ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ολομέλεια την Πέμπτη το νομοσχέδιο για πώληση δανείων

Στην Ολομέλεια την Πέμπτη το νομοσχέδιο για πώληση δανείων

Στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση, οδηγείται την ερχόμενη Πέμπτη το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων από κυπριακές τράπεζες, με το ΑΚΕΛ να δηλώνει ότι θα το απορρίψει και κόμματα να ετοιμάζουν σειρά τροπολογιών, που θα συνοδεύουν την έγκρισή του.

Κατά τη σημερινή συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών απέρριψαν την πρόταση του ΑΚΕΛ για μη συμπερίληψη στο νομοσχέδιο δανείων κάτω από 350 χιλιάδες ευρώ, ενώ αναφέρθηκε ότι συζητείται η πρόταση για δημιουργία Φορέα Ανάληψης και Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως ανέφερε ο προεδρεύων της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης η Κυβέρνηση ενώ δεν δέχεται την εισήγηση του ΑΚΕΛ, φαίνεται να αποδέχεται την εισήγηση του ΔΗΚΟ και των Οικολόγων να μπει στο νομοσχέδιο η δυνατότητα λειτουργία του Φορέα Ανάληψης και Διαχείρισης Δανείων, ενώ η λειτουργία του θα εξαρτηθεί από μελέτες που θα γίνουν. Για το σκοπό αυτό είπε έχει ετοιμαστεί τροπολογία για να μπει στο νομοσχέδιο. Ο Φορέας μπορεί να λειτουργεί εκτός από κρατικά και με ιδιωτικά κεφάλαια. Πρόσθεσε πως ενώ το ΥΠΟΙΚ θέλει να μελετήσει το θέμα, πιο θετική παρουσιάζεται η Κεντρική Τράπεζα. Είπε επίσης ότι το ΔΗΚΟ θα καταθέσει συγκεκριμένη τροπολογία ώστε για τα δάνεια που μπαίνουν στη διαδικασία πώλησης πρώτα να γίνεται μια τελευταία προσπάθεια με το δανειολήπτη, ώστε να μπορεί να αγοράζει το δάνειο του ο ίδιος ή ο εγγυητής.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για πώληση δανείων που θα οδηγήσει στη μαζική μεταφορά πλούτου από τους πολλούς στους λίγους, στη μαζική πώληση δανείων με εξασφαλίσεις τις κατοικίες και επαγγελματικές στέγες του κόσμου προς ταμεία - γύπες. Είπε ότι θα υπάρξει μαζικός ξεσπιτωμός και ενώ σήμερα ο δανειολήπτης έχει προσωπική επαφή με την τράπεζά του, σε περίπτωση ξεπουλήματος καμιά προσωπική επαφή δεν θα υπάρχει, ούτε θα μπορεί να διεκδικήσει επιστροφή χρημάτων από καταχρηστικές και υπερβολικές χρεώσεις. Ανέφερε ακόμα ότι η μαζική πώληση δανείων θα οδηγήσει σε μαζική διοχέτευση ακινήτων στην τραυματισμένη αγορά και θα επιφέρει περαιτέρω μείωση στις τιμές των ακινήτων δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η πακετοποίηση δανείων θα πρέπει να συνδεθεί με τη δημιουργία από το δημόσιο ενός φορέα διαχείρισης ΜΕΔ. Καταθέσαμε είπε, κοστολογημένη βιώσιμη πρόταση που θα είναι μακροπρόθεσμα κερδοφόρα για το κράτος. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε θέλει να μας ρίξει στάχτη στα μάτια με δυνητική δημιουργία τέτοιου φορέα.
«Εμείς θέλουμε να τα συνδέσουμε», ανέφερε. Είπε επίσης ότι το κίνημα θα καταθέσει μια σωρεία τροπολογιών που θα δίνουν λύσεις στους δανειολήπτες ενάντια στη μαζική πώληση και πακετοποίηση δανείων, ιδιαίτερα των μικρών και αν δεν καρποφορήσουν, θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top