέμα στην Βουλή- Ενδεχόμενο δημιουργίας κρατικής επιχείρησης διαχείρισης κόκκινων δανείων

Το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κρατικής επιχείρησης διαχείρισης κόκκινων δανείων επανήλθε σήμερα στη Βουλή.

Την πρόταση στήριξαν το ΚΣ ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων το οποίο υπέβαλε και επίσημα πρόταση για εξέταση του θέματος στην Επιτροπή Οικονομικών.

Οι Οικολόγοι πρότειναν τη χρησιμοποίηση του αποθέματός από τη δανειακή σύμβαση ύψους €1 δισ που αφορούσε κάλυψη τυχόν πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών για τον τραπεζικό τομέα.

Με αυτό το €1 δισ θα μπορούσε η Κυβέρνηση να αγοράσει σε τιμή έκπτωσης μη εξυπηρετούμενα οικιστικά δάνεια μέχρι και 2,5 δισ ονομαστικής αξίας όπως έγινε στην Ιρλανδία με τη δημιουργία κρατικής εταιρείας περιουσιακών στοιχείων και αγοράς δανείων με έκπτωση μέχρι και 60%, αναφέρεται σε ανακοίνωση των οικολόγων. Με βάση την πρόταση, η εταιρεία αυτή θα μπορούσε να αγοράσει στεγαστικά δάνεια, δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων μέχρι €300.000.

Σε δηλώσεις του κ. Περδίκης είπε ακόμη ότι μια τέτοια εταιρεία θα μπορούσε να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τα ιδιωτικά επενδυτικά ταμεία.

Ο Διευθυντής του τμήματος εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου είπε ότι κατά τη συζήτηση του προγράμματος στήριξης της Κύπρου από την Τρόικα η ΚΤΚ είχε κάνει μελέτες για αυτό το ενδεχόμενο αλλά είχαν απορριφθεί από τους δανειστές.

Το ενδεχόμενο δημιουργίας κρατικού φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων στήριξη και ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης.

ΔΗΣΥ: Να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου είπε πως η πρόταση όπως διατυπώνεται είναι αρκετά αόριστη και διερωτήθηκες ποιος θα είναι ο φορέας που θα αναλάβει αυτή τη διαδικασία που αφορά πολλά δισ.

Σημείωσε δε ότι η περίπτωση της Ιρλανδίας αφορούσε στεγαστικά δάνεια, προσθέτοντας ότι στην Κύπρο η πλειοψηφία των ΜΕΔ αφορούν επιχειρηματικά δάνεια.

Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει το περιθώριο το κράτος να αναλάβει τη χρηματοδότηση τέτοιου φορέα και υπενθύμισε προηγούμενη τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών ότι η Κυβέρνηση θα έβλεπε θετικά το ενδεχόμενο δημιουργίας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων εφόσον υπήρχαν ιδιωτικά κεφάλαια.

«Εάν η πρόταση το κράτος να αναλάβει αυτό το δανεισμό θα γυρίσουμε στο σημείο μηδέν, πριν καταλήξουμε σε μνημόνιο», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top