Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι τόσο καθαρός που βλάπτει την υγεία των αστροναυτών

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι τόσο καθαρός που βλάπτει την υγεία των αστροναυτών

Η υπερβολική καθαριότητα είναι κάτι που αναζητάμε στη Γη, φαίνεται ότι στο Διάστημα και λίγα μικρόβια δεν είναι κάτι κακό.

Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι τόσο αποστειρωμένος ώστε αυτό πιθανόν έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των αστροναυτών.

Η μελέτη, όπως αναφέρει ο Guardian, διαπίστωσε ότι ο ISS σε μεγάλο βαθμό στερείται των μικροβίων που βρίσκονται στο έδαφος και το νερό και τα οποία θεωρούνται ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η έλλειψη μικροβιακής ποικιλομορφίας θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι αστροναύτες αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως εξανθήματα, κρυολογήματα, μυκητιάσεις και έρπης ζωστήρας.

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με αστροναύτες οι οποίοι πήραν δείγμα από 803 διαφορετικές επιφάνειες στον ISS για να διαπιστώσουν ποια βακτηριακά είδη και ποιες χημικές ουσίες υπήρχαν σε κάθε δείγμα.

Οι χώροι εστίασης και προετοιμασίας τροφίμων περιείχαν περισσότερα μικρόβια που σχετίζονται με τρόφιμα, ενώ η διαστημική τουαλέτα περιείχε περισσότερα είδη που σχετίζονται με ούρα και κόπρανα. Σε σύγκριση με τα περισσότερα δείγματα στη Γη, οι επιφάνειες του ISS δεν περιείχαν μικρόβια που συνήθως βρίσκονται στο έδαφος και το νερό.

Από την άλλη πλευρά, οι χημικές ουσίες από προϊόντα καθαρισμού και απολυμαντικά ήταν παρούσες παντού σε όλο το σταθμό.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Στόχος η δημιουργία ενός οργανισμού για την προσέλκυση ποιοτικών φοιτητών

ΠτΔ: Στόχος η δημιουργία ενός οργανισμού για την προσέλκυση ποιοτικών φοιτητών

Προσπάθεια κοινής προώθησης των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων της Κύπρου στο εξωτερικό, και τη δημιουργία ενός οργανισμού στα πρότυπα του British Council, ώστε να ενισχυθεί η προσέλκυση ποιοτικών φοιτητών από το εξωτερικό γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του κατά την Τελετή Απονομής Βραβείων και Αριστείων 2026 του Πανεπιστημίου Frederick στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.